Gå til hovedinnhold

Litt lyd og litt papir Liza Klaussmann : Tigre i rødt vær – Gyldendal, 392 sider

Jeg fikk en veldig Mad Men følelse når jeg leste denne. Men jeg likte Mad Men bedre. Tigre i rødt vær klarte aldri å fange interessen min, og jeg skummet meg gjennom de siste hundre sidene. Det handler om de to kusinene Nick og Helena og deres familie. Historien starter under andre verdenskrig, og vi er i USA. Ingen av kvinnene får det livet de ønsker seg, og det syder av hemmeligheter og alkohol. Femten år etter at krigen er over møtes de to kusinene på familiens sommerresidens, Tiger House, og barna deres gjør et makabert funn. Fasadene slår sprekker og ting er (selvfølgelig ikke) som de først fremstår.  Konklusjon : Gjesp og gjesp!Jørn Lier Horst : Salamandergåten : Kagge forlag, 140 sider

Det gjelder å holde seg oppdatert på barne- og ungdomslitteratur når man jobber på et folkebibliotek, og jeg leser ganske mange bøker som havner i den kategorien. Jørn Lier Horst har fått en stor tihengerskare for sin detektivserie CLUE, og nå ville jeg vite hvorfor!

Clue er satt sammen av navnene til de som er hovedpersonene i serien; Cecilia, Leo, Une og Egon (som er en hund.)  Cecilia bor på Perlen pensjonat sammen med faren. Moren døde for ett år siden i en drukningsulykke, og nå har faren ansatt en ny daglig leder, moren til Leo. Cicilie har en bestevenninne som heter Une og hun har en hund som heter Egon. Da skulle persongalleriet være på plass! En dag finner Cecilia en død mann på stranda, og nesten samtidig går en båt på grunne på et skjær i nærheten av pensjonatet. Barna/ungdommene begynner å nøste i saken og de møter på både skumle narkobander og skumle politifolk.

Det minnet meg mye om detektivbøkene jeg leste da jeg var barn. Finner spor både etter Frøken detektiv og Hardy-guttene.

Merethe Lindstrøm : Kysset – Lydboksingel – 42 minutter

Min andre lydboksingel er hørt, og jeg må igjen innrømme at jeg ikke er så begeistret for Merethe Lindstrøm. Hun skriver godt, men det kjennes litt som å kaste bort tid når jeg leser henne. Selv om hun skriver om mellommenneskelige relasjoner, om mann og kvinne, om savn, lengsler, ensomhet, utroskap og katter, så berører ikke teksten meg. Jeg kjeder meg i selskap med Lindstrøm, og det må jeg bare ta konsekvensen av – altså, ikke lese mer av henne.

 I kysset handler det om et voksent par; han og henne og katten. De sitter i bilen og snakker om katten som er blitt borte, og nå vil han at hun skal få seg en ny katt. Hun tenker på et forhold hun nylig har avsluttet, og hun tenker på hvorfor han (i bilen) vil at hun skal ha en ny katt? Har hun gitt uttrykk for et slikt ønske? Hun tar likevel kontakt med dyrebeskyttelsen og får oppgitt en adresse til en leilighet der det skal befinne seg en kvinne som tar seg av hjemløse katter. Når hun kommer inn i leiligheten til kattedama oppdager hun at hun har vært der før – det var her hun fikk sitt første kyss. Det oppstår et slags vennskap mellom de to kvinnene, og den som er nysgjerrig får lese/høre om dette vennskapet selv.

Lisa Strindbergs stemme ble veldig markant, og fra første setning fikk jeg en mollstemt følelse.


David Walliams: Gangster-bestemor – Lydbok, 4 timer og 16 minutt

Det handler om Ben som må være hos bestemor hver fredag kveld. For da er nemlig foreldrene hans tilskuere på et tv-show som handler om selskapsdans. Foreldrene er kjedelige, men bestemor er enda kjedeligere. Hun spiser bare kål, og dermed kan hun ikke ta et eneste skritt uten at hun fjerter, og huset hennes lukter som en blanding av kål og fjert. Men en dag overhører bestemor at Ben ringer til faren og forteller hvor grusomt han syns det er å være hos bestemor, og plutselig forandrer bestemor seg. Hun er nemlig verdens mest fryktede smykketyv, og hennes store drøm er å stjele kronjuvelene. Når Ben oppdager at bestemor er en skurk forandres hans syn på henne.

Som en voksen leser blir handlingen veldig forutsigbar, men for målgruppa som er barn og ungdom tror jeg den vil falle i smak. Den er litt skummel, det er prompehumor, det er dumme foreldre, og det er en gammel og tøff bestemor, og dette er jo ingredienser som passer svært godt inn i en barnebok.

Espen Sandvik leste godt.Kommentarer

 1. Det er så kjekt med sånne kjappe omtaler av og til. Jeg må bare spørre, har du lest Arkitekt? I Kysset følte jeg meg snytt når det så brått sluttet uten at jeg skjønte slutten, men Arkitekt syntes jeg var nydelig.
  CLUE serien har jeg stor glede av, og har nettopp blogget om den femte boken, hvis du vil lese min (og min sønn) sin omtale om denne :)
  Ha en fortsatt fin lørdagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg har ikke lest Arkitekt, kanskje jeg må prøve meg på den - men det er vanskelig å møte en tekst av henne med blanke ark.

   Slett
 2. Jeg liker også samleomtaler - ( og har snart selv samlet opp så mange at jeg det kommer til å ta uker å lese innlegget -). En letteles var det det at jeg glatt kan hoppe over disse 4 - ungdomsbøker interesserer meg bare hvis de handler om vampyrer, men barneboka legger jeg meg på minne ifall jeg trenger en kjapp gave. Madmen får inntil videre holde seg på skjermen.

  Men Solgunn - Monika Fagerholm - du som finnlandssvensk-leser - hva synes du? - jeg er bakoversveisforelsket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja altså - Monika Fagerholm har jeg ikke lest noe av - det er en skam, og spesielt siden du er bakoversveisforelsket. Det vil jeg også bli.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…