Gå til hovedinnhold

Song for Eirabu - Slaget på Vigrid : Kristine Tofte : Tiden, 555 sider / Bokanmeldelse


Norsk fantasy Publisert i Altaposten 18.august 2009

Kristine Tofte er psykolog og dette er hennes debutroman. Slaget på Vigrid er det første av to bind. Tofte satser stort med dette eventyret der hun skaper et helt nytt univers for oss lesere. Historien henter materiale fra norrøn mytologi. Boka starter med en syv siders prolog om Volva Àma som står opp fra en myr etter nærmere 1000 års søvn. Volva merker at noe er galt i verdensordenen, og hun må rydde opp. Språket er vanskelig, et omstendelig og gammelt nynorsk. Etter å ha lest en stund flyter det lettere, men likevel vil nok mange la være å lese denne romanen på grunn av språket. Det vil i så fall være synd.

”Jenta var Ragna Saksedotter, femten år og eldste dotter av smeden Sakse. Ryttaren framfor henne var kong Brage av Fagerheim, son av Hjalte, son av Hjortvind, høvding og herse over Blåinn, dei sørlege Nordlanda, det nordlegaste riket i Eirabu.”

Hovedpersonene er søstrene Ragna og Berghitte. Ragna er femten år, Berghitte et år yngre. De er vokst opp på Saksetunet hos faren Sakse og moren Kjellaug. Smeden Sakse er en heller tungsindig og morsk mann som snakker lite. Kjellaugt fremstår som taus og svak, forklaringen til dette får vi et stykke ut i boka. Saksetunet ligger langt unna andre gårder, og det er sjelden de ser andre mennesker. Men jentene har mektige slektninger, og snart skal de reise ut i verden for å utføre oppgaver pålagt dem av guder og mennesker.

Den første som blir hentet er Ragna. Det er kong Brage av Fagerheimen som møter opp på Saksetunet med en ekstra hest. Kong Brage forteller at Ragna skal bli blotgytje, og det er gamle Okar som skal ha henne i lære. Okar hører til minnesfolket, og hun har spesielle evner som gjør at hun vet hva gudene ønsker.

Dette er ingen enkel bok. Som leser må du finne deg i å hele tiden støte på nye utfordringer. Det er guder, høvdinger, småkonger, kvinner, menn og barn og ånder og alt mulig rart, og de fleste har rare og vanskelige navn.

Historien er veldig spennende, og det er flott at det er kvinner som bestemmer over liv og død. Mennene er konger, fiskere og bønder, men det er kvinnene som sitter med nøkkelen til fremtiden. Forfatteren planlegger at andre bok skal komme om 2 år, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Jeg konkluderer med at dette er en imponerende debut.


Terningkast 5

Kommentarer

 1. Tusen takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Den var vel fortjent! Håper du får masse skrivero slik at bok to kommer snart :-)

  SvarSlett
 3. Har hatt tittelen, Song for Eirabu, med meg heile sommaren. Fin, fin. Eg må lese denne boka. Snart.

  SvarSlett
 4. Yepp - det må du Mettemor :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …