Gå til hovedinnhold

Ungdommens kritikerpris 2013

Det var Eivind Hofstad Evjemo som vant med romanen Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet. Boka er på 500 sider og beskriver mellommenneskelige forhold i en liten kommune i dagens Norge.I juryens uttalelse heter det blant annet:
Dette er en bok du kan låse inn i et skap, hente frem om mange, mange år og lese på nytt. Den gir et bilde av samfunnet i dag. Den er et portrett av oss, hvordan vi er som folk, hvordan vi har det, at vi av og til ikke gidder bry oss. Den får oss til å stille spørsmålet: Skal vi la det være slik, eller skal vi gjøre noe med det?
Prisen er et portrettbilde av vinneren, tegnet av Lars Fiske. Vinnerboka blir kjøpt inn i 300 eksemplar og sendt ut til skolebibliotekene ved videregående skoler i landet. Vinneren Eivind Hofstad Evjemo var rørt, og takket elevene:
- Det er ikke så lenge siden jeg selv var elev på videregående og ble opptatt av litteratur. At dere har valgt en 500 siders bok om en norsk kommune synes jeg er interessant. Det er en stor anerkjennelse for meg. Tusen takk, sa Eivind Hofstad Evjemo.
Tekst uthevet er lånt fra Foreningen !Les.

Jeg har vært kritikerfadder for en klasse fra Honningsvåg i Finnmark. Alle bøkene er lest, men ikke alle er omtalt er på bloggen, og vinnerboka har jeg visst ikke skrevet noe om. Jaja, sånn kan det gå. Jeg gratulerer Eivind Hofstad Evjemo så mye!

Lenker relatert til Ungdommens Kritikerpris 2012/2013 på min blogg:

En samleomtale med blant annet Hjem til meg av Trude Marstein.
Litt om veien til Honningsvåg og hvem som er nominert, og litt om klassen.
Lesesirkel på Studenthuset City 28. februar 2013 - der Wenche-Britt Hagabakken var "med".
Mona Høvring : Venterommet i Atlanteren - Anmeldelse publisert i Altaposten 19.februar 2013
Vigdis Hjorth : Leve Posthornet - Anmeldelse publisert i Altaposten 9. januar 2013


Kommentarer

 1. Er det ikke typisk at man aldri blogger om vinneren? Og hva var det egentlig kritikergruppa di sa om Vigdis? Det har jeg lurt på lenge.
  Forresten fant jeg ut at 5.april slettes ikke var i påska, og hvis jeg ikke har tabbet meg ut der, vil jeg selvfølgelig være med i teater.
  (forbehold om at jeg er elendig på datoer og langsiktig planlegging)

  SvarSlett
 2. Veldig typisk og kritikergruppa stemmer, og så telles det, og så kommer det noen navn som kan stemmes på og så videre og så videre....

  5. april er jo heldigvis ikke i påska, og jeg sier hipp hurra for at du blir med på teater :-) Samisk stykke, men ingen av de andre; lise, Elin og Silje kan samisk, og ikke jeg heller, og man skal kunne skjønne hva som skjer likevel, og det er snakk om en hyttetur med fyll og fest og morro :-) Så fort deg og kjøp billett, det er ingen plassbilletter til denne forestillinga :-)

  SvarSlett
 3. Ingalill blir med! GEEEENIALT!

  Og den boka som vant har jeg tenkt så mange ganger at jeg har lyst til å lese, men lurer nå på om det blir en sånn bok som jeg aldri får lest, bare tenker at jeg skal lese!

  SvarSlett
 4. Knirk: Ja, genialt :-)

  Bunken med bøker som skulle vært lest blir bare større og større - i hvert fall hvis man ikke tar noen seriøse grep. Jeg gjør det, eller prøver å ta de grepene, bestiller ikke bøker fra forlagene f.eks, men det nytter lite - det strømmer på :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …