Gå til hovedinnhold

Stieg Larsson : Menn som hater kvinner / Lydbok


Ny lytterekord

Ja, da er det gjort. Å høre en lydbok med 15 cder, med spilletid på 19 timer, 18 minutter og 40 sekunder på 3 kvelder. Hadde det bare vært jeg som skulle høre, er det ikke så utrolig, men vi var 2, og vi klarte ikke å gjøre noe annet enn å høre lydbok (nesten). Det er Anders Ribu som leser, og det gjør han veldig godt.

Menn som hater kvinner er første del i Millenniumtrilogien. Her blir vi kjent med Mikael Blomkvist. Han er deleier og redaktør i økonomitidsskriftet Millennium. Den andre hovedpersonen er 24 år gamle Lisbeth Salander som arbeider i Milton Security. Lisbeth Salander er en av verdens beste hachere.

Mikael Blomkvist blir kjent skyldig i ærekrenkelse og blir dømt til 3 måneders fengsel, og rett etter rettsaken får han et tilbud fra en privatperson som han ikke klarer å si nei til. Salanders og Blomkvists veier krysses, ikke helt tilfeldig, og de begynner å arbeide sammen.

Dette er virkelig bra saker! Spennende og intenst, men en feil er det her, og det er at det er brukt alt for mye fremmedord. Jeg er helt imot fremmedord, finnes det gode norske ord så synes jeg at de skal brukes! Men det ødelegger ikke boka eller historien eller spenningen eller noe som helst, det er bare bittelitt irriterende. Vi har hentet bok 2 på biblioteket, og skal høre den når vi kjører til Trondheim på søndag. Gleder meg masse til det :-)

Kommentarer

  1. Du må anmelde Camilla Lâckberg! Akkurat hørt Isprinsessen på lydbok. Sier ikke mer, les/lytt selv og skriv anmeldelse! Dette er Sveriges nye krimdronning.......

    SvarSlett
  2. Takk for tipset, har aldri lest noe av henne, men nå er det notert, og kanskje vi kan høre på den når vi starter nordover! Skal sjekke om den er ledig på hovedbibliotet her i Trondheim.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…