Gå til hovedinnhold

Song for Eirabu - Slaget på Vigrid : Kristine Tofte : Tiden, 555 sider / Bokanmeldelse


Norsk fantasy Publisert i Altaposten 18.august 2009

Kristine Tofte er psykolog og dette er hennes debutroman. Slaget på Vigrid er det første av to bind. Tofte satser stort med dette eventyret der hun skaper et helt nytt univers for oss lesere. Historien henter materiale fra norrøn mytologi. Boka starter med en syv siders prolog om Volva Àma som står opp fra en myr etter nærmere 1000 års søvn. Volva merker at noe er galt i verdensordenen, og hun må rydde opp. Språket er vanskelig, et omstendelig og gammelt nynorsk. Etter å ha lest en stund flyter det lettere, men likevel vil nok mange la være å lese denne romanen på grunn av språket. Det vil i så fall være synd.

”Jenta var Ragna Saksedotter, femten år og eldste dotter av smeden Sakse. Ryttaren framfor henne var kong Brage av Fagerheim, son av Hjalte, son av Hjortvind, høvding og herse over Blåinn, dei sørlege Nordlanda, det nordlegaste riket i Eirabu.”

Hovedpersonene er søstrene Ragna og Berghitte. Ragna er femten år, Berghitte et år yngre. De er vokst opp på Saksetunet hos faren Sakse og moren Kjellaug. Smeden Sakse er en heller tungsindig og morsk mann som snakker lite. Kjellaugt fremstår som taus og svak, forklaringen til dette får vi et stykke ut i boka. Saksetunet ligger langt unna andre gårder, og det er sjelden de ser andre mennesker. Men jentene har mektige slektninger, og snart skal de reise ut i verden for å utføre oppgaver pålagt dem av guder og mennesker.

Den første som blir hentet er Ragna. Det er kong Brage av Fagerheimen som møter opp på Saksetunet med en ekstra hest. Kong Brage forteller at Ragna skal bli blotgytje, og det er gamle Okar som skal ha henne i lære. Okar hører til minnesfolket, og hun har spesielle evner som gjør at hun vet hva gudene ønsker.

Dette er ingen enkel bok. Som leser må du finne deg i å hele tiden støte på nye utfordringer. Det er guder, høvdinger, småkonger, kvinner, menn og barn og ånder og alt mulig rart, og de fleste har rare og vanskelige navn.

Historien er veldig spennende, og det er flott at det er kvinner som bestemmer over liv og død. Mennene er konger, fiskere og bønder, men det er kvinnene som sitter med nøkkelen til fremtiden. Forfatteren planlegger at andre bok skal komme om 2 år, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Jeg konkluderer med at dette er en imponerende debut.


Terningkast 5

Kommentarer

 1. Tusen takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Den var vel fortjent! Håper du får masse skrivero slik at bok to kommer snart :-)

  SvarSlett
 3. Har hatt tittelen, Song for Eirabu, med meg heile sommaren. Fin, fin. Eg må lese denne boka. Snart.

  SvarSlett
 4. Yepp - det må du Mettemor :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…