Gå til hovedinnhold

Ørjan N. Karlsson : Gerhardsens testamente : Juritsen forlag – 349 sider




Sympatisk kriminalroman - Publisert i Altaposten 26. juli 2012

Ørjan N. Karlsson er født i Bodø i 1970. Han er sosiolog og har befalsutdanning fra hæren. I dag jobber han som avdelingsleder i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap. Gerhardsens testemente er hans femte roman.

Vi befinner oss i et spennende historisk og politisk landskap i denne romanen som veksler i tid fra 1948 og frem til i dag. Plottet er at tidligere statsminister Einar Gerhardsen, Det norske arbeiderpartis partisekretær  Haakon Lie og forsvarsminister Jens Christian Hauge tar kontakt med en amerikansk etterrettningsorganisasjon og danner en hemmelig organisasjon som de kaller  Stiftelsen. Denne organisasjonen er så hemmelig at ingen andre enn de som sitter i Stiftelsens styre kjenner til organisasjonens egentlige formål som er å hindre at «Hammeren og Sigden en dag vaier over Stortinget».

Vår hovedperson er den slitne og desillusjonerte politietterforskeren Kyrre Kaupang.  Han kontaktes av riksadvokaten som ber han om å ta en nærmere titt på et dødsfall politiet har henlagt som naturlig. Kyrre får ikke snakke med noen om dette, og motvillig tar han på seg oppdraget. Det viser seg snart at riksadvokaten har rett, noe mistenkelig har skjedd, og før Kyrre skjønner akkurat hva, er han selv mistenkt.

Karlsson har en muntlig fortellermåte, og boka er lettlest. Historisk og politisk er den interessant, for selv om dette er en fiksjon så baserer mye av teksten seg på virkelige hendelser.

Plottet er spennende, men jeg ble ikke revet med av historien. Det tror jeg har en sammenheng med at teksten har for mange blødmer eller morsomme sidestikk. Her er noen eksempler:

«Oslo Sentralstasjon er strengt tatt ikke den plassen du ønsker å oppholde deg om du er ettersøkt. Stedet har flere overvåkningskamera enn baderommet til en Frp-politiker.»

«En Lysbakken-inspirert pappagruppe triller barnevogner nedover Thorvald Meyers gate.»

Det er morsomt, det er godt observert, men det er så mange av dem at temperaturen og spenningen i kriminalhistorien blir redusert. Uansett, det er nok ikke siste gang vi hører noe fra Kyrre Kaupang. At det blir en ny roman levner slutten liten tvil om.

Terningkast 4

Kommentarer

  1. denne leste eg for et par uker siden og den var overraskende bra :)
    var i grunnen veldig skeptisk da eg fikk den, siden krim ikke er helt min greie. men eg ble virkelig positivt overrasket :)

    SvarSlett
  2. Dette hørtes ut som en bok for meg!
    Takk for tips!

    SvarSlett
  3. Enig med Astrid Terese, dette høres bra ut. Takk for tips. :)

    SvarSlett
  4. Mary-Anne : Ja, den var bra, men den hadde vært enda bedre uten alt utenomsnakket.

    Astridterese og Ann-Kristin : Det blir spennende å se om dere leser, og hva dere eventuelt mener :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på