Gå til hovedinnhold

Zoë Ferraris : Rød sand, 348 sider / BokanmeldelseEksotisk og spennende Publisert i Altaposten 16.3.2009

Det er ikke ofte jeg leser krimromaner der handlingen er lagt til Saudi-Arabia. Ekstra spennende var det derfor å starte på denne historien som begynner med at en ung jente fra en rik familie er savnet. Familien tar kontakt med en nær venn av familien, ørkenguiden Nayir, og ber om hans hjelp for å finne henne. Den unge jenta blir funnet drept i ørkenen, og obduksjonen viser at dødsårsaken var drukning.

Etter at jenta er funnet virker det som om familien ikke ønsker at saken skal etterforskes videre. Men Nayir, hovedpersonen, klarer ikke å slå seg til ro med at morderen ikke skal bli straffet. Han begynner å etterforske saken videre på egen hånd.

Da Nayir dro til et kamelutleiefirma for å leie 52 kameler han skulle bruke i søket, kriblet det i magen min av noe jeg bare må kalle eksotisk spenning. Tenk, 52 kameler! Det hører med til historien at de også brukte pickuper, motorsykler og GPS - sporing, men det er jo ikke like spennende. Nayir er en muslimsk mann som lever etter strenge religiøse regler. Han mener for eksempel at det er usømmelig å se en kvinnes ansikt, og da han for første gang ser en naken kvinnekropp, besvimer han. Han får kvalmefornemmelser og blir fysisk syk hvis en kvinne snakker til han, selv om hun er innhyllet i en burka. I hans univers skal en kvinne kun snakke til en mann hun er i nær familie med, og uansett bare hvis hun er snakket til først. Altså et absolutt motstykke til mange av de nordiske krimheltene.

Selv om forfatteren oppfyller alle sjangerkriteriene for en kriminalroman, er det ikke selve kriminalgåten som er det mest spennende her. Det som gjør fortellingen god, og som gjør at den utmerker seg, er de store kulturelle forskjellene fra den saudi-arabiske virkeligheten som blir beskrevet, og den hverdagen de fleste av oss kjenner fra Norge.
Språket er levende og detaljert og beskriver landskap, kultur og tenkemåte slik at det verken blir påtrengende eller plagsomt. Når forfatteren beskriver heten er det nesten så jeg kjenner hvordan det brenner under føttene mine.

Selv om de kulturelle forskjellene og den gode måten de er beskrevet på er det beste i boka, betyr ikke det at krimplottet er kjedelig. Hvordan kan en jente drukne i ørkenen? Er det noen som tjener på at hun er død, og hvem er det som har drept henne?

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Har akkurat lest ut bok og trenger ny, og tenkte at NUH er jeg klar for krim - det er nemlig lenge, lenge, lenge siden jeg leste en krim. Så nå skal jeg tusle ned et par etasjer til Hammerfest folkebibliotek og plukke med meg "Rød sand". Tror det må være akkurat det jeg vil ha nå. Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. you welcome :-) Du må fortelle meg om du likte den. Jeg har satt DØREN opp på min "leseliste", så på facebook at du likte den godt, og da er det ekstra spennende å lese. Takk for tipset til deg og!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…