Song for Eirabu - Slaget på Vigrid : Kristine Tofte : Tiden, 555 sider / Bokanmeldelse


Norsk fantasy Publisert i Altaposten 18.august 2009

Kristine Tofte er psykolog og dette er hennes debutroman. Slaget på Vigrid er det første av to bind. Tofte satser stort med dette eventyret der hun skaper et helt nytt univers for oss lesere. Historien henter materiale fra norrøn mytologi. Boka starter med en syv siders prolog om Volva Àma som står opp fra en myr etter nærmere 1000 års søvn. Volva merker at noe er galt i verdensordenen, og hun må rydde opp. Språket er vanskelig, et omstendelig og gammelt nynorsk. Etter å ha lest en stund flyter det lettere, men likevel vil nok mange la være å lese denne romanen på grunn av språket. Det vil i så fall være synd.

”Jenta var Ragna Saksedotter, femten år og eldste dotter av smeden Sakse. Ryttaren framfor henne var kong Brage av Fagerheim, son av Hjalte, son av Hjortvind, høvding og herse over Blåinn, dei sørlege Nordlanda, det nordlegaste riket i Eirabu.”

Hovedpersonene er søstrene Ragna og Berghitte. Ragna er femten år, Berghitte et år yngre. De er vokst opp på Saksetunet hos faren Sakse og moren Kjellaug. Smeden Sakse er en heller tungsindig og morsk mann som snakker lite. Kjellaugt fremstår som taus og svak, forklaringen til dette får vi et stykke ut i boka. Saksetunet ligger langt unna andre gårder, og det er sjelden de ser andre mennesker. Men jentene har mektige slektninger, og snart skal de reise ut i verden for å utføre oppgaver pålagt dem av guder og mennesker.

Den første som blir hentet er Ragna. Det er kong Brage av Fagerheimen som møter opp på Saksetunet med en ekstra hest. Kong Brage forteller at Ragna skal bli blotgytje, og det er gamle Okar som skal ha henne i lære. Okar hører til minnesfolket, og hun har spesielle evner som gjør at hun vet hva gudene ønsker.

Dette er ingen enkel bok. Som leser må du finne deg i å hele tiden støte på nye utfordringer. Det er guder, høvdinger, småkonger, kvinner, menn og barn og ånder og alt mulig rart, og de fleste har rare og vanskelige navn.

Historien er veldig spennende, og det er flott at det er kvinner som bestemmer over liv og død. Mennene er konger, fiskere og bønder, men det er kvinnene som sitter med nøkkelen til fremtiden. Forfatteren planlegger at andre bok skal komme om 2 år, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Jeg konkluderer med at dette er en imponerende debut.


Terningkast 5

Kommentarer

 1. Tusen takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Den var vel fortjent! Håper du får masse skrivero slik at bok to kommer snart :-)

  SvarSlett
 3. Har hatt tittelen, Song for Eirabu, med meg heile sommaren. Fin, fin. Eg må lese denne boka. Snart.

  SvarSlett
 4. Yepp - det må du Mettemor :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar