Gå til hovedinnhold

Å lese mye - men likevel ikke få med seg det viktigste

                                            Fymat for oss med lavt stoffskifte.

Har hatt lavt stoffskifte i mange år, og spiser stoffskiftemedisinen Levaxin. De siste årene har jeg stadig måttet øke dosen, og nå har jeg doblet doseringen på ett år. Det jeg også har gjort er å spise veldig sunt. De siste 10 årene har jeg drukket soyamelk, byttet ut potetene med brokkoli og blomkål,  jeg har knasket mandler og kål og sunne saker og holdt meg til 1500 kalorier og likevel ikke blitt tynnere. Og så har jeg trent. Og så har jeg vært hos legen og klagd på at jeg ikke blir tynn, selv om jeg gjør alt riktig. Og så har han sagt; men se på foreldrene dine; er de tynne? Og nei, de er jo ikke akkurat sylfider, men likevel. Og så har jeg gått hjem, trent mer, spist brokkoli og blomkål og kål og drukket soyamelk og det siste året har jeg byttet ut frokosten min med en herbalifeshake.

For noen uker siden, helt tilfeldig oppdaget jeg at soyaprodukter er helt FYFY når man har lavt stoffskifte. Man skal ikke spise soyaprodukter når man har lavt stoffskifte. Jeg har klippet ut svar fra nettdoktoren.no 


"Soya kan ha en del helsemessige fordeler, men dette stemmer ikke for dem som har lavt stoffskifte eller hypotyreose. Soya inneholder stoffer som blokkerer dannelsen av skjoldkjertelhormoner, såkalte goitrogener. En måte dette skjer på er at planteøstrogenene (isoflavonene) i soya hemmer et enzym (TPO) som er involvert i dannelsen av skjoldkjertelhormonene T3 og T4. Det vil si at disse planteøstrogenene undertrykker dannelsen av egenproduksjon av skjoldkjertelhormoner. Derfor er det ugunstig for dem som har lavt stoffskifte å spise soyaprodukter."

Så leste jeg på innholdet i herbalifeshaken - der var hovedingrediensen soyapulver. Altså ikke så rart at jeg har måtte doble medisindosen det siste året. Jeg har spist soya og drukket soya. Men det var ikke nok med det.

Jeg oppdaget at også blomkål, brokkoli, pærer, alt av kål, mandler, peanøtter, sitronmelisse og masse annet godt - også var fyfy. Helsekostopplysningen kan fortelle om dette.

Det vil si at nesten alt jeg har spist de siste årene har vært feil. Sunt med likevel feil. Jeg var i sjokk i en hel time etter at jeg leste det her, og jeg brukte flere dager på å tømme huset for soyaprodukter og sennepsfrø.                                                                                            




Og sitronmelisse som jeg elsker og bruker til "alt" er svært uheldig for oss som har lavt stoffskifte. Så nå har jeg kastet den og kjøkkenvinduet får være uten grønt.

Nå har jeg vist til to nettsider der informasjonen skulle være grei - lege og bransjerådet for naturkost. Det finnes mange helsekostblogger som støtter dette. Jeg skulle bare ønske jeg oppdaget det for 10 år siden.

Kommentarer

  1. Dette var ukjent for meg gitt. Har også hatt litt lavt stoffskifte og gått på Levazin med har slutta med det. Har nå verdier som jeg må passe på, dvs fare for lavt stoffskifte igjen. Spiser mye broccoli og blomkål, bl.a. Elsker det... Må visst lese meg opp her og teste det ut, gitt. Takk skal du ha.:)

    SvarSlett
  2. Jeg kjenner følelsen din av å ha gjort ting feil i "alle år". Håper du nå finner en ny måte å spise på, og at kroppen din reagerer som du vil på det nye kostholdet. Lykke til!

    SvarSlett
  3. Oi...det hørtes ikke greit ut. Håper du finner en ny måte å spise på og som gjør kroppen din godt. Lykke til!

    SvarSlett
  4. Uffda! Det er ikke lett å følge med hva som er rett og galt for kroppen vår. Har ernæringsbakgrunn og har trodd jeg visste mye, men det er alltids noen som vet noe nytt og mer. Jeg er heldig som slipper å ta alle disse hensyna. Er dessuten blitt så gammel at jeg gjør hva jeg vil! (Men må innrømme at jeg passer på mannen min, med både diabetes og hjerte-karproblemer.) Ha en fin kveld, uansett!

    SvarSlett
  5. Jeg drakk soyamelk en periode i smoothie, men sluttet med det da jeg opplevde at det klusset med hormonene i kroppen.

    SvarSlett
  6. Skummelt!
    , og det verste er å tro man gjør det beste for seg og kroppen, forsaker og trisker med dietten, også gjør man bare ting verre.
    Du får skifte til rismelk, hvis det er akseptabelt, det funker til det meste, uten å drikke.
    (kjenner dog flere som gir det til barna sine isteden for kumelk)

    SvarSlett
  7. Bedre seint enn aldri! Så flott at du kom over denne informasjonen på egenhånd da! - Og skremmende at våre "vanlige" leger ikke har kontrollen på dette!

    SvarSlett
  8. Tusen takk for hyggelige og støttende kommentarer. Var litt i bedaring som vi sier i Finnmark, om jeg skulle legge ut denne bloggposten, men så fant jeg ut at det skulle jeg.

    SvarSlett
  9. Hmm.. Dette var nyttig! Jeg har samme problem og bruker samme medisin. Og jeg som er så glad i brokkoli og blomkål. Nå blir jeg jo nødt til å ta hensyn til det også. Neste gang jeg er hos legen skal jeg jammen informere han om dette!

    SvarSlett
  10. Kjære Solgunn!
    Fy søren, hvor flink du har vært!! Det krever litt av en vilje! Jeg heier på deg, og ditt nye kosthold! tvi ti:-) klem fra Vanja

    SvarSlett
  11. Jeg har oppfattet det slik at fermentering av grønnsaker (og Soya) øker holdbarheten og _nøytraliserer_ Goitrogener.

    Kanskje en god grunn til å begynne å lage Sauerkraut? Da får du visst massevis av god Probiotics samtidig.

    SvarSlett
  12. Kan spise brokkoli, blomkål mv når de er forvellet/varmebehandlet - men fortsatt ikke i store mengder, ved Hypothyreose. Men soya bør unngås uansett om en bruker Levaxin, Erfa eller Armour - har jeg fått en oppfatning av.

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott at du har skjønt det (Y) :)
      Enig med ovenfornevnte. Man kan spise de "goite" helt rå vel og merke hvis man IKKE har en kjertel i funksjon og erstatter dette med stoffskiftehormoner utenfra, det gjør jeg da min er skikkelig herpa som følge av Anti-TPO og ble bekreftet via ultralyd for leeenge siden :)
      Har man en kjertel i funksjon der det er håp om å få denne til å fungere normalt igjen en "vakker dag" så ligg unna disse og i allefall Soya...
      Fins også mange medisiner som kræsjer med stoffskiftet tilmed.


      Lykke til videre :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på