Gå til hovedinnhold

Bokutfordring

Jeg har fått en bokutfordring fra knirk, og her kommer fem sitater fra bøker jeg liker:

Det første sitatet er fra en bok som heter Dsjengis-khans hvite sky av Tsjingiz Atjmatov.

"Togene suste gjennom det flyvende hvite snøfokket som vindene fra den kalde Sary-Ozeki-steppens raviner uopphørig hvirvlet mot togsidene, og or lokomotivførerne på togene som gikk over stepper i de snøstormende februarnetter, var det ingen lett sak å finne frem til stasjonen Boranly-Burannyj midt blant snødrivene ute på steppen. Nattogene som kom og gikk i denne hvite dis av hvirvlende snø, minnet mest av alt om et urolig, angstfyllt drømmesyn......"

Det andre sitatet er fra den første boka som jeg leste av Anna Gavalda; Saman er ein indre aleine:

"Ho kjende trong til å vere som dei, vere ein av dei, travel, oppspilt, forkava. Ho kjende trong til å gå inn i varehusa og kjøpe tulleting og skjemme bort alle ho var glad i. Alt her sakka ho farten: Kven var ho eigentleg glad i? Hallo, skjente ho på seg sjøl og bretta opp jakkekragen, no begynner du ikkje med et igjen, takk, du har Mathilde og Pierre, for eksempel, og golvfillevenninnene dine....Sjå, inne i den smykkebutikken her finn du heilt sikkert noka jugl Mamadou vil like, som den jåla ho er....Og for første gong på aldri den gid gjorde ho det same som alle andre og samtidig med alle andre: Ho vandra rundt mens ho rekna på kv ho ville få utbetalt i desemberlønning....For første gong på aldri den tid ofra ho ikkje morgondaen ein tanke."

Det tredje sitatet er fra en fagbok som Geir Kjetsaa har skrevet om Lev Tolstoj; den heter: Lev Tolstoj

Gymnastikk og fotturer hadde gjort ham sterk, og kreftene kom godt med da han året etter ble angrepet av en rasende bjørn. Dyret kom overraskende, før han rakk å løsne skudd, og snart lå han og stirret inn i den store, siklende bjørnekjeften. Fort skjøt han hodet inn mellom skuldrene, boret ansiktet ned i sneen og forsøkte å dytte skinnluen inn i gapet på bjørnen. To ganger greide han å avverge angrepet, med tredje gangen fikk bjørnen bitt ham i ansiktet. Arret etter bittene - ett i pannen og ett under øyet - bar han resten av livet, og bjørnefellen ligger i dag på Tolstojmuseet"


Det fjerde sitatet er fra en bok som var min favoritt da jeg var 18 år. Nå er det lenge siden jeg leste i den, men jeg fant den frem i kveld og siterer fra Kahil Gibrans Profetens have:

Kjærligheten gir ikke annet enn seg selv og tar ikke fra andre enn seg selv.
Kjærligheten eier ingenting og kan ikke eies; for kjærligheten er nok i seg selv.

Det femte sitatet er fra en bok jeg har lest nå i vår; Et hav av valmuer av Amitav Ghosh:

"Den forhenværende rajaens ansikt var ikke ukjent for baboo Nob Kissin. Han hadde ofte fått et glimt av det i Calcutta, gjennom vinduet i raskalis vogn. En gang, da vognen tordnet forbi hadde gomustaen mistet fotfestet i forskrekkelsen. Han husket godt det hånlige smilet til Neel da han så ham plaske hjelpeløs i en søledam. Men det bleke, forfinede oppsynet han hadde i erindringen, med en rosenknopp til munn og med verdenstrette øyne, hadde ingen likhet med det uttærede, svartmuskete ansiktet han så foran seg nå".

Så, da var det gjort! Fort og gæli!

Kommentarer

  1. Visste ikke at Tolstoj var en slik tøffing. Artig sitat.

    SvarSlett
  2. Jeg merket meg også Tolstoj sitatet - var det virkelig han som opplevde det? Rått!

    SvarSlett
  3. Tolstoj er min helt! Fikk lyst til å lese hele boka på nytt igjen, men så var det no det der med alle de andre bøkene som står på vent - luksusproblem!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.