Gå til hovedinnhold

Lene Kaaberbøl : Sølvhesten / Lydbok


Nå har jeg hørt Sølvhesten av Lene Kaaberbøl. Forventningene var ganske store. Jeg har jo hørt Skammarens dotter av samme forfatter, da lest av Mari Maurstad og Jan Erik Madsen. Denne gangen var det en helt annen oppleser, og dessverre var hun ikke flink. Huff, jeg liker egentlig ikke å skrive slikt, men det er jo sant! Ok, i perioder er det ikke så ille, men ganske mange ganger snakker hun så sakte at det føles som dette:
Katt----------------tenk---er --------på -----------om hun ---------------virk----elig---------- er -----------en ---------rakkerjente.

Ja, nå har jeg klaget nok på oppleseren. Hun heter Nina Woxholtt forresten 
Historien handler om den unge jente Katriona Teresadatter. Hun er datteren til Teresa som eier et vertshus i en dal (som jeg ikke husker navnet på, glemt i irritasjonståka over den dårlige oppleseren). Katriona kalles bare for Katt, og hun er en typisk guttejente. Hun lever i en samfunn der det kun er kvinnene som får lov til å eie noe, og moren hennes har mange barn, med forskjellige menn. Den mannen moren lever med for tiden går dårlig overens med Katt, og det fører til at Katt blir bortvist fra morens vertshus.

Dette er en ungdomsroman, og jeg må kanskje lese den selv. Opplesningen var så forstyrrende at jeg har brukt mer tid på å irritere meg, enn på å lytte (merker jeg nå når jeg skal oppsummere opplevelsen), men historien har stoff i seg til å være spennende. Men jeg kommer til å skygge unna alle lydbøker denne skuespilleren deltar i!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…