Gå til hovedinnhold

Maria Semple : Hvor ble du av, Bernadette : Bastion forlag, 343 sider Gå ikke glipp av denne!

Den genierklærte arkitekten Bernadette, hennes mann  Elgie – som også er genierklært, hans TED-talk er den fjerde mest sette TED-talken noensinne, samt den femten år gamle datteren Bee som overgår det fremragende både faglig og sosialt er hovedpersonene i denne svært vellykkede boka.

Bernadette lider av sosial angst, blant annet, og har derfor outsourset de fleste daglige gjøremål til en personlig assistent som sitter i India. Denne personlige assistenten bestiller restaurantbord, klær, legetimer, og tar seg av det meste for familien. Ingenting av dette vet Elgie, opptatt som han er av jobben på Microsoft.

Bee har et ønske om å reise til Antarktis, og når både Bernadette og Elgie sier ja og lover at det skal bli familietur begynner en kaotisk snøball å rulle.

Fortellergrepet er sjarmerende, og passer veldig godt til innholdet. Boka starter med et brev fra skolen der karakterene til Bee blir kommentert. Så kommer jeg-fortelleren inn, det er Bee selv. Deretter følger litt e-postutveksling mellom Bernadette og den personlige assistenten i India før vi blir servert et brev fra foreldreforeningen fra skolen til Bee. Og alle får komme med sin versjon av saken, og brev blir sendt, e-poster blir utvekslet og ting skjer.

Hvor ble du av, Bernadette er en slukebok som jeg gleder meg til å anbefale til lånerne på biblioteket. Jeg tror den kommer til å bli lest og elsket av både kvinner og menn.

Jeg har allerede lyst til å lese den igjen.

Anbefales!

Kommentarer

 1. Denne har jeg nettopp lest og skrevet om! Jeg er vel stort sett enig med deg, en morsom bok var det, selv om jeg ikke var helt superfornøyd med slutten. Men kjekt med morsomme bøker som har litt alvor i bunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Var innom og leste omtalen din. Tror det er vanskelig å ikke like denne - og jeg likte slutten godt.

   Slett
  2. Jeg så det! Tror jeg hengte meg litt for mye opp i en liten detalj som jeg hadde forventet å finne ut av på slutten men så fikk jeg ikke det. Men det er ikke alltid man får det helt som man vil det var overhodet ikke noe i veien med boken for den koste jeg meg med! Nå er det bare å vente på filmen!

   Slett
 2. Jaja, det er vel bare å bestille da -)

  (, altså jeg har allerede vært inne på amazon og neste-bestilt etter du snakket så varmt om den på festival, MEN så var jeg dum og leste ener.-reviewsen der det blant annet stod at hele greia ikke var troverdig fordi Bernadettes oppførsel hadde vært eksentrisk hele livet - og også mye verre enn det som i boka får mann/folk til å ta affære.
  Hva synes du om det?, er det overkommelig?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Troverdig og troverdig, tja, altså mannen er jo toppleder i microsoft, nesten aldri hjemme - og hele tiden med hodet opptatt av nye ideer, og Bernadette har sine grunner. Det blir tross alt en gradvis forverring av oppførselen til Bernadette, hun snur ikke på sekundet, så jeg tenker at det er helt innafor.

   Slett
  2. Til tross for at jeg (egentlig) er overbevist, spør jeg, for syns skyld, tenkte du på det underveis, at hmmm troverdig innenfor boka univers? Innafor? Eller var alt bare moro og kos?

   Slett
  3. Tenkte ikke så mye underveis - det var mest kos - boka er underholdende! Men troverdig innenfor bokas univers syns jeg absolutt den var.

   Slett
 3. Jeg tror dette blir en sommerbok. Har ikke planer om å kjøpe meg noen ny bok nå, men denne frister litt for mye etter alle de fine omtalene som jeg ser overalt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Perfekt valg for deilige sommerdager Gro :-)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…