Gå til hovedinnhold

Karin Bjørset Persen : Nedlagte brudepiker – Silke forlag, 346 sider

Publisert i Altaposten 28. mars 2014


 
Chick-lit fra Finnmark
 
Karin Bjørset Persen fra Lakselv hadde stor suksess med sin forrige bok,  Julebrevpikene. Nå har hun skrevet en oppfølger, der hun stort sett bruker grunnoppskriften fra første bok.
 
Det er fremdeles venninnegjengen Frustrerte fruer, avdeling Bjørkvik det handler om. Nå skal Trude, den innflyttede læreren gifte seg med en mann fra bygda, og de fire venninnene skal være brudepiker. Damene møtes for å planlegge bryllup og kjoler og slikt som hører med, men dessverre for den vordende brud viser det seg at det er mer presserende ting som får oppmerksomhet. Skolen og barnehagen er truet av nedleggelse, og bak denne trusselen står en ufordragelig kvinnelig politiker fra Alta. De Frustrerte fruene engasjerer seg og ting begynner å skje.
  
Underholdende og sjarmerende
 
Her er mye dialog, og mye aktivitet og det skravles rett og slett (for) mye, noe som oppleves som heseblesende. Men, når det er sagt ble jeg likevel sjarmert. Utekonsert med Mari Boine, innekonsert med Claudia Scott, brasiliansk voksing på kjøkkenet på campingplassen og påstander om et heftig swingersmiljø i Lakselv er bare noen av ingrediensene som gjør det vanskelig å ikke kose seg med boka.
 
Det er artig å lese om Alfa & Omega, Nordlysbadet og stortingsrepresentanten fra Alta som bytter parti for å komme i maktposisjon. Også hammerfestingene og honningsvågingene er lette å kjenne igjen. Nedlagte brudepiker tar finnmarkinger på alvor, og er skrevet med mye kjærlighet for den særegne kulturen som noen av oss er stolt av og noen av oss skammer oss over.
 
Terningkast 4

Kommentarer

 1. Flott omtale! Chick-lit er ikke min greie, men mange har skrevet positivt om denne boken, og jeg har den i hyllen, så nå skal den plukkes frem. At handlingen er fra Nord Norge er bare positivt, det er alltid gøy å lese når ting er pakket inn i den rå humoren fra "der oppe". Håper du får en riktig fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk - og ja, vi har nok en spesiell type humør her oppe i nord.

   Slett
 2. Før eller siden skal jeg nok lese denne, men foreløpig står alt for mange andre i kø. Jeg husker jo også hvor godt du likte den første, og du er jo, som viden kjent, min ambassadør for alt nordlig -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatteren er fra midten - slik andre jeg kjenner også er, så det er mulig du vil kose deg med denne. Og ja, jeg er din ambassadør for alt nord for den polare sirkelen og det er jeg skikkelig stolt av.

   Slett
 3. Flott at du har skrevet om denne og kost deg med den. Jeg irriterte meg skikkelig over den første, men synes denne var bedre. Jeg ble sjarmert i senk av bildet på baksiden av boka, kanskje det var overskuddet av glede og livslyst i dette bildet som satte stemningen? Fin omtale!

  SvarSlett
 4. Takk skal du ha! Jeg liker nesten alltid første boka best, så er overrasket over at jeg likte denne så godt som jeg gjorde.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …