Gå til hovedinnhold

Lørdag 31. mai fikk Sigbjørns Skådens roman Våke over dem som sover hovedvekten av oppmerksomheten i Bok i P2


Årets beste eller melodramatisk?

Det er det ikke jeg som spør om, men programleder Cille Biermann i dagens utgave av Bok i P2. Her er en lenke til litteratursidene, og stikker du innom i løpet av noen dager finner du linken til diskusjonen mellom Knut Hoem og Eskil Skjeldal der. Hvis du leser dette noen  uker etter at innlegget er skrevet kan du gå til NRK/podkast for å laste den programmet.

Det er fint at litteraturkritikerne i NRK gir oppmerksomhet til littertur av forfattere som ikke helt uten videre blir å finne på bestselgerlista og Sigbjørn Skåden er jo ikke en kjent norsk forfatter. Grunnen til at jeg kan slå det fast er fordi jeg hadde lest Våke over dem som sover når jeg var på Lillehammer, og jeg snakket om boka (og forfatteren) hver gang jeg fikk muligheten til det. Mange av de jeg snakket med er mer enn gjennomsnittlig oppdatert på norsk samtidslitteratur, men det var ingen som hadde hørt om ham før.

Her er lenken til min anmeldelse.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…