Gå til hovedinnhold

Maria Semple : Hvor ble du av, Bernadette : Bastion forlag, 343 sider Gå ikke glipp av denne!

Den genierklærte arkitekten Bernadette, hennes mann  Elgie – som også er genierklært, hans TED-talk er den fjerde mest sette TED-talken noensinne, samt den femten år gamle datteren Bee som overgår det fremragende både faglig og sosialt er hovedpersonene i denne svært vellykkede boka.

Bernadette lider av sosial angst, blant annet, og har derfor outsourset de fleste daglige gjøremål til en personlig assistent som sitter i India. Denne personlige assistenten bestiller restaurantbord, klær, legetimer, og tar seg av det meste for familien. Ingenting av dette vet Elgie, opptatt som han er av jobben på Microsoft.

Bee har et ønske om å reise til Antarktis, og når både Bernadette og Elgie sier ja og lover at det skal bli familietur begynner en kaotisk snøball å rulle.

Fortellergrepet er sjarmerende, og passer veldig godt til innholdet. Boka starter med et brev fra skolen der karakterene til Bee blir kommentert. Så kommer jeg-fortelleren inn, det er Bee selv. Deretter følger litt e-postutveksling mellom Bernadette og den personlige assistenten i India før vi blir servert et brev fra foreldreforeningen fra skolen til Bee. Og alle får komme med sin versjon av saken, og brev blir sendt, e-poster blir utvekslet og ting skjer.

Hvor ble du av, Bernadette er en slukebok som jeg gleder meg til å anbefale til lånerne på biblioteket. Jeg tror den kommer til å bli lest og elsket av både kvinner og menn.

Jeg har allerede lyst til å lese den igjen.

Anbefales!

Kommentarer

 1. Denne har jeg nettopp lest og skrevet om! Jeg er vel stort sett enig med deg, en morsom bok var det, selv om jeg ikke var helt superfornøyd med slutten. Men kjekt med morsomme bøker som har litt alvor i bunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Var innom og leste omtalen din. Tror det er vanskelig å ikke like denne - og jeg likte slutten godt.

   Slett
  2. Jeg så det! Tror jeg hengte meg litt for mye opp i en liten detalj som jeg hadde forventet å finne ut av på slutten men så fikk jeg ikke det. Men det er ikke alltid man får det helt som man vil det var overhodet ikke noe i veien med boken for den koste jeg meg med! Nå er det bare å vente på filmen!

   Slett
 2. Jaja, det er vel bare å bestille da -)

  (, altså jeg har allerede vært inne på amazon og neste-bestilt etter du snakket så varmt om den på festival, MEN så var jeg dum og leste ener.-reviewsen der det blant annet stod at hele greia ikke var troverdig fordi Bernadettes oppførsel hadde vært eksentrisk hele livet - og også mye verre enn det som i boka får mann/folk til å ta affære.
  Hva synes du om det?, er det overkommelig?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Troverdig og troverdig, tja, altså mannen er jo toppleder i microsoft, nesten aldri hjemme - og hele tiden med hodet opptatt av nye ideer, og Bernadette har sine grunner. Det blir tross alt en gradvis forverring av oppførselen til Bernadette, hun snur ikke på sekundet, så jeg tenker at det er helt innafor.

   Slett
  2. Til tross for at jeg (egentlig) er overbevist, spør jeg, for syns skyld, tenkte du på det underveis, at hmmm troverdig innenfor boka univers? Innafor? Eller var alt bare moro og kos?

   Slett
  3. Tenkte ikke så mye underveis - det var mest kos - boka er underholdende! Men troverdig innenfor bokas univers syns jeg absolutt den var.

   Slett
 3. Jeg tror dette blir en sommerbok. Har ikke planer om å kjøpe meg noen ny bok nå, men denne frister litt for mye etter alle de fine omtalene som jeg ser overalt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Perfekt valg for deilige sommerdager Gro :-)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …