Gå til hovedinnhold

Kari Nygaard : Reisen til Bella Coola : Aschehoug – 384 sider

Forutsigbart

På slutten av 1800-tallet var det trange kår i Norge og giftemål ble ofte arrangert med tanke på sammenslåing av nabogårder, og ikke nødvendigvis av kjærlighet.

Ingrid og Esten vokste opp som naboer i en liten bygd i Østerdalen. De giftet seg, og fikk en liten datter som døde i en ulykke. Ingrid blir nesten ødelagt av sorg, og det er ingen som verken kan eller vil trøste henne. Hun hadde jo fått beskjed om at hun ikke skulle knytte seg så sterkt til det lille barnet. Og barn dør, det var knapt en gård i Østerdalen som ikke hadde noen de savnet. Men de døde barna snakket man ikke om.

Overfarten

Ingrid har utreiselyst, og vil flytte til Amerika. Estens onkel eier en farm i Minnesota. Esten er uvillig, men lar seg overtale, og i 1892 starter eventyret deres. På reisen over Atlanteren er Esten for det meste sjøsyk og holder seg i lugaren. Ingrid blir kjent med Andreas, en prestesønn fra Stavanger. I Andreas finner Ingrid en sjelevenn, og de knytter sterke emosjonelle bånd. Når de skilles på Ellis Island får Andreas adressen til Estens onkel –  i tilfelle han skulle komme forbi.

Endrer seg i nytt land

Vi følger Ingrid, Esten og Andreas gjennom de første årene i det nye landet, men med stadige tilbakeblikk til det landet de forlot.

Ingrid er en sterk og intellektuell kvinne som ikke uten videre godtar at det er mannen som bestemmer. Hun har egne drømmer og egne mål, og i løpet av romanen ser vi en utvikling i hennes personlighet. Esten forblir den samme trauste og tause mannen, mens Andreas viser vilje til endring og utvikling.

Reisen til Bella Coola er forfatterens debutroman, og jeg syns hun har lyktes godt. Språket er fint, det er lett å bli kjent med og glad i hovedpersonene, men handlingen er for forutsigbart. Alt jeg trodde kom til å skje, ja, det hender, og nøyaktig når jeg tenkte det kom til å hende.

Jeg ble likevel grepet av historien og imponert over Ingrid. Hun viser en stå på vilje og en evne til overlevelse som mange moderne kvinner kan misunne henne. Det passet veldig godt å komme med denne romanen i 2013 – akkurat 100 år etter at de norske kvinnene fikk stemmerett. Jeg er nysgjerrig på hvordan det går videre, og håper på en fortsettelse. Det kan vel ikke slutte her?

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Denne boka likte jeg veldig godt! Ser også gjerne at det blir en oppfølger!

  SvarSlett
 2. aariho: Ja, det må jo bli en oppfølger? Kan ikke skjønne noe annet.

  SvarSlett
 3. Jeg har stått opp med feil fot og lurer på om det ikke er bedre og lese Moberg. Det var det forresten bare horeUrsula, jeg ville gjerne skrive skjøge, men kan ikke huske slikt ellevilt språk fra verket.
  Hun var ihvertfall ikke et ludder for slikt hadde man ikke i gamle dager og gledespikene levde på kontinentet -

  Point1: at lett-på-tråden-Ursula var den eneste som taklet Amerika og ble sin egen lykkesmed, selfmade by marriage.

  Point2: Jeg antar at Ingrid også innehar visse promiskuøse tendenser ettersom mannen er traust og ikke får bestemme. Det er vel med Andreas det da?
  , og da er det egentlig like greit med Moberg, det er jo oppfølgerne allerede klare.

  Hilsen sure inga.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …