Gå til hovedinnhold

Per Olov Enquist : Magnetisørens femte vinter, - Lydbok, 7 timer og 15 minutt


Mitt første møte med Enquist

Magnetiøsrens femte vinter ble gitt ut i Sverige i 1964, men ble først oversatt til norsk i 2011. Merkelig nok, for dette var en medrivende og god roman.

Meisner, en mann som hevder å kunne kurere all slags sykdommer med magnetisme (som setter i gang prosesser med ukjente fluidum i kroppsvesker), er en trussel mot legevitenskapen. I det romanen starter befinner Meisner seg i en fjellhule, utmagret og utsultet. Meisner dreper og skader flere menn i selvforsvar, men blir fanget. Mennene som jakter på ham vil ha han dømt for voldtekt av en ung jente han har helbredet. Meisner klarer å bli venn med en av fangevokterne og de flykter. 

Etterhvert kommer Meisner og den tidligere vokteren til en tysk by, der Meisner klarer å helbrede en legedatter for blindhet. For legen som elsker sin datter over alt i verden blir dette veldig vanskelig. Han se at datteren er helbredet, men han skjønner ikke hvorfor, og han møter mye motstand fra andre leger som syns han er naiv som lar en slik magnetisør være gjest i sitt hjem.

Hva mener jeg:

Jeg syns at boka var spennende og interessant og jeg likte godt stemmen til Finn Schau. Han passet perfekt til denne boka. 


Historien tar utgangspunkt i et menneske som har levd en gang, den tyske legen Franz Anton Mesmer (1734-1815).

Andre bloggere som har lest/hørt denne er:


Kommentarer

 1. Nok en tilfeldighet, denne er jeg godt i gang med nå. (cd2), så langt veldig bra. Min første Enquist så forventningene var ganske høye.

  (kanskje er det ikke så tilfeldig like vel, man plukker jo nyheter fra bib.hylla, og de samme bøkene dukker kanskje opp overalt?)

  SvarSlett
 2. Jeg tror nok du har rett i at vi plukker med oss nyheter og derfor så hører vi ihvertfall mye av det samme. Gleder meg til å se hva du mener når du er ferdighørt.

  SvarSlett
 3. Enquist skriv godt! Eg har lese fleire andre bøker av han, men ikkje denne. Takk for tips.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …