Gå til hovedinnhold

Selma Lagerlöf . Nils Holgerssons forunderlige reise - Lydbok / BokanmeldelseVakkert for både barn og voksne

Jeg måtte bli 39 år før jeg hørte denne historien, og ja, jeg hørte den. Vi hadde lydboka på biblioteket, og jeg låne den med hjem for å ha som bakgrunnsstøy når jeg gjorde husarbeid. (Det er en veldig fin måte å bruke lydbøker på).
Den lille bondesønnen Nils irriterer en husnisse, og husnissen blir så sint på Nils at han tryller Nils så liten som en tommeltott. Og så, på grunn av mange artige tilfeldigheter blir Nils og en stor hvis gjess fra gården hans med villgjessene som skal nordover til Kebnekaise i Nord-Sverige. På turen nordover treffer Nils og gjessene mange dyr, og noen mennesker, og det er ofte veldig spennende. Og så har jeg lært meg å telle til ti; på finsk: yksi, kaksi, kolme, nelje, viisii, kuusi, seitseman, kahdeksan, ydehsan, kymmente - eller noe slikt :-)

Kommentarer

 1. Hei Solgunn

  Jeg er i gang med 23ting og sjekker bloggen din. Den er bra og blir å besøke den igjen. Har tenkt å lage en blogg for bokanmeldelser og da er det greit å lese andres anmeldelser, for lærdommens skyld. Dine anmeldelser er ikke kjedelig å lese, jeg har lest flere

  Anita

  SvarSlett
 2. Takk takk Anita :-) Skal gå å se på bloggen din nå!

  SvarSlett
 3. Hei du.
  Hva leser du fortiden? Jeg har begynt på Kjell Westö, kjenner du han?

  SvarSlett
 4. Hei Knirk
  I går kveld ble jeg ferdig med en splitter ny bok som heter: Fremmedordbok for kjærester, forfatteren er Xiaolu Guo, den var veldig bra - regner med at det kommer en bokanmeldelse om noen uker. Det tar sin tid.....men har levert to anmeldelse som skal i avisa før den kommer på trykk. Tidligere i uka ble jeg ferdig med Rød sand, og Der jorden henger i en snor (står mer om disse på førstesiden, Rød sand er god, Der jorden henger i en tråd er ikke så god. Ellers så har jeg lest en nydelig liten ungdomsbok i dag, den heter : appelsiner i ingenmannsland, har skrevet en liten bokanmeldelse på den på bloggen som heter leselysten; det er vår biblioteksblogg :-) Appelsiner i ingenmannsland var så bra, rørte mange strenger så jeg måtte tørke mer enn en tåre.....Har bare hørt om Kjell Westö, ikke lest noe, men kanskje en gang. Så etter DØREN i dag, hadde tenkt å ha den som helgelektyre, men vi hadde den ikke på jobb, så da har jeg valgt meg en annen bok; Et minutts stillhet av Siegfried Lenz, en helt ny roman på 110 sider. Og så har jeg tatt med meg Adjutanten av Jørgen Norheim, den har jo fått strålende kritikker.........hmm, det ble jo en lang kommentar :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…