Gå til hovedinnhold

Nydelig dikt av May Grethe Lerum

Oppdatert bloggpost 8. april  - 2013. Her har jeg tidligere publisert mitt favorittdikt - Din veg, og jeg har trodd at det var Olav H. Hauge som har skrevet det. Det er helt feil.

Det er May Grethe Lerum og ikke Olav H. Hauge som har forfattet dette nydelige diktet.

Som bibliotekar som skal være opptatt av kildekritikk er jeg pinlig berørt over at jeg ikke sjekket kildene mine, men la diktet ut her på bloggen uten å ta en dobbelsjekk.
Hvis det er noen andre som har publisert dette diktet på bloggen sin og trodd at det var Olav H. Hauge så les kommentarene til denne bloggposten :-)

DIN VEG 

Du skal ikkje gå der
og lata dei andre
få stikka ut vegen
du sjølv skulle vandre.


Du må ikkje utan 
eit ord eller mine
lata din neste
ta tankane dine.

Du kan ikkje berre 
som dauvøyrd og låk
stå der og kjenna dei 
tyngje ditt åk.

Du skal aldri vinna 
om du alltid står
og ser etter fara
der annanmann går.

Ta staven i handa!
Trø føtene såre!
Kast tyngsla av mismot
og draum du har bore -

og stans ikkje når 
det blir mørkt for ditt steg.
Når du kjenner blodsveiten 
er du på veg. 


May Grethe Lerum
Kommentarer

 1. Et nydelig dikt. Han har så mange gode! Godt å lese slike.

  SvarSlett
 2. Ja - slike dikt skulle man egentlig bære med seg, eventuelt lære utenat, slik at man alltid har dem med seg. Må nok lese mer av Hauge. Dette var i alle fall en skatt.

  SvarSlett
 3. Fine Hauge! Eg er og veldig glad i dikta hans. Dei er så enkle og jordnære, samtidig som dei er veldig fulle av meining.

  SvarSlett
 4. Dette er nok mitt dikt.

  Her finner dere Hauges "Din veg"

  http://www.haugesenteret.no/default.asp?menu=4465&id=11094

  SvarSlett
 5. Noen ganger er livet fullt av tilfeldigheter! Det var en Facebookvenn som publiserte dette diktet i dag, og jeg ble helt matt. Elsker Hauges dikting, og har selv skrevet mange dikt - bare delvis publisert. For å være beinsikker konsulterte jeg Haugesenteret og forskere, samt rotet i egne notater.
  Dette diktet er kun publisert i et såkalt fransk opptrykk (nummererte/signerte i 200 eks) da jeg sammen med kunstneren Trond Andersson turnerte i 1996 for Riksgalleriet. Jeg kan ha hatt det ute på mine gamle hjemmesider. Husker også at min avdøde mor brukte det i en oppgave en gang. Veldig glad hvis noen kan hjelpe meg og Solgunn med tips om hvor hun kan ha funnet det med Hauges navn :)

  SvarSlett
 6. Jeg beklager så mye og er så takknemlig for at du gjorde meg oppmerksom på fadesen på en så fin måte. Og er glad og fornøyd for at diktet fremdeles kan være på bloggen min - nå heldigvis med rett forfatter!

  SvarSlett
 7. Vakkert dikt og godt at den rette dikter ble kreditert.:)

  SvarSlett
 8. Ja, er glad for at rette dikter ble kreditert. Dette innlegget har vært det blant de mest populære bloggpostene, med mange tusen lesere - ingen har reagert før May Grethe selv oppdaget det :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …