Gå til hovedinnhold

Å lese mye - men likevel ikke få med seg det viktigste

                                            Fymat for oss med lavt stoffskifte.

Har hatt lavt stoffskifte i mange år, og spiser stoffskiftemedisinen Levaxin. De siste årene har jeg stadig måttet øke dosen, og nå har jeg doblet doseringen på ett år. Det jeg også har gjort er å spise veldig sunt. De siste 10 årene har jeg drukket soyamelk, byttet ut potetene med brokkoli og blomkål,  jeg har knasket mandler og kål og sunne saker og holdt meg til 1500 kalorier og likevel ikke blitt tynnere. Og så har jeg trent. Og så har jeg vært hos legen og klagd på at jeg ikke blir tynn, selv om jeg gjør alt riktig. Og så har han sagt; men se på foreldrene dine; er de tynne? Og nei, de er jo ikke akkurat sylfider, men likevel. Og så har jeg gått hjem, trent mer, spist brokkoli og blomkål og kål og drukket soyamelk og det siste året har jeg byttet ut frokosten min med en herbalifeshake.

For noen uker siden, helt tilfeldig oppdaget jeg at soyaprodukter er helt FYFY når man har lavt stoffskifte. Man skal ikke spise soyaprodukter når man har lavt stoffskifte. Jeg har klippet ut svar fra nettdoktoren.no 


"Soya kan ha en del helsemessige fordeler, men dette stemmer ikke for dem som har lavt stoffskifte eller hypotyreose. Soya inneholder stoffer som blokkerer dannelsen av skjoldkjertelhormoner, såkalte goitrogener. En måte dette skjer på er at planteøstrogenene (isoflavonene) i soya hemmer et enzym (TPO) som er involvert i dannelsen av skjoldkjertelhormonene T3 og T4. Det vil si at disse planteøstrogenene undertrykker dannelsen av egenproduksjon av skjoldkjertelhormoner. Derfor er det ugunstig for dem som har lavt stoffskifte å spise soyaprodukter."

Så leste jeg på innholdet i herbalifeshaken - der var hovedingrediensen soyapulver. Altså ikke så rart at jeg har måtte doble medisindosen det siste året. Jeg har spist soya og drukket soya. Men det var ikke nok med det.

Jeg oppdaget at også blomkål, brokkoli, pærer, alt av kål, mandler, peanøtter, sitronmelisse og masse annet godt - også var fyfy. Helsekostopplysningen kan fortelle om dette.

Det vil si at nesten alt jeg har spist de siste årene har vært feil. Sunt med likevel feil. Jeg var i sjokk i en hel time etter at jeg leste det her, og jeg brukte flere dager på å tømme huset for soyaprodukter og sennepsfrø.                                                                                            
Og sitronmelisse som jeg elsker og bruker til "alt" er svært uheldig for oss som har lavt stoffskifte. Så nå har jeg kastet den og kjøkkenvinduet får være uten grønt.

Nå har jeg vist til to nettsider der informasjonen skulle være grei - lege og bransjerådet for naturkost. Det finnes mange helsekostblogger som støtter dette. Jeg skulle bare ønske jeg oppdaget det for 10 år siden.

Kommentarer

 1. Dette var ukjent for meg gitt. Har også hatt litt lavt stoffskifte og gått på Levazin med har slutta med det. Har nå verdier som jeg må passe på, dvs fare for lavt stoffskifte igjen. Spiser mye broccoli og blomkål, bl.a. Elsker det... Må visst lese meg opp her og teste det ut, gitt. Takk skal du ha.:)

  SvarSlett
 2. Jeg kjenner følelsen din av å ha gjort ting feil i "alle år". Håper du nå finner en ny måte å spise på, og at kroppen din reagerer som du vil på det nye kostholdet. Lykke til!

  SvarSlett
 3. Oi...det hørtes ikke greit ut. Håper du finner en ny måte å spise på og som gjør kroppen din godt. Lykke til!

  SvarSlett
 4. Uffda! Det er ikke lett å følge med hva som er rett og galt for kroppen vår. Har ernæringsbakgrunn og har trodd jeg visste mye, men det er alltids noen som vet noe nytt og mer. Jeg er heldig som slipper å ta alle disse hensyna. Er dessuten blitt så gammel at jeg gjør hva jeg vil! (Men må innrømme at jeg passer på mannen min, med både diabetes og hjerte-karproblemer.) Ha en fin kveld, uansett!

  SvarSlett
 5. Jeg drakk soyamelk en periode i smoothie, men sluttet med det da jeg opplevde at det klusset med hormonene i kroppen.

  SvarSlett
 6. Skummelt!
  , og det verste er å tro man gjør det beste for seg og kroppen, forsaker og trisker med dietten, også gjør man bare ting verre.
  Du får skifte til rismelk, hvis det er akseptabelt, det funker til det meste, uten å drikke.
  (kjenner dog flere som gir det til barna sine isteden for kumelk)

  SvarSlett
 7. Bedre seint enn aldri! Så flott at du kom over denne informasjonen på egenhånd da! - Og skremmende at våre "vanlige" leger ikke har kontrollen på dette!

  SvarSlett
 8. Tusen takk for hyggelige og støttende kommentarer. Var litt i bedaring som vi sier i Finnmark, om jeg skulle legge ut denne bloggposten, men så fant jeg ut at det skulle jeg.

  SvarSlett
 9. Hmm.. Dette var nyttig! Jeg har samme problem og bruker samme medisin. Og jeg som er så glad i brokkoli og blomkål. Nå blir jeg jo nødt til å ta hensyn til det også. Neste gang jeg er hos legen skal jeg jammen informere han om dette!

  SvarSlett
 10. Kjære Solgunn!
  Fy søren, hvor flink du har vært!! Det krever litt av en vilje! Jeg heier på deg, og ditt nye kosthold! tvi ti:-) klem fra Vanja

  SvarSlett
 11. Jeg har oppfattet det slik at fermentering av grønnsaker (og Soya) øker holdbarheten og _nøytraliserer_ Goitrogener.

  Kanskje en god grunn til å begynne å lage Sauerkraut? Da får du visst massevis av god Probiotics samtidig.

  SvarSlett
 12. Kan spise brokkoli, blomkål mv når de er forvellet/varmebehandlet - men fortsatt ikke i store mengder, ved Hypothyreose. Men soya bør unngås uansett om en bruker Levaxin, Erfa eller Armour - har jeg fått en oppfatning av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott at du har skjønt det (Y) :)
   Enig med ovenfornevnte. Man kan spise de "goite" helt rå vel og merke hvis man IKKE har en kjertel i funksjon og erstatter dette med stoffskiftehormoner utenfra, det gjør jeg da min er skikkelig herpa som følge av Anti-TPO og ble bekreftet via ultralyd for leeenge siden :)
   Har man en kjertel i funksjon der det er håp om å få denne til å fungere normalt igjen en "vakker dag" så ligg unna disse og i allefall Soya...
   Fins også mange medisiner som kræsjer med stoffskiftet tilmed.


   Lykke til videre :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…