Gå til hovedinnhold

Dan Brown : inferno – Lydbok : 19 timer, 11 minutt
Det får være måte på tull!

Det er min ærlige mening om Inferno. Jeg har hørt den, glitrende lest av Anders Ribu, men selv ikke Anders Ribu kunne gjøre Inferno spennende, troverdig eller god i mine ører.

Robert Langdon våkner opp i en sykehusseng i Firenze. Han har fått et hukommelsestap og husker ingenting fra de to siste døgnene. Han blir plaget av syn av en vakker kvinne med langt grått hår som trygler ham om å lete, og det er også bilder av en pestmaske langt fremme i pannebrasken hans.

Langdon blir behandlet av to leger, en gammel mann og en ung og vakker kvinne. Selvfølgelig en ung og vakker kvinnelig lege som kommer til å følge vår helt trofast gjennom hele handlingen.

I havet på yttersiden Venezia ligger en båt som ligner mer et militært fartøy enn en turistbåt. Denne båten tilhører en hemmelig organisasjon som hjelper den som har penger. Rett og slett. Og for to år siden kom det en mann til denne organisasjonen og ba om hjelp. Organisasjonen har knyttet til seg flinke folk, og er heller ikke redd for å ta livet av mennesker de ønsker fjernet. Nå er det Robert Langdon de vil ha vekk.

Halvveis i boka måtte jeg spørre meg selv om jeg virkelig ville bruke tid på dette. Det var så fullt av logiske brister og litterære snarveier at det nesten ble litt morsomt. Men bare nesten. Det var oppramsing og guiding i Venezia, Firenze og den siste store plassen som Langdom reiser til – men jeg skal ikke ødelegge spenningen for deg som ikke har hørt/lest boka, så jeg sier ikke hvor det er. Vanligvis liker jeg å lese bøker der handlingen er lagt til Italia, og jeg liker referanser til kultur og litteratur. I Inferno er det selvfølgelig Dantes Inferno som danner det litterære bakteppet for romanen. Men nei – dette fenget ikke meg.

På slutten kommer det en forklaring på alt det jeg mente var ulogisk – men jeg kjøper ikke forklaringen. Jeg skjønner hva han mener, jeg syns bare ikke den var god nok. Det var lettvint, og lite spennende.

På den positive siden er det bra at en spenningsroman tar opp etiske problemstillinger som overbefolkning, sorteringssamfunn og etikk, men jeg tok meg likevel i å tenke at hadde dette vært Dan Browns første roman ville han nok ikke vært så berømt i dag.

Kommentarer

 1. Åh, jeg er så enig, dette var kjipe greier. Jeg holdt på med boka i hele tre uker, og fortsatte bare fordi jeg håpet på en god, spennende og uforutsigbar vending. Jeg synes ideen er kjempespennende, men det hadde fungert mye bedre uten skjulte koder og Robert Langdon... Jeg anbefaler forresten Syk Pike av Espen Holm som tar opp noe liknende tema på en mye bedre måte.

  SvarSlett
 2. Silje: Har ikke vært og sett etter andre anmeldelser, så jeg visste ikke at du også hadde en dårlig opplevelse. Helt enig med deg -kjipe greier. Takk for tipset og kos deg videre i Paris.

  SvarSlett
 3. Så utrolig enig med deg! Jeg sleit meg også gjennom Inferno, og jeg liker egentlig Dan Brown sånn i utgangspunktet. Det ble mer en reiseskildring for meg enn en spenningsroman, og så ble jeg så utrooolig lei av alle historiske detaljer som absolutt MÅTTE forklares. HELE TIDEN...

  SvarSlett
 4. Marianne:Jaaaa, historiske detaljer - hele tiden er helt unødvendig i en thriller. Jeg lurer på om det finnes noen der ute i verden som likte boka - og eventuelt, hvorfor?

  SvarSlett
 5. Jeg! Jeg likte boken. Det er riktignok kanskje ikke så overbevisende i seg selv, fordi jeg leser en spenningsroman sånn cirka i tiåret, og bet på kroken med en eneste gang.

  - Jeg syns boken scoret poeng i lett underholdning og likte faktisk alle stedsbeskrivelsene. Handlingen i Vasari korridoren så jeg virkelig for meg, var der for bare et år siden. Så smart! Så spennende!!
  Dessuten likte jeg å være i Dan Browns sfære igjen, fordi jeg absolutt elsket Da Vinci koden. Og boken hadde da et godt poeng om overbefolkning? - selv om jeg tvilte litt på om det er korrekt å bruke et så alvorlig tema i en noe lettsindig som en spenningsroman. At det var klisjéfylte karakterer osv trodde jeg på en måte var normen i denne type bøker, så det reflekterte jeg ikke over en gang - kanskje jeg krevde for lite?
  Marianne hadde ellers et genialt poeng i sin omtale av denne boken, nemlig hvorfor i all vide verden legger skurken ut masse hint om hvordan han skal stoppes..for han vil vel ikke det? Bli stoppet?

  Du har forøvrig en super blogg :-)

  SvarSlett
 6. Clementine : Først; Takk skal du ha! Og så er det jo artig at det finnes noen som likte boka! At du har vært i Firenze og spasert i de samme gangene er jo artig. Jeg syns alltid det gir noe ekstra til en roman hvis jeg har besøkt plassene som blir beskrevet. Poenget om overbefolkning var greit, men ganske lettvint løst syns jeg - og det er jo forsåvidt greit, men jeg var jo egentlig allerede ramlet av når Langdon og den unge legen stormet ut av sykehuset og dro rett hjem til henne - HALLO! Og når de drev og brukte den laserpennen inne i leiligheten hennes, skulle hun ikke være en av verdens smarteste hjerner? Må nok besøke Marianne sin blogg, og din selvfølgelig og se omtalene.

  SvarSlett
 7. Jeg har lest de 2 første, det holder i denne omgang. Det hadde vært noe annet hvis det hadde skjedd noe imellom bindene, noe nytt, utvikling, og ikke enda mer av det samme. Jeg var også veldig begeistret for Davincikoden, alt bortsett fra slutten.
  Brown er god på spenningsoppbygging, fakta og historie, men skriver elendige slutter.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…