Gå til hovedinnhold

Erling Jepsen : Kunsten å gråte i kor - Lydbok, 7 timer og 8 minutt


Flott lybokopplevelse

Trond Brænne leser fantastisk! Fra andre setning var vi (Pål og undertegnede) helt oppslukt. Det er en 11 år gammel dansk gutt som forteller historien om seg selv og familien sin. De bor i Sønderjylland og tidsmessig befinner vi oss på slutten av 1960-tallet. Gutten elsker sin far over alt på jord, og gjør bokstavelig talt ALT for at faren skal være glad. 

Gutten, han heter Alan forresten, bor sammen med søsteren Lone og moren og faren i et vanlig hus i en liten landsby. Moren er hjemmeværende, faren har melkebilen og en liten butikk. Lone er noen år eldre enn Alan. Det blir ganske snart tydelig at det er noe som ikke helt stemmer i denne familien. Alle må gjøre alt for at ikke far skal bli sint eller lei seg, en typisk kommentar fra Alan er: "Lone, kan ikke du gå å legge deg på sofaen med pappa i natt, han trenger deg". 

Alan skjønner ikke hvorfor noen mener at det er galt at Lone ligger sammen med pappa på sofaen, pappa blir jo så glad av det? Noe annet både pappa og Alan blir merkbart lykkelige over er begravelser. For pappaen er så gruelig flink til å tale, og han er så flink til å få folk til å gråte, og da får folk mer respekt for han, og da handler de mer i butikken hans, og det hele er en runddans som Alan ikke helt skjønner, men han skjønner ihvertfall at faren trenger å få folk til å gråte i begravelser. 

Les eller hør denne - og er du ikke spesielt begeistret for lydbøker så kan det være akkurat denne lydboka som omvender deg, for dette er bra! 


Kommentarer

  1. Jeg elsket denne utrolig sørgelige boka! Og Trond Brænde leste bare rørende godt!

    SvarSlett
  2. Ja!!! Tenker at dette er boka for å overbevise alle lydbokskeptikere.

    SvarSlett
  3. Supersøt bok! Forfatteren får virkelig fram hvordan en elleveåring tenker, slik jeg tror en elleveåring tenker i hvert fall. Og den er sikkert veldig bra som lydbok. God tur til Italia, Solgunn! Nyt hvert øyeblikk! :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…