Gå til hovedinnhold

Herr Han : Hwang Sok-Yong


Litteratur fra Sør-Korea

Hwang Sok-Yong er en av de mest kjente forfatterne fra Sør-Korea, og i denne romanen har han skildret sin slektshistorie.

Koreakrigen (1950 - 1953) er det historiske bakteppet, og hovedpersonen er professoren og legen Han Yongduk. Når romanen starter møter vi en gammel mann, fattig og fornedret. Han klarer ikke å stelle seg selv, og bor blant fremmede. Etter kort tid dør han, og da får vi historien hans fortalt.

Han Yongduk var en meget rettskaffen mann, og de valgene han tok under krigen fikk stor betydning for det livet han kunne leve etter at krigen var over.

Romanen er lettlest, men ikke lett. Jeg liker ikke å lese om gode mennesker som blir utsatt for fryktelige overgrep. Det gjør vondt, og denne boka er en slik bok. Det at dette er fortellingen om familien til forfatteren gjør historien om mulig enda verre å lese. Men likevel; god bok.

Kommentarer

 1. Takk for tips - denne ble jeg nysgjerrig på. Ikke SÅ ofte man dumper borti en roman fra Korea...

  SvarSlett
 2. Nei, kan ikke huske om jeg noengang har lest bøker fra Korea før. Men nå er det gjort. :-)

  SvarSlett
 3. Hvis dere ikke har lest den enda så kan jeg anbefale "Ta vare på mamma"

  Jarne Byhre

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…