Gå til hovedinnhold

Litterær lunsj torsdag 8. november

Årets siste litterære lunsj hadde jeg på Alta bibliotek torsdag 8. november 2012. Det kom en del folk, noe jeg alltid syns er hyggelig. (Jeg husker en gang det kun kom 2 damer, og det ble litt nært, men fint det også).

Disse bøkene snakket jeg om:

Karin Bjørset Persen: Julebrevpikene

Morsomt og veldig kjent! Magnhild er førti, hun bor nært Lakselv, og hun går ganske mye rundt i ullundertøy. Hun sparker til butikken om vinteren, og hun drikker litt rødvin og slarver med venninnene. Så får hun altså et julebrev fra søsteren, et snobbete og selvskrytende julebrev – og hun blir så sur og lei og kjei at hun og venninnene starter en motreaksjon – de vil skrive ærlige julebrev.

Ingvar Ambjørnsen : Natten drømmer om dagen

Om en mann som søker ensomheten. I tomme hytter og hus og i skogen. Men han treffer andre mennesker, både de som søker ensomheten og de som frykter den. En typisk Ambjørnsenbok.

Levi Henriksen : Engelen i djevelgapet

Spennende barnebok med godt språk og god humor.

Aina Basso : Inn i elden

København og Vardø – to unge jenter vokser opp på forskjellige plasser – med ulik oppfatning av hva som er det gode liv. Det brennes hekser i Finnmark. Nominert til Brageprisen 2012.

Helene Uri og Arne Svingen : Din vakre jævel

Hedvig er 25 år, Robin er 15. Robin raner Hedvig. Hedvig møter Robin igjen og blir så forelsket at hun vurderer å gå fra sin kjekke forlovede. Troverdig? Les selv og døm 


Aslak Nore : En norsk spion

Thriller fra norsk etterretning i Afganistan! Spennende og masse interessant politisk, historisk og kulturelt stoff..


Tom Kristensen: Korsbæreren

Hesblesende krim med grener fra USA, Japan og det norske forretningslivet. Anbefales!

Anmeldelsenene på Din vakre jævel og Korsbæreren er ikke publisert i avisa ennå, og En norsk spion hørte jeg som lydbok, og den skal jeg skrive en blogganmeldelse på.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …