Zoë Ferraris : Rød sand, 348 sider / BokanmeldelseEksotisk og spennende Publisert i Altaposten 16.3.2009

Det er ikke ofte jeg leser krimromaner der handlingen er lagt til Saudi-Arabia. Ekstra spennende var det derfor å starte på denne historien som begynner med at en ung jente fra en rik familie er savnet. Familien tar kontakt med en nær venn av familien, ørkenguiden Nayir, og ber om hans hjelp for å finne henne. Den unge jenta blir funnet drept i ørkenen, og obduksjonen viser at dødsårsaken var drukning.

Etter at jenta er funnet virker det som om familien ikke ønsker at saken skal etterforskes videre. Men Nayir, hovedpersonen, klarer ikke å slå seg til ro med at morderen ikke skal bli straffet. Han begynner å etterforske saken videre på egen hånd.

Da Nayir dro til et kamelutleiefirma for å leie 52 kameler han skulle bruke i søket, kriblet det i magen min av noe jeg bare må kalle eksotisk spenning. Tenk, 52 kameler! Det hører med til historien at de også brukte pickuper, motorsykler og GPS - sporing, men det er jo ikke like spennende. Nayir er en muslimsk mann som lever etter strenge religiøse regler. Han mener for eksempel at det er usømmelig å se en kvinnes ansikt, og da han for første gang ser en naken kvinnekropp, besvimer han. Han får kvalmefornemmelser og blir fysisk syk hvis en kvinne snakker til han, selv om hun er innhyllet i en burka. I hans univers skal en kvinne kun snakke til en mann hun er i nær familie med, og uansett bare hvis hun er snakket til først. Altså et absolutt motstykke til mange av de nordiske krimheltene.

Selv om forfatteren oppfyller alle sjangerkriteriene for en kriminalroman, er det ikke selve kriminalgåten som er det mest spennende her. Det som gjør fortellingen god, og som gjør at den utmerker seg, er de store kulturelle forskjellene fra den saudi-arabiske virkeligheten som blir beskrevet, og den hverdagen de fleste av oss kjenner fra Norge.
Språket er levende og detaljert og beskriver landskap, kultur og tenkemåte slik at det verken blir påtrengende eller plagsomt. Når forfatteren beskriver heten er det nesten så jeg kjenner hvordan det brenner under føttene mine.

Selv om de kulturelle forskjellene og den gode måten de er beskrevet på er det beste i boka, betyr ikke det at krimplottet er kjedelig. Hvordan kan en jente drukne i ørkenen? Er det noen som tjener på at hun er død, og hvem er det som har drept henne?

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Har akkurat lest ut bok og trenger ny, og tenkte at NUH er jeg klar for krim - det er nemlig lenge, lenge, lenge siden jeg leste en krim. Så nå skal jeg tusle ned et par etasjer til Hammerfest folkebibliotek og plukke med meg "Rød sand". Tror det må være akkurat det jeg vil ha nå. Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. you welcome :-) Du må fortelle meg om du likte den. Jeg har satt DØREN opp på min "leseliste", så på facebook at du likte den godt, og da er det ekstra spennende å lese. Takk for tipset til deg og!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar