Gå til hovedinnhold

Sigbjørn Mostue : Gravbøygen våkner / Lydbok


Norsk Fantasy

Endelig fikk jeg lånt denne lydboken på biblioteket, og selv om det er en lydbok for barn (fra 10 år) likte jeg den godt.
Hovedpersonen er Espen. Vi møter ham først i skolegården der han står og ser på at en jente som heter Eva blir mobbet. Espen gjør ikke noe for stoppe mobberene, og han føler seg elendig da han drar hjem. Det er siste skoledag før en lang sommerferie, og mobberne vender seg mot han når han sykler hjem og gir han beskjed om at han skal bli den neste. Men mobberne kan ikke gjøre han noe nå, og de gir han beskjed om at han kan vente til høsten, da skal han virkelig få kjenne hvem som har makten på skolen.
Sommerferien tilbringer Espen på gården til morfaren. Morfaren er begynt å tulle littegranne, han snakker hele tiden om nisser og alver og troll som ikke vil at Espen sin onkel skal hugge ved i gammelskaugen. Alle sammen rister på hodet av ham, og mener at han har en vill fantasi. Men plutselig skjer det noe, og Espen er fanget i en rolle han ikke vet om han makter, og så kommer Eva på besøk, og med hennes hjelp går det kanskje bra?

Norsk fantasy kan ofte bli litt tam. Nisser og tusser har vi jo hørt om så mange ganger, så det skal litt til for at det skal bli spennende. Men jeg synes at Sigbjørn Mostue har levert en velskrevet og spennende bok. Dette er første bok i trilogien Alvetegnet, og lydbok 2 er hentet på biblioteket.

Kommentarer

 1. Fint du laget en omtale av denne. Kanskje et tips til skolebiblioteket jeg jobber på.

  Irene

  SvarSlett
 2. Hyggelig at du stakk innom. Har vært og snust på dine side noen ganger, arti!

  SvarSlett
 3. Så vittig! Jeg leste denne boken på søndag. I papirversjon:-).
  Tenkte jeg skulle få med meg de to neste også, når jeg nå har ånden over meg.
  Sigbjørn kommer for øvrig med intet mindre enn to nye bøker i høst: Mørkeboka og Den siste magiker. Det er bare å glede seg!

  SvarSlett
 4. Ja! Denne skal leses for sønnen min. Tror du det er litt for tidlig for en åtte og et halvt-åring?

  SvarSlett
 5. Mettemor: Den er ganske skummel, blant annet skumle skrømt som prøver å lokke barna til seg, og hvis de ikke klarer å stå imot så dør de, men så lenge man leser høyt til barna sine så tåler de det meste, og at det vil bli spennende, ja det garanterer jeg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…