Gå til hovedinnhold

Gert Nygårdshaug : Rødsonen - Lydbok


Skummelt

Dette er den tiende og siste boken som Gert Nygårdshaug har skrevet med kriposetterforsker Skarpedin Olsen som hovedperson. Synd for meg at dette var mitt første møte med herr Olsen.....Men jeg tror at jeg må pløye meg gjennom alle sammen, men nå vet jeg jo hvordan det sluttet, og slutt er det, definitivt.
Handlingen er lagt til Tanjung, en by på Ny-Guinea. En norsk representant for Regnskogsfondet, Jan Vennali blir funnet drept. Hodet hans er kutttet av, og når også den første kriposetterforskeren som blir sendt til Ny-Guiniea blir funnet død, også han hodeløs, er det duket for at Skarpedin og hans nevø Fredric Drum skal oppklare disse grusomme mordere.
Boken starter med at Fredric Drum ligger i dyp koma på et sykehus i Oslo, mens kripossjefen vurderer å levere inn sin oppsigelse fordi noe fryktelig har hendt. Fredric har vært utsatt for noe svært dramatisk som gjør at hjernen hans har koblet ut, og det er med visshet i dette at vi beveger oss inn i selve hovedfortellingen.
Dette er spennende, men ganske grovt, og jeg er ikke så veldig begeistret for å lese om slik råskap som blir beskrevet i boka. Når jeg likevel først var begynt å høre denne lydboka måtte jeg bli ferdig med den, og til tider er den ganske intens. Jeg angrer på at jeg begynte på siste bok, men til mitt eget forsvar må jeg si at jeg ikke trodde jeg ville like det så godt. Ville bare prøve en krimbok som Gert Nygårdshaug hadde skrevet. Men kanskje jeg har lært noe til neste gang: Ikke begynn med bok 10!

Kommentarer

  1. Jeg har faktisk blogget bokomtale om ei bok av samme forfatter. Kanskje han takler krim bedre?

    SvarSlett
  2. Vi har blogget om samme bok, og jeg elsket den! Jeg leste bloggen din angående Mengele Zoo, og jeg skjønner hva du mener, men jeg syns likevel at Mengele Zoo kan være norges beste bok.
    Jeg hørte den som lydbok, og det var en fin opplevelse! Medrivende og jeg ble veldig begeistret for gamle Gert.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…