Gå til hovedinnhold

Joël Dicker : Sannheten om Harry Quebert-saken
Oktober forlag : 616 sider
Lydbokforlaget : 21 timer og 40 minutt – lest av Helge Winther-Larsen

Denne hørte jeg halvparten av og leste halvparten av, og jeg begynte med lydboka, noe som skulle sette standarden for hvordan jeg oppfattet enkelte kvinner i boka. Mer om det senere, først litt om hva boka handler om.

Den unge forfatteren Marcus Goldman har hatt stor suksess med sin første roman, og han stortrives i sin fancy leilighet blant fancy venner i New York. Han har skrevet under en kontrakt med et stort forlag om at han skal levere manus til en ny bok til dem, noe han ser for seg som helt uproblematisk. Helt til han får totalt skrivesperre. Han reiser da på besøk til sin gode venn og mentor, Harry Quebert, både for å få skrivehjelp og for å finne inspirasjon. Harry har ingen andre venner enn Marcus, og Harry har alltid bodd alene. En dag oppdager Marcus at Harry for mange år siden hadde et forhold til en femten år gammel jente; Nola Kellergan. Nola forsvant den sommeren hun og Harry hadde et forhold, og ingen har sett henne siden.

Marcus drar tilbake til New York, med like mye skrivesperre som han hadde da han dro til Harry. Men så skal alt endres; det blir funnet et lik i hagen til Harry, og liket er Nola Kellergan – for alltid femten år. Harry blir satt i fengsel, siktet for mordet og Marcus reiser tilbake til Harrys hjem for å prøve å finne ut hvem morderen er. Han tror ikke det kan ha vært Harry.

Det blir enormt spennende, og det vrenges og vris på tidspunkter, på forklaringer, på mulige drapsmenn og selv om jeg hadde en liten følelse av hvem som var den skyldige, ble jeg ikke sikker før siste side var lest. 

Jeg valgte å høre ca. halvparten av boka som lydbok, og det gjorde at jeg gjennom hele resten av boka leste med Helge Winther-Larsens rytme. Han leser godt, kanskje litt mye skuespilleraktig, f.eks så hørtes moren til Marcus og eieren av den lokale kafeen helt ut som stemoren til Askepott i den julaftenfilmen du vet. Historien ble så spennende at jeg ikke hadde tid til å høre lydboka, jeg måtte hurtiglese og hurtiglese er bedre enn hurtighøring. 

Jeg anbefaler både bok og lydbok – og kan ikke si annet enn at jeg ble godt underholdt!

Kommentarer

 1. Artig vri å bruke både øyne og ører på denne historien. Ser for meg at du leser som Helge Winther-Larsen etter å ha hørt hans stemme noen timer :)
  Det er mange som er overbegeistret for denne, det ble ikke jeg. Syntes ikke den var så himla spennende. Det at vi fikk de samme scenene om igjen flere ganger irriterte meg, og alle damene og flere menn ble skildret som noen tullinger fra landet. Les gjerne omtalen min, hvis du vil :) Ha en fin fredag Solgunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. De første sidene ble det veldig Helge Winther-Larsen stemme i hodet mitt ja :-) Syns det var spennende at vi fikk de samme episodene flere ganger, med ulikt perspektiv, for det virket jo så sannsynlig hver gang. Men kan være enig med deg i at damene stort sett ble fremstilt lite hyggelig og lite troverdig, men boka var god likevel -selv om mange av karakterene verken var hyggelige eller sympatiske.

   Slett
 2. Er så enig ang denne herlige boka! Jeg leste den, og skjønner godt hve du mener når du måtte gå fra lyd til bok, selv om Helge Winter Larsen er en aldeles fortreffelig oppleser.. det går bare ikke fort nok når boka er spennende.:) God helg Solgun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Helge Winther-Larsen er flink. Men har man tilgang til både papir og lyd, og det blir for spennende så er det nok best å lese selv - da går det minst dobbelt så fort.

   Slett
 3. Ikke mye å tilføye her, selv om jeg også skal skrive omtale, fordi boka var verdt det - ikke fordi det er mer å si. Jeg skulle ønske den hadde kommet ifjor da jeg var dypt i lesetørke myra og trengte en slik overskuddsinjeksjon.
  Jeg bestilte forresten også lydboka, men leste så fort at alle 600 sidene var ferdig by the time lydboka ankom. Tenkte ikke på oppleser men er nå glad jeg holdt meg til papir - har hørt så mye Winther-Larsen i vinter (Nygårdsahaug) at jeg hadde ikke maktet å komplisere Quebert-saken ytterligere ved å bringe inn Drum.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe - nå ser jeg for meg at du blander Drum og Marcus og hvor forvirrende det plutselig er at Drum vandrer rundt i New Hampshire på jakt etter en morder, for han er jo som oftest i et godt vindistrikt. Venter spent på omtalen din - er innom hver dag for å sjekke, og du trenger ikke å føle deg presset neida - ikke i det HELE TATT!

   Slett
 4. Har hørt mange Drumbøker på lydbok, jeg også. og nå hører jeg nummer fire av Jussi Adler Olsen med Helge Winther Larsen-- tenker man kan høre mye Assad og de damene i Jussis bøker hvis man hører Helge W i Dickers bok, haha..

  SvarSlett
  Svar
  1. Fniser litt her - men når man hører mye lydbøker kan det plutselig bli litt sammenblandig og da blir fortellingen ganske forvirrende.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…