Gå til hovedinnhold

Magda Szabó : Døren


En strålende litterær opplevelse

For en bok! Jeg er helt utslått. Flere medbloggere har skrevet om boken, blant annet knirk, og tidlig i vår bestemte jeg meg for at denne skulle jeg lese. Jeg lånte den på biblioteket og tok den med meg på ferie til Hellas i mai. Jeg begynte på den flere ganger, men etter noen sider var det andre bøker som trakk meg mot seg, og Døren ble liggende helt til for to dager siden. Da tok jeg den opp, og jeg har knapt sluppet tak i den.

Hovedpersonene er to damer. Det er den travle forfatteren som skriver fortellingen og så er det Emerenc. Forfatteren og mannen trenger en hushjelp og spør i nabolaget om det er noen som vet om en dyktig hushjelp. De får beskjed om at Emerenc er ledig. Men Emerenc er ikke en vanlig hushjelp. Det er hun som intervjuer familien hun skal arbeide hos, det er hun som skal vurdere om de er verdig hennes hjelp. Emerenc godkjenner familien og forfatteren og hennes mann har fått seg hushjelp. Men Emerenc er som tidligere nevnt ikke en vanlig hushjelp, og det er ikke bare en familie hun arbeider hos. Hun er den ene som hjelper alle og som ingen kan be om hjelp, hun gir hjelp til dem hun ser trenger det.
Emerenc lever et liv der hun hjelper andre og der det å arbeide og å holde orden er de største dydene. Hun har en leilighet der ingen får komme inn. Besøk tar hun imot foran døren til huset sitt, og hun inviterer både på middag og kaffe, men alt blir servert på yttersiden. Hun opptrer besyndelig og har sine helt egne meninger om alt mulig, og hemmelighetene hennes er mange.

Hele boka er en opplevelse, men siste del er en fest. Ikke det at det som blir fortalt er så morsomt eller så festlig, for det er det lang ifra. Men måten det blir fortalt på er så god, og så levende fortalt at jeg var sliten når boka var ferdig. En stor opplevelse. Les Les!

Kommentarer

 1. Hør! Hør! Jeg har blogget om den i leselyst-bloggen og er like entusiastisk. En fantastisk bok!!! Prøver stadig å anbefale den, men er redd utseende på forsida ikke er spesielt tiltrekkende... Jeg må ihvertfall innrømme at jeg er sær på den måten; kan fort gi tommelen ned for en god bok pga utseende eller andre teite ting.. og går antagelig glipp av mange gode opplevelser..

  SvarSlett
 2. Jeg husket du leste den nesten på samme tid som knirk, og dere var jo begge så begeistret, så det er på grunn av din strålende anbefaling og knirks strålende anbefaling at jeg leste den. Og for en bok! Jeg vet at jeg noen ganger også kan bli helt satt ut av hvordan boka ser ut, men denne er jo ikke såååå ille? Men forlaget her ikke klart å fange bokas sjel med denne forsiden, det er sikkert, men denne kan vi anbefale til alle!

  SvarSlett
 3. Jeg har den liggende i hylla. Fint å bli minnet om den.

  SvarSlett
 4. Så bra!
  Det var fint å lese omtalen din. Da kom hele Emerenc tilbake til meg. Det er dama si det!

  SvarSlett
 5. Lille søster: Du kan glede deg :-)

  Knirk: Ja, Emerenc var noe skikkelig for seg selv.

  SvarSlett
 6. Du skriver så insisterende om boka at jeg fikk lyst til å dra på biblioteket med en gang.

  Nå er det vær for lesing igjen her i nord, så den er notert.


  I

  SvarSlett
 7. Irene : Håper du liker den så godt som jeg gjorde :-)

  SvarSlett
 8. Denne har jeg nå bestilt på biblioteket - inspirert av innlegget ditt (har ikke turt å lese noen andre - spoilerangst). Ukjent forfatter for meg så det blir spennende.

  SvarSlett
 9. Ingalill : Hadde vært veldig spennende å lese hva du synes om boka når du er ferdig lest :-)

  SvarSlett
 10. Det tok sin tid - det var så mye annet på leselista - men nå er den ferdig og er veldig glad for den opprinnelige anbefalingen.

  Umiddelbar reaksjon - veldig preget av at boka nettopp er klappet sammen.
  http://moshonista.blogspot.com/2009/12/ni-fete-katter.html

  Nå skal jeg lese hva dere andre syntes :-).

  SvarSlett
 11. Ingalill: Veldig fint at du likte boka! Lurer på om det finnes noen som har lest den, og ikke liker den?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…