Scott Westerfeld : Uglies, Schibsted forlag, 367 siderSkummel fremtidsvisjon

Tenk deg en verden der man blir delt inn i peninger og stygginger, og der peningene og styggingene bor hver for seg.

Denne romanen (første i en trilogi) handler om Tally som snart fyller 16 år. Hennes beste venn, Peris ble 16 for noen måneder siden, og hun savner han fælt. For inntil man fyller 16 bor man i et fellesskap med stygginger, og den dagen man blir 16 får man gjennomført en operasjon der man blir vakker. Det vil si; mer eller mindre fett, mer eller mindre nese, huden skrapt av, forlengelse/forkortelse av bein osv. Ihvertfall ser alle peninger ganske like ut, og det finnes råd og utvalg som bestemmer hvordan menneskene skal se ut.

Tally klarer å snike sinn i penby på jakt etter Peris, og der treffer hun en likesinnet, Shay. Shay er stygg, og har bursdag på samme dag som Tally, men der slutter likhetene deres. For Shay vil ikke ta operasjonen, hun vet nemlig om et samfunn der ingen mennesker er opererte, og det er et slikt samfunn hun vil bo i, og flykte til


Boka fremstiller en verden, ca 300 år inn i fremtiden, som er skummel og dystopisk. Det er lettlest, spennende, og kan brukes som utgangspunkt for diskusjoner i forhold til plastiske operasjoner og kroppsbilde.

Andre som har blogget om boka:

Flukten fra virkeligheten
Bumblebenni
Dftba
Supermia
Tonesbokside
Maris mørke hjørne

Kommentarer

 1. Jeg har alltid tenkt at jeg burde lese disse, også gi dem til det kresne avkommet.
  Høres akkurat ut som noe for meg -)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for linken, Solgunn. Denne boken likte jeg godt og jeg tror det er et stort behov for de diskusjonene boken inspirerer til i dagens samfunn.

  SvarSlett
 3. Ingalill: Du kommer sikkert til å slukeelske den!

  Ladybug: Velbekomme :-) Prøver å lenke til blogger når jeg husker/vet at noen jeg "kjenner" har skrevet om boka før.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg