Gå til hovedinnhold

Lydboksingel : Alice Munro : Bjørnen gikk over fjellet – 2 timer


For en start på singellivet!

Ja, lydboksingellivet – heldigvis. Jeg har hørt Bjørnen gikk over fjellet, og har fått dilla på Alice Munro. Novellen handler om Grant og Fiona. De har vært sammen i mange år, og nå har Fiona fått en demenssykdom. Hun glemmer mer og mer, og Grant bestemmer at Fiona må på pleiehjem. Grant og Fiona har hatt et nært forhold, og Grant savner Fiona veldig etter at hun er godt og vel plassert på pleiehjemmet. Men Grant får ikke besøke henne de 30 første dagene – hun trenger ro for å finne seg til rette. Når 30 dager er gått møter Grant opp for å hilse på kona si, men nå kjenner ikke Fiona ham igjen, og hun er nyforelsket i barndomskjæresten som er på avlastning på pleiehjemmet.

Hvordan takler Grant denne situasjonen? Ja, lurer du på det må du høre singelen, eventuelt lese novellen selv.

Jeg ble begeistret for Munros måte å beskrive mellommenneskelige relasjoner på, og jeg likte tempoet og den litt åpne slutten.

Hurra for lydboksingler, og jeg håper Lydbokforlaget gir ut alle novellene til Munro som singler – etter hvert. P.S – Bodil Vidnes-Kopperud leste perfekt!


Kommentarer

 1. Enig med deg, kjempefin novelle nydelig lest av Bodil Vidnes-Kopperud. Ja til flere noveller på øret!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fremdeles ikke hørt de to andre, men skal ta de i løpet av uka - håper de er like gode!

   Slett
 2. Hvor lang tid tar det å høre på en slik novelle da. Jeg er torn i disse dager mellom de laaange historiene der jeg bare faller uti og glemmer at det finnes annet - og de korte som gir en føleles av effektivitet og progresjon.
  Evighetsfjorden kunne godt vart - i evigheter - og nå hører jeg Midnattsbarn. Nesten så noveller virker litt frekt i sammenlikning -)
  Meeen, før var jeg glad i noveller - før jeg fant ut at det var den sjangeren alle valgte når de var melankolske, triste og fortvilte.
  (ja til glad-noveller -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Glad-noveller sier jeg også JA til! Vil ikke høre melankolsk, trist og fortvilt. Vil høre latter, vennskap og kjærlighet!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …