Gå til hovedinnhold

Geraldine Brooks : Bokens folk : Cappelen Damm, 416 sider / BokanmeldelsePublisert i Altaposten 31.7.2009

Geraldine Brooks arbeidet som journalist i flere ulike krigsområder før hun slo igjennom som forfatter. Dette er hennes tredje skjønnlitterære roman. Romanen handler om Sarajevo-Haggadaen. Haggadaen ble skrevet i middelalderen og skildrer den jødiske påskefeiringen. Den finnes i dag på et museum i Sarajevo.Tanken om å lage en bok om en bok fikk hun da hun dekket krigen på Balkan på begynnelsen av 1990- tallet.

Forfatteren blander fiksjon og virkelighet, og fordi hun har tatt utgangpunkt i en virkelig bok og historien rundt boka blir historien ganske spesiell. I bokas etterord forteller forfatteren mer om sitt møte med Haggadaen.

Vår delvis oppdiktede historie om boka begynner i Sarajevo i 1996. Da blir den australske bokkonservatoren Hanna Heath kontaktet av FN og bedt om å komme til Sarajevo for å reparere denne skatten fra fortiden. På grunn av de store konfliktene i området må FN være forsiktig med hvem de ansetter til jobben, og Hannas australske statsborgerskap er en fordel.

Mens Hanna arbeider med boka finner hun spor etter både mennesker og samfunn som har hatt boka før. En bit av en insektsvinge, saltkrystaller, et hvitt hår og en rustrød flekk. Hanna begynner å undersøke hvor de enkelte funnene stammer fra, og hun reiser verden rundt for å få analysert fragmentene. Med hjelp fra mange professorvenner finner hun bokens reiserute fra 1400 tallet og frem til den ble reddet av en bibliotekar under intens bombing av Sarajevo i 1993. Historiene som fortelles er oppdiktede, men delvis basert på historiske hendelser. Vi besøker Jerusalem i 2002, Sarajevo i 1940, Wien i 1894, Venezia i 1609, Tarragona i 1492 og Sevilla i 1480. Jødenes historie er sentral og vi får et innblikk i hvordan den jødiske befolkningen fra tidlig 1400- tallet ble mishandlet og jaget fra sted til sted.

Det at alle karakterene i denne boka har minst en doktorgrad gjør at persongalleriet blir snevert. Jeg skjønner at man må være spesialist innenfor sitt område for å kunne arbeide med Haggadaen, men likevel blir det for mye. Kunne hun ikke ha plassert en og annen vanlig borger i teksten? Det er selvfølgelig beleilig for bokens hovedperson at hun bare kjenner mennesker som er spesialister, men det smaker søtsuppe når vellykkede, pene og usedvanlig oppvakte mennesker er i fokus hele tiden.

Det er spennende å lese en bok som handler om en bok, og for meg som bibliotekar går dedikasjonen som er tilegnet bibliotekarene rett i hjerterota. Selv om det smaker litt vammelt med alle professorene og doktorene er dette likevel er bok jeg hadde stor glede av. Bokens folk er en rik fortelling, og interessant på mange måter. Historiene om bokens hemmeligheter er ofte lærerike og tankevekkende. Religion er en viktig ingrediens, det samme er historie. Er det også en kjærlighetsroman? Tja, kanskje litt, men da helst om kjærlighet til kunsten og alt levende.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Jeg leste også denne boken tidligere i sommer.http://karinleser.blogspot.com/2009/06/people-of-book-bokens-folk-av-geraldine.html Litt påfallende ja (og veldig nyttig) at hovedpersonen alltid kjenner en og annen spesialist som kan hjelpe henne. Men i det hele så likte jeg boken. Synes også det var litt vanskelig å putte boken i en kategori. Har du forresten lest noe annet av Brooks?

  SvarSlett
 2. Takk for flott anmeldelse! Jeg måtte inn for å søke etter boken hos mitt bibliotek og de har den der ser jeg. Den skal nok få bli med meg hjem en dag.

  SvarSlett
 3. Denne hørtes spennende ut - takk for anmeldelse.

  SvarSlett
 4. Karin : Var innom bloggen din, mye spennende der, så jeg må legge den til blogglista mi. Ser at vi har ganske lik opplevelse av boka :-)

  Ladybug: Tusen takk, nå ble jeg glad! Skal besøke bloggen din når jeg er ferdig med kommentaren :-)

  Knirk: Værsågod :-) Håper flere leser den og blogger om den etterpå, det er så morsomt å lese. Men nå må jeg ut i kveldssola, vi har absurd fint vær her, rene sydenstemnnga - pust pes, 28 grader i skyggen klokka 20.00.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …