Gå til hovedinnhold

Sigbjørn Mostue : Gravbøygen våkner / Lydbok


Norsk Fantasy

Endelig fikk jeg lånt denne lydboken på biblioteket, og selv om det er en lydbok for barn (fra 10 år) likte jeg den godt.
Hovedpersonen er Espen. Vi møter ham først i skolegården der han står og ser på at en jente som heter Eva blir mobbet. Espen gjør ikke noe for stoppe mobberene, og han føler seg elendig da han drar hjem. Det er siste skoledag før en lang sommerferie, og mobberne vender seg mot han når han sykler hjem og gir han beskjed om at han skal bli den neste. Men mobberne kan ikke gjøre han noe nå, og de gir han beskjed om at han kan vente til høsten, da skal han virkelig få kjenne hvem som har makten på skolen.
Sommerferien tilbringer Espen på gården til morfaren. Morfaren er begynt å tulle littegranne, han snakker hele tiden om nisser og alver og troll som ikke vil at Espen sin onkel skal hugge ved i gammelskaugen. Alle sammen rister på hodet av ham, og mener at han har en vill fantasi. Men plutselig skjer det noe, og Espen er fanget i en rolle han ikke vet om han makter, og så kommer Eva på besøk, og med hennes hjelp går det kanskje bra?

Norsk fantasy kan ofte bli litt tam. Nisser og tusser har vi jo hørt om så mange ganger, så det skal litt til for at det skal bli spennende. Men jeg synes at Sigbjørn Mostue har levert en velskrevet og spennende bok. Dette er første bok i trilogien Alvetegnet, og lydbok 2 er hentet på biblioteket.

Kommentarer

 1. Fint du laget en omtale av denne. Kanskje et tips til skolebiblioteket jeg jobber på.

  Irene

  SvarSlett
 2. Hyggelig at du stakk innom. Har vært og snust på dine side noen ganger, arti!

  SvarSlett
 3. Så vittig! Jeg leste denne boken på søndag. I papirversjon:-).
  Tenkte jeg skulle få med meg de to neste også, når jeg nå har ånden over meg.
  Sigbjørn kommer for øvrig med intet mindre enn to nye bøker i høst: Mørkeboka og Den siste magiker. Det er bare å glede seg!

  SvarSlett
 4. Ja! Denne skal leses for sønnen min. Tror du det er litt for tidlig for en åtte og et halvt-åring?

  SvarSlett
 5. Mettemor: Den er ganske skummel, blant annet skumle skrømt som prøver å lokke barna til seg, og hvis de ikke klarer å stå imot så dør de, men så lenge man leser høyt til barna sine så tåler de det meste, og at det vil bli spennende, ja det garanterer jeg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …