Gå til hovedinnhold

Zoë Ferraris : Rød sand, 348 sider / BokanmeldelseEksotisk og spennende Publisert i Altaposten 16.3.2009

Det er ikke ofte jeg leser krimromaner der handlingen er lagt til Saudi-Arabia. Ekstra spennende var det derfor å starte på denne historien som begynner med at en ung jente fra en rik familie er savnet. Familien tar kontakt med en nær venn av familien, ørkenguiden Nayir, og ber om hans hjelp for å finne henne. Den unge jenta blir funnet drept i ørkenen, og obduksjonen viser at dødsårsaken var drukning.

Etter at jenta er funnet virker det som om familien ikke ønsker at saken skal etterforskes videre. Men Nayir, hovedpersonen, klarer ikke å slå seg til ro med at morderen ikke skal bli straffet. Han begynner å etterforske saken videre på egen hånd.

Da Nayir dro til et kamelutleiefirma for å leie 52 kameler han skulle bruke i søket, kriblet det i magen min av noe jeg bare må kalle eksotisk spenning. Tenk, 52 kameler! Det hører med til historien at de også brukte pickuper, motorsykler og GPS - sporing, men det er jo ikke like spennende. Nayir er en muslimsk mann som lever etter strenge religiøse regler. Han mener for eksempel at det er usømmelig å se en kvinnes ansikt, og da han for første gang ser en naken kvinnekropp, besvimer han. Han får kvalmefornemmelser og blir fysisk syk hvis en kvinne snakker til han, selv om hun er innhyllet i en burka. I hans univers skal en kvinne kun snakke til en mann hun er i nær familie med, og uansett bare hvis hun er snakket til først. Altså et absolutt motstykke til mange av de nordiske krimheltene.

Selv om forfatteren oppfyller alle sjangerkriteriene for en kriminalroman, er det ikke selve kriminalgåten som er det mest spennende her. Det som gjør fortellingen god, og som gjør at den utmerker seg, er de store kulturelle forskjellene fra den saudi-arabiske virkeligheten som blir beskrevet, og den hverdagen de fleste av oss kjenner fra Norge.
Språket er levende og detaljert og beskriver landskap, kultur og tenkemåte slik at det verken blir påtrengende eller plagsomt. Når forfatteren beskriver heten er det nesten så jeg kjenner hvordan det brenner under føttene mine.

Selv om de kulturelle forskjellene og den gode måten de er beskrevet på er det beste i boka, betyr ikke det at krimplottet er kjedelig. Hvordan kan en jente drukne i ørkenen? Er det noen som tjener på at hun er død, og hvem er det som har drept henne?

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Har akkurat lest ut bok og trenger ny, og tenkte at NUH er jeg klar for krim - det er nemlig lenge, lenge, lenge siden jeg leste en krim. Så nå skal jeg tusle ned et par etasjer til Hammerfest folkebibliotek og plukke med meg "Rød sand". Tror det må være akkurat det jeg vil ha nå. Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. you welcome :-) Du må fortelle meg om du likte den. Jeg har satt DØREN opp på min "leseliste", så på facebook at du likte den godt, og da er det ekstra spennende å lese. Takk for tipset til deg og!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …