Gå til hovedinnhold

Song for Eirabu - Slaget på Vigrid : Kristine Tofte : Tiden, 555 sider / Bokanmeldelse


Norsk fantasy Publisert i Altaposten 18.august 2009

Kristine Tofte er psykolog og dette er hennes debutroman. Slaget på Vigrid er det første av to bind. Tofte satser stort med dette eventyret der hun skaper et helt nytt univers for oss lesere. Historien henter materiale fra norrøn mytologi. Boka starter med en syv siders prolog om Volva Àma som står opp fra en myr etter nærmere 1000 års søvn. Volva merker at noe er galt i verdensordenen, og hun må rydde opp. Språket er vanskelig, et omstendelig og gammelt nynorsk. Etter å ha lest en stund flyter det lettere, men likevel vil nok mange la være å lese denne romanen på grunn av språket. Det vil i så fall være synd.

”Jenta var Ragna Saksedotter, femten år og eldste dotter av smeden Sakse. Ryttaren framfor henne var kong Brage av Fagerheim, son av Hjalte, son av Hjortvind, høvding og herse over Blåinn, dei sørlege Nordlanda, det nordlegaste riket i Eirabu.”

Hovedpersonene er søstrene Ragna og Berghitte. Ragna er femten år, Berghitte et år yngre. De er vokst opp på Saksetunet hos faren Sakse og moren Kjellaug. Smeden Sakse er en heller tungsindig og morsk mann som snakker lite. Kjellaugt fremstår som taus og svak, forklaringen til dette får vi et stykke ut i boka. Saksetunet ligger langt unna andre gårder, og det er sjelden de ser andre mennesker. Men jentene har mektige slektninger, og snart skal de reise ut i verden for å utføre oppgaver pålagt dem av guder og mennesker.

Den første som blir hentet er Ragna. Det er kong Brage av Fagerheimen som møter opp på Saksetunet med en ekstra hest. Kong Brage forteller at Ragna skal bli blotgytje, og det er gamle Okar som skal ha henne i lære. Okar hører til minnesfolket, og hun har spesielle evner som gjør at hun vet hva gudene ønsker.

Dette er ingen enkel bok. Som leser må du finne deg i å hele tiden støte på nye utfordringer. Det er guder, høvdinger, småkonger, kvinner, menn og barn og ånder og alt mulig rart, og de fleste har rare og vanskelige navn.

Historien er veldig spennende, og det er flott at det er kvinner som bestemmer over liv og død. Mennene er konger, fiskere og bønder, men det er kvinnene som sitter med nøkkelen til fremtiden. Forfatteren planlegger at andre bok skal komme om 2 år, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Jeg konkluderer med at dette er en imponerende debut.


Terningkast 5

Kommentarer

 1. Tusen takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Den var vel fortjent! Håper du får masse skrivero slik at bok to kommer snart :-)

  SvarSlett
 3. Har hatt tittelen, Song for Eirabu, med meg heile sommaren. Fin, fin. Eg må lese denne boka. Snart.

  SvarSlett
 4. Yepp - det må du Mettemor :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…