Gå til hovedinnhold

Stefan Spjut : Stallo : Oktober, 536 sider


Publisert i Altaposten 5. mars 2014



Kriminalroman med fantasyelementer

Året er 1978, det er sommer et sted nord i Sverige, og en mor og hennes lille sønn skal tilbringe noen uker på en avsidesliggende hytte. Myggen svermer, skogen er tett og høy. En natt når moren går ut i et nødvendig ærend, kolliderer hun med en flaggermus, og flaggermusa dør.  Om morgenen kaster gutten flaggermusa inn i skogen. De drar for å bade og  når de kommer tilbake ligger den døde flaggermusa i kjøleskapet. – Det er noen som tuller med oss, sier mora. Gutten setter seg ved vinduet og får øye på en hare. Han holder den under oppsikt, den sitter helt stille og ser mot gutten. Så kommer det en rev. Både gutten og mora tror at haren vil stikke av, og at reven vil prøve å fange haren – slik er jo naturen. Men reven lusker bort til haren, som fremdeles sitter og ser på gutten og også reven setter seg ned, og ser på gutten i vinduet. Samme kveld blir gutten hentet av et stort troll, og mora blir ikke trodd når hun forteller hva som har skjedd. Selv om de tekniske undersøkelsene viste at det hadde vært et stort vesen både i skogen og rett på yttersiden hytta var det ingen som festet lit til den skrekkslagne moras forklaring. Det finnes jo ikke troll?  

Stalloer og småskrømt

Vi hopper 26 år fremover i tid, til 2004. På en avsidesliggende gård i nærheten av Jokkmokk begynner noe å komme ut av kontroll. Til å begynne med får vi ikke vite hva. Men de som bor i hovedhuset blir plaget av mye støy og bråk og hver natt blir bilene deres snudd opp ned. Det snakkes om at ”De store” er urolige. Plutselig er skogsområdet rundt Jokkmokk forandret til et åsted der svære stalloer, småskrømt og dyr som forandrer seg til mennesker dukker opp og tar maka over menneskesinn. Og så forsvinner en ny liten gutt. Politiet har lite å stille opp med, men ei småforsoffen dame fra Kiruna og hennes familie skal komme til å spille en stor rolle i denne saken.

For lang

Det svenske hverdagslivet kommer tett på, det samme gjør naturbeskrivelsene av et svensk landskap. Det er sprekt av Spjut å trekke inn Stalloer i en kriminalroman, og jeg mener at romanen er like mye en fantasyroman som en kriminalroman. Det går sakte fremover, mye saktere enn hva jeg liker i slike typer romaner, og sideantallet kunne i hvert fall vært redusert med en tredjedel.  Romanen er spennende og til dels troverdig, men jeg liker best litteratur der jeg kommer inn under huden på i hvert fall noen av personene. I Stallo er det mange mennesker, noen troll, en rev, en hare og mange ulike mus som spiller viktige roller. Men vi berører bare overflata, og blir ikke skikkelig kjent med noen av dem. Det kommer heller ingen forklaringer på hvorfor trollene, ”De store”,  havnet i Jokkmokk og hvorfor de spesielle familiene som steller for dem føler at de må fortsette å gjøre det.

Når Karl Ove Knausgård siteres på omslaget med at Stallo er ”En fantastisk roman”, og the grand old man i NRK´s litteraturseksjon Leif Ekle mener at dette er noe av det beste han har lest i hele sitt liv, når det gjelder krim vel å merke, blir jo fallhøyden svimlende. Jeg mener at jeg har lest bedre både i krim og fantasysjangeren, men jeg anbefaler likevel Stallo, og syns det er spesielt artig med bøker der handlingen er lagt til nærområdet.

Terningkast 5


Kommentarer

  1. Denne har jeg lest mye om , og har tenkt å lese den en dag..:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er virkelig verd å få med seg.

      Slett
  2. Nok ei bok jeg aldri har hørt om.
    Må definitivt begynne å følge med bedre.
    , eller hvorfor skal jeg når dere gjør det for meg -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig med deg - du trenger ikke følge med på alt. Jeg skal prøve å holde deg oppdatert på finsk, sært og nordfra!

      Slett
  3. Jeg tok den med meg hjem fra biblioteket, men leverte den inn igjen ulest fordi den er så tykk. Jeg vet ikke hva det er med meg og tykke bøker for tiden. Tror jeg er smittet av elevene på skolen. Jaja, den blir vel lest en annen gang :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Husker det fra min tid på biblioteket på vgs - "har du ikke en tynn bok?" - var et spørsmål som kom hver dag!

      Slett
  4. God omtale og jeg er enig i mye du skriver! Jeg synes tema var spennende og interessant, men en del i boka irriterte meg, og det ødela nok litt av leseopplevelsen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på