Gå til hovedinnhold

Annabel Pitcher : Søsteren min på peishylla – Cappelen Damm, 203 sider Skillingsvise - Publisert i Altaposten 18. juli 2011

Forlaget skriver at denne boka er beregnet for ungdom fra 12 til 16 år, jeg mener at den passer for alle, men helst fra 12 år og oppover, for dette er sterke saker! Det er Jamie på ti år som forteller om hvordan han og familien har det etter at Rosie ble offer for tilfeldig terror.

”Søsteren min Rose bor på peishylla. Eller – litt av henne bor der. Tre av fingrene hennes, den høyre albuen og en kneskål ligger på en kirkegård i London. Mamma og pappa kranglet noe voldsomt da politiet fant ti biter av liket. Mamma ville ha en grav å gå til. Pappa ville kremere henne og spre asken over havet.”

Slik begynner denne fortellingen hvor vi følger en familie som holder på å gå til grunne i sorg. Det er fem år siden Rosie ble drept i en terroraksjon i London. Hele familien; Jamie, fem år, Rosie og tvillingsøsteren Jasmine som var  ti år samt moren og faren var i en park i London og hadde det fint. Slik vanlige familier kan ha det fint. Litt krangling og litt irritasjon. Men de var sammen og de var fem. Så smalt bombene og Rosie var borte.

Nå har mamma flyttet sammen med en mann hun ble kjent med i støttegruppa for terrorofre. Og pappa drikker hver kveld og klarer ikke å gå på jobb lengre. Dessuten hater han muslimer. Jasmine har farget håret rosa og sluttet å spise. Og Jamie har ingen venner. Veldig sørgelig altså. Bedre blir det ikke når den lille familien flytter fra London til Ambleside, og Jamie får en venninne; den muslimske jenta Sunya. Jamie liker Sunya, men han blir ødelagt av den dårlige samvittigheten han får når han er sammen med henne.

Faren drikker like mye som før. Han klarer ikke å spre asken i urnen, og han snakker til den som om det var Rosie selv som sto på peishylla. Han setter kakestykker foran urnen, og han sovner om kveldene med bildet fra barnehagen på magen, det bildet der Rosies føtter hadde satt spor.

Samtidig lever Jamie og Jasmine i sine egne private mareritt. Jamie blir mobbet på den nye skolen og Jasmine blir tynnere og tynnere, men det er det ingen andre enn Jamie som ser.

Jamie har en katt som heter Roger. Forholdet mellom den ensomme gutten og katten er nydelig skildret. Nydelig er også det sterke båndet som oppstår mellom Jamie og Jasmine. Hvordan de tar vare på hverandre og passer på hverandre, uten at det på noen måte virker kleint eller unaturlig.

Denne boka er veldig god! Den beskriver en gutts opplevelse av sorg og ensomhet på en usentimental og direkte måte, selv om jeg da boka var slutt gråt så mye at jeg trodde hodeputa skulle ødelegges for alltid!  Et lite tips til deg som skal lese den er å anskaffe deg rikelige mengder med kleenex – når boka nærmer seg slutten kan det hende du får bruk for det.

Terningkast 5Kommentarer

 1. For en fantastisk bokanmeldelse!!!! Denne boka må jeg lese!

  SvarSlett
 2. Tusen takk! Og ja, boka må leses.

  SvarSlett
 3. Ah, denne har jeg ventet lenge pàa!! :) Fikk helt gaasehud og akutt lyst til aa lese den paa nytt :)

  SvarSlett
 4. Tusen takk elikken :-) I dag hadde jeg besøk av ei jente på 13 år, jeg ga henne denne boka + noen av de andre ungdomsbøkene jeg har anmeldt i det siste. Blir spennende å høre hva en så ung leser mener om boka.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…