Per Olov Enquist : Magnetisørens femte vinter, - Lydbok, 7 timer og 15 minutt


Mitt første møte med Enquist

Magnetiøsrens femte vinter ble gitt ut i Sverige i 1964, men ble først oversatt til norsk i 2011. Merkelig nok, for dette var en medrivende og god roman.

Meisner, en mann som hevder å kunne kurere all slags sykdommer med magnetisme (som setter i gang prosesser med ukjente fluidum i kroppsvesker), er en trussel mot legevitenskapen. I det romanen starter befinner Meisner seg i en fjellhule, utmagret og utsultet. Meisner dreper og skader flere menn i selvforsvar, men blir fanget. Mennene som jakter på ham vil ha han dømt for voldtekt av en ung jente han har helbredet. Meisner klarer å bli venn med en av fangevokterne og de flykter. 

Etterhvert kommer Meisner og den tidligere vokteren til en tysk by, der Meisner klarer å helbrede en legedatter for blindhet. For legen som elsker sin datter over alt i verden blir dette veldig vanskelig. Han se at datteren er helbredet, men han skjønner ikke hvorfor, og han møter mye motstand fra andre leger som syns han er naiv som lar en slik magnetisør være gjest i sitt hjem.

Hva mener jeg:

Jeg syns at boka var spennende og interessant og jeg likte godt stemmen til Finn Schau. Han passet perfekt til denne boka. 


Historien tar utgangspunkt i et menneske som har levd en gang, den tyske legen Franz Anton Mesmer (1734-1815).

Andre bloggere som har lest/hørt denne er:


Kommentarer

 1. Nok en tilfeldighet, denne er jeg godt i gang med nå. (cd2), så langt veldig bra. Min første Enquist så forventningene var ganske høye.

  (kanskje er det ikke så tilfeldig like vel, man plukker jo nyheter fra bib.hylla, og de samme bøkene dukker kanskje opp overalt?)

  SvarSlett
 2. Jeg tror nok du har rett i at vi plukker med oss nyheter og derfor så hører vi ihvertfall mye av det samme. Gleder meg til å se hva du mener når du er ferdighørt.

  SvarSlett
 3. Enquist skriv godt! Eg har lese fleire andre bøker av han, men ikkje denne. Takk for tips.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar