Gå til hovedinnhold

Selma Lagerlöf . Nils Holgerssons forunderlige reise - Lydbok / BokanmeldelseVakkert for både barn og voksne

Jeg måtte bli 39 år før jeg hørte denne historien, og ja, jeg hørte den. Vi hadde lydboka på biblioteket, og jeg låne den med hjem for å ha som bakgrunnsstøy når jeg gjorde husarbeid. (Det er en veldig fin måte å bruke lydbøker på).
Den lille bondesønnen Nils irriterer en husnisse, og husnissen blir så sint på Nils at han tryller Nils så liten som en tommeltott. Og så, på grunn av mange artige tilfeldigheter blir Nils og en stor hvis gjess fra gården hans med villgjessene som skal nordover til Kebnekaise i Nord-Sverige. På turen nordover treffer Nils og gjessene mange dyr, og noen mennesker, og det er ofte veldig spennende. Og så har jeg lært meg å telle til ti; på finsk: yksi, kaksi, kolme, nelje, viisii, kuusi, seitseman, kahdeksan, ydehsan, kymmente - eller noe slikt :-)

Kommentarer

 1. Hei Solgunn

  Jeg er i gang med 23ting og sjekker bloggen din. Den er bra og blir å besøke den igjen. Har tenkt å lage en blogg for bokanmeldelser og da er det greit å lese andres anmeldelser, for lærdommens skyld. Dine anmeldelser er ikke kjedelig å lese, jeg har lest flere

  Anita

  SvarSlett
 2. Takk takk Anita :-) Skal gå å se på bloggen din nå!

  SvarSlett
 3. Hei du.
  Hva leser du fortiden? Jeg har begynt på Kjell Westö, kjenner du han?

  SvarSlett
 4. Hei Knirk
  I går kveld ble jeg ferdig med en splitter ny bok som heter: Fremmedordbok for kjærester, forfatteren er Xiaolu Guo, den var veldig bra - regner med at det kommer en bokanmeldelse om noen uker. Det tar sin tid.....men har levert to anmeldelse som skal i avisa før den kommer på trykk. Tidligere i uka ble jeg ferdig med Rød sand, og Der jorden henger i en snor (står mer om disse på førstesiden, Rød sand er god, Der jorden henger i en tråd er ikke så god. Ellers så har jeg lest en nydelig liten ungdomsbok i dag, den heter : appelsiner i ingenmannsland, har skrevet en liten bokanmeldelse på den på bloggen som heter leselysten; det er vår biblioteksblogg :-) Appelsiner i ingenmannsland var så bra, rørte mange strenger så jeg måtte tørke mer enn en tåre.....Har bare hørt om Kjell Westö, ikke lest noe, men kanskje en gang. Så etter DØREN i dag, hadde tenkt å ha den som helgelektyre, men vi hadde den ikke på jobb, så da har jeg valgt meg en annen bok; Et minutts stillhet av Siegfried Lenz, en helt ny roman på 110 sider. Og så har jeg tatt med meg Adjutanten av Jørgen Norheim, den har jo fått strålende kritikker.........hmm, det ble jo en lang kommentar :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …