Gå til hovedinnhold

Zoë Ferraris : Rød sand, 348 sider / BokanmeldelseEksotisk og spennende Publisert i Altaposten 16.3.2009

Det er ikke ofte jeg leser krimromaner der handlingen er lagt til Saudi-Arabia. Ekstra spennende var det derfor å starte på denne historien som begynner med at en ung jente fra en rik familie er savnet. Familien tar kontakt med en nær venn av familien, ørkenguiden Nayir, og ber om hans hjelp for å finne henne. Den unge jenta blir funnet drept i ørkenen, og obduksjonen viser at dødsårsaken var drukning.

Etter at jenta er funnet virker det som om familien ikke ønsker at saken skal etterforskes videre. Men Nayir, hovedpersonen, klarer ikke å slå seg til ro med at morderen ikke skal bli straffet. Han begynner å etterforske saken videre på egen hånd.

Da Nayir dro til et kamelutleiefirma for å leie 52 kameler han skulle bruke i søket, kriblet det i magen min av noe jeg bare må kalle eksotisk spenning. Tenk, 52 kameler! Det hører med til historien at de også brukte pickuper, motorsykler og GPS - sporing, men det er jo ikke like spennende. Nayir er en muslimsk mann som lever etter strenge religiøse regler. Han mener for eksempel at det er usømmelig å se en kvinnes ansikt, og da han for første gang ser en naken kvinnekropp, besvimer han. Han får kvalmefornemmelser og blir fysisk syk hvis en kvinne snakker til han, selv om hun er innhyllet i en burka. I hans univers skal en kvinne kun snakke til en mann hun er i nær familie med, og uansett bare hvis hun er snakket til først. Altså et absolutt motstykke til mange av de nordiske krimheltene.

Selv om forfatteren oppfyller alle sjangerkriteriene for en kriminalroman, er det ikke selve kriminalgåten som er det mest spennende her. Det som gjør fortellingen god, og som gjør at den utmerker seg, er de store kulturelle forskjellene fra den saudi-arabiske virkeligheten som blir beskrevet, og den hverdagen de fleste av oss kjenner fra Norge.
Språket er levende og detaljert og beskriver landskap, kultur og tenkemåte slik at det verken blir påtrengende eller plagsomt. Når forfatteren beskriver heten er det nesten så jeg kjenner hvordan det brenner under føttene mine.

Selv om de kulturelle forskjellene og den gode måten de er beskrevet på er det beste i boka, betyr ikke det at krimplottet er kjedelig. Hvordan kan en jente drukne i ørkenen? Er det noen som tjener på at hun er død, og hvem er det som har drept henne?

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Har akkurat lest ut bok og trenger ny, og tenkte at NUH er jeg klar for krim - det er nemlig lenge, lenge, lenge siden jeg leste en krim. Så nå skal jeg tusle ned et par etasjer til Hammerfest folkebibliotek og plukke med meg "Rød sand". Tror det må være akkurat det jeg vil ha nå. Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. you welcome :-) Du må fortelle meg om du likte den. Jeg har satt DØREN opp på min "leseliste", så på facebook at du likte den godt, og da er det ekstra spennende å lese. Takk for tipset til deg og!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…