Gå til hovedinnhold

Aina Basso : Ingen må viteImponerende!

Denne romanen kom i 2008, men jeg har ikke for somlet meg til å lese den før nå. Men da skal jeg si det gikk unna. Det gikk ikke en time engang fra jeg åpnet boka og til jeg la den vekk - ferdig lest.

Vi er i år 1734, og det er Ingeborg som er hovedpersonen. Ingeborg blir forelsket i Mikkel, og han i henne, men hjemme har Ingeborg en stefar som ikke lar henne være i fred. Moren må ofte ut om natten for å hjelpe til med fødsler, og da er Ingeborg et lett offer for Gabriel, stefaren. Ingeborg prøver å unnslippe stefarens overgrep, men det er ikke lett å komme seg unna.

Språket er nydelig, og det er mye usnakket mellom linjene. Historien er gripende og lettlest, og jeg skal uten tvil lese neste bok fra denne forfatteren.

Kommentarer

  1. Hm...denne har jeg hatt lyst til å lese lenge, kanskje spesielt fordi jeg er innom forfatterens blogg rett som det er. Men når du snakker (les skriver) så varmt om den, så må jeg bare notere meg den boka og lese den ganske snart :-)

    Ha en fin fredagskveld! :-)

    SvarSlett
  2. Takk Grosko, ble en fin fredagskveld, litt styr om natta med musejakt og bokflytting, men det er jo bare friskt!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…