Gå til hovedinnhold

Debra Dean: Madonnaene i Leningrad : Pantagruel, 253 sider
Minneslottet - Publisert i Altaposten 17. september

Debra Dean er en amerikansk kunsthistoriker som debuterer som forfatter med Madonnaene i Leningrad. Romanen veksler mellom to tidsepoker og to verdensdeler, men hovedpersonen er den samme.

I 1941 er Marina er ung kvinne, bosatt i Leningrad og ansatt ved eremitasjen. Leningrad ble beleiret og Marina flyttet sammen med mange andre ansatte inn i det store museet. De fikk i oppdrag å pakke inn og frakte bort kunstskattene. Krigen utviklet seg og det ble færre og færre malerier på veggene. Marina elsket de vakre maleriene og bekymret seg over at alt blir borte. Så blir hun kjent med  en gammel kvinne som lærer henne en teknikk som gjør at hun kan huske detaljer i malerier og gjengi dem til andre. De kaller det for å bygge minneslott.

I  2006 er vi i Seattle, USA. Marina er selv blitt en gammel kvinne, hun er dement og blander fortid og nåtid. Minneslottet hun bygde i Leningrad blir stadig sterkere.

Marina går over Nevskij prospekt, hun ser spiret på Peter-Paul katedralen, tårnet på Admiralitetet, kjenner brisen fra elven Neva. Alt dette kan alle beskrive som leser seg litt opp på hva man bør se i Leningrad, dagens St. Petersburg. Det virker som om forfatteren beskriver hendelser og steder hun kun har lest om i turistbrosjyrer. Rett nok er Leningrad full av vakre bygninger, men en lokalkjent forfatter ville vel ha trukket frem annet enn severdighetene?

Når hun så kommer til beskrivelsene av hvor grusomt det var under beleiringen blir det tamt og følelsesløst. Jeg ble irritert mens jeg leste og holdt på å legge boka bort. Det viste seg imidlertid at boka ble bedre og bedre, og de siste sidene er best. Det kan jo selvfølgelig hende at jeg i ren lykke over at boka endelig var ferdig følte det slik, men uansett – en heller middelmådig leseopplevelse!

Terningkast 3

Kommentarer

 1. Så avklarende! Dette er en bok jeg typisk ville vurdert om jeg skulle lese eller ikke fordi jeg ikke kan få nok av bøker jeg tror jeg kan komme til å lære noe av på det kulturelle og historiske planet, og nå vet jeg altså at jeg ikke kommer til å lese den! Du har makt, Solgunn! Mye makt! ;-)

  SvarSlett
 2. Denne leste jeg for noen få måneder siden, og mens den ennå er relativt friskt i minne kommer jeg med noen kommentarer:

  Jeg oppfattet ikke det samme som deg når det gjelder St. Petersburg-severdighetene. Jeg forstod også "følelsesløsheten" hva krigen angår som en overlevelsesteknikk. Faktisk reagerte jeg mer på at Marina i så liten grad lot seg psykisk plage av sin demens.
  Noen optimal leseopplevelse er jeg dog enig i at det ikke er, men - som deg - var avslutningen alfa og omega for at jeg likte den såpass godt som jeg gjorde. Tror jeg endte opp med en diskret 4'er på terningen, selv om den aller siste delen gjorde at historien plutselig smatt inn under hjerterota mi. - At jeg plutselig ble følelsesmessig begeistret betyr ikke at boken er særdeles god. Bare at den akkurat der og da gjorde den veldig verdt å kjempe seg igjennom.

  SvarSlett
 3. Rose-Marie: Ja, det var det der med makt. Jeg velger å ikke tenke på det, for da blir jo så forknytt :-) Men boka er ikke så veldig god, så du gjør lurt i å holde deg unna.

  Elllikken: Hihi - kjempe seg gjennom - jeg ler litt her, for jeg kjempet også. Og fordi jeg hadde bestemt meg for å anmelde den for Altaposten ble det en kamp. Men jeg har sett at det finnes mer begeistra bloggere enn meg (og deg).

  SvarSlett
 4. Da jeg oppdaget boka tenkte jeg at denne må jeg lese. Først og fremst på grunn av at den handler om St.Petersburg og eremitasjen. (Jeg var der for et par år siden, og da er det alltid artig å lese om noe "kjent") Men tror ikke den blir satt i øverset hylle i første omgang.

  SvarSlett
 5. Aariho : Jeg har også vært i St. Petersburg, og er ganske slavofil - men jeg ble så skuffet.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …