Gå til hovedinnhold

Oppsummering lydbøker; Mokka, Det niende prinsipp, Fuck off. I love you og Det som ventet meg


Kort og greit - fire lydbøker jeg har lyttet meg gjennom og ikke omtalt før:

Tatiana de Rosnay : Mokka – 6 timer og 55 minutt

Jeg har hørt de andre bøkene til Tatiana de Rosnay og likt dem godt – Saras nøkkel likte jeg best. Mokka ble jeg ikke så begeistret for.

Justine jobber som oversetter og hun bor i Paris sammen med mann og to barn. En dag blir sønnen Malcolm overkjørt og skadet. Så skadet at han havner i koma, og ingen kan si om han vil overleve eller ikke. Justine og mannen sliter med kommunikasjonen, og Justine mener at mannen er tafatt og med alt for stor tiltro til politi og rettsvesen.  Sjåføren stakk nemlig av, og ingen vet hvem som kjørte bilen. Justine begynner å etterforske alene.

Ingrid Bergstrøm leser veldig søtt, og det høres så ungt og uskyldig ut. Det blir som om en fjorten år gammel jente skal fortelle historien til en voksen kvinne, tynget av sorg – og det høres ofte veldig feil ut. Men Bergstrøm leser godt, hun leser fransk og engelsk med stor autoritet, men det høres så pinglete ut.

Totalopplevelse – Helt greit


Gert Nygårdshaug  : Det niende prinsipp – Fredrik Drum - 7 timer og 40 minutt

Bok 4 i serien om Fredrik Drum. Denne gangen er vi i Egypt. Uklart hvorfor egentlig. Og så skjer det veldig mange rare ting, og jeg var mer eller mindre forvirret gjennom hele boka. Skjønte lite av drumegutten denne gangen.  Men jeg kommer sikkert til å høre bok fem også – en gang.

Helge Winter-Larsen leser som vanlig godt.

                                                      Totalopplevelse :  Heller dårlig




Lars Mæhle : Fuck off. I love you – 3 timer og 17 minutt

Vemund er 16 år. Han bor sammen med mora, en mor som sliter psykisk. Vemund er egentlig en grei gutt, men han viser lite egenvilje. Han gjør det samme som kameratene, selv om han egentlig vil noe annet. En dag kommer Two -Face inn i bildet. Han er ond. Virkelig ond, og han vet hvordan han skal skremme og manipulere de unge guttene til å handle slik han vil.

Denne boka kommer jeg til å snakke mye om når jeg er ute i klassene og presenterer litteratur. Den er spennende, har godt språk, er troverdig og veldig aktuell. Two-Face er for eksempel tilhenger av georgordenen – en direkte link til 22. juli. Frank Kjosås leser, og det gjør han godt. 

Totalopplevelse : God


Parinoush Saniee : Det som ventet meg - 17 timer og 24 minutt

Det var ikke så enkelt å vokse opp i Iran på 1960 tallet, i hvert fall ikke hvis du var jente. Masoumeh flytter fra den religiøse byen Qom og til Teheran sammen med familien. Hun har to brødre som er svært autoritær og som ønsker at hun skal underordne seg dem i alle henseelser. Masoumeh klarer ikke alltid å følge de strenge religiøse lovene og påbudene og når hun får venner som ikke har de samme restriksjonene får det store konsekvenser for henne. Vi følger Masoumeh gjennom nesten et helt livsløp og historisk er det veldig interessant fordi Irans historie blir så nøyaktig fremstilt. Hvis du har lest Kader Abdolah sine bøker kjenner du mye av problematikken igjen, men Det som ventet meg er skrevet fra et kvinneperspektiv og det trenger vi!

Anne Ryg leser, og jeg syns hun leser blodfattig. Men det gjør hun alltid, og man venner seg jo til det.

Totalopplevelse: God 



Kommentarer

 1. En fin gjennomgang. Av bøkene du har nevnt fikk jeg lyst til å lese Det som ventet meg. Det hørtes ut som en bok som passet meg. Men samtidig må jeg også skrive ned Fuck Off. I love you som noe som kan anbefales til ungdommene våre. Takk for fine tips!

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha. Kjenner litt på at det hadde vært greit hvis jeg hadde skrevet lengre omtaler, men tida strekker ikke helt til. Så da er det fint med tilbakemeldinger på at det kan være nyttig likevel.

  SvarSlett
 3. Jeg liker slike korte saker. Ofte blir de mer poengterte og dermed mr underholdende enn tradisjonelle omtaler. I you know me, det handler om å underholdes.... -)
  , Tatiana sverget jeg off etter Bumerang, man skal jo aldri si aldri men jeg kommer til å sjokkere meg selv veldig hvis jeg noensinne plukker opp ei ny bok av henne.

  Nygårdshaug har jeg fremdeles aldri lest. Som minner meg på andre ting jeg ikke har lest:
  Hvor bliver postbudet av?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …