Gå til hovedinnhold

Geraldine Brooks : Bokens folk : Cappelen Damm, 416 sider / BokanmeldelsePublisert i Altaposten 31.7.2009

Geraldine Brooks arbeidet som journalist i flere ulike krigsområder før hun slo igjennom som forfatter. Dette er hennes tredje skjønnlitterære roman. Romanen handler om Sarajevo-Haggadaen. Haggadaen ble skrevet i middelalderen og skildrer den jødiske påskefeiringen. Den finnes i dag på et museum i Sarajevo.Tanken om å lage en bok om en bok fikk hun da hun dekket krigen på Balkan på begynnelsen av 1990- tallet.

Forfatteren blander fiksjon og virkelighet, og fordi hun har tatt utgangpunkt i en virkelig bok og historien rundt boka blir historien ganske spesiell. I bokas etterord forteller forfatteren mer om sitt møte med Haggadaen.

Vår delvis oppdiktede historie om boka begynner i Sarajevo i 1996. Da blir den australske bokkonservatoren Hanna Heath kontaktet av FN og bedt om å komme til Sarajevo for å reparere denne skatten fra fortiden. På grunn av de store konfliktene i området må FN være forsiktig med hvem de ansetter til jobben, og Hannas australske statsborgerskap er en fordel.

Mens Hanna arbeider med boka finner hun spor etter både mennesker og samfunn som har hatt boka før. En bit av en insektsvinge, saltkrystaller, et hvitt hår og en rustrød flekk. Hanna begynner å undersøke hvor de enkelte funnene stammer fra, og hun reiser verden rundt for å få analysert fragmentene. Med hjelp fra mange professorvenner finner hun bokens reiserute fra 1400 tallet og frem til den ble reddet av en bibliotekar under intens bombing av Sarajevo i 1993. Historiene som fortelles er oppdiktede, men delvis basert på historiske hendelser. Vi besøker Jerusalem i 2002, Sarajevo i 1940, Wien i 1894, Venezia i 1609, Tarragona i 1492 og Sevilla i 1480. Jødenes historie er sentral og vi får et innblikk i hvordan den jødiske befolkningen fra tidlig 1400- tallet ble mishandlet og jaget fra sted til sted.

Det at alle karakterene i denne boka har minst en doktorgrad gjør at persongalleriet blir snevert. Jeg skjønner at man må være spesialist innenfor sitt område for å kunne arbeide med Haggadaen, men likevel blir det for mye. Kunne hun ikke ha plassert en og annen vanlig borger i teksten? Det er selvfølgelig beleilig for bokens hovedperson at hun bare kjenner mennesker som er spesialister, men det smaker søtsuppe når vellykkede, pene og usedvanlig oppvakte mennesker er i fokus hele tiden.

Det er spennende å lese en bok som handler om en bok, og for meg som bibliotekar går dedikasjonen som er tilegnet bibliotekarene rett i hjerterota. Selv om det smaker litt vammelt med alle professorene og doktorene er dette likevel er bok jeg hadde stor glede av. Bokens folk er en rik fortelling, og interessant på mange måter. Historiene om bokens hemmeligheter er ofte lærerike og tankevekkende. Religion er en viktig ingrediens, det samme er historie. Er det også en kjærlighetsroman? Tja, kanskje litt, men da helst om kjærlighet til kunsten og alt levende.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Jeg leste også denne boken tidligere i sommer.http://karinleser.blogspot.com/2009/06/people-of-book-bokens-folk-av-geraldine.html Litt påfallende ja (og veldig nyttig) at hovedpersonen alltid kjenner en og annen spesialist som kan hjelpe henne. Men i det hele så likte jeg boken. Synes også det var litt vanskelig å putte boken i en kategori. Har du forresten lest noe annet av Brooks?

  SvarSlett
 2. Takk for flott anmeldelse! Jeg måtte inn for å søke etter boken hos mitt bibliotek og de har den der ser jeg. Den skal nok få bli med meg hjem en dag.

  SvarSlett
 3. Denne hørtes spennende ut - takk for anmeldelse.

  SvarSlett
 4. Karin : Var innom bloggen din, mye spennende der, så jeg må legge den til blogglista mi. Ser at vi har ganske lik opplevelse av boka :-)

  Ladybug: Tusen takk, nå ble jeg glad! Skal besøke bloggen din når jeg er ferdig med kommentaren :-)

  Knirk: Værsågod :-) Håper flere leser den og blogger om den etterpå, det er så morsomt å lese. Men nå må jeg ut i kveldssola, vi har absurd fint vær her, rene sydenstemnnga - pust pes, 28 grader i skyggen klokka 20.00.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…