Gå til hovedinnhold

Ungdommens kritikerpris 2010

Nå er nominasjonene klare, og jeg har ikke lest en eneste av de bøkene som er nominert......men det skal jeg sannelig få gjort!

Her er lista:
Mikkel Bugge: «Gå under jorda», Oktober

Helga Flatland: «Bli hvis du kan, reis hvis du må», Aschehoug

Gaute Heivoll: «Før jeg brenner ned»,Tiden

Jan Roar Leikvoll: «Fiolinane», Samlaget

Thomas Lundbo: «Synkere og svevere», Cappelen Damm

Nina Lykke: «Orgien og andre fortellinger», Oktober

Tove Nilsen: «Nede i himmelen», Oktober

Karine Nyborg: «Ikke rart det kommer kråker», Aschehoug.

Kommentarer

 1. Hmm, ingen lest her eller, heller ingen jeg føler jeg MÅ lese NÅ. Det får bli med tid og stunder.

  SvarSlett
 2. Jeg fikk lyst til å lese novellesamlingen " Ikke rart det kommer kråker" av Karine Nyborg, og Nina Lykke sin "Origien og andre fortellingen". Men det må vente til jeg får tid til koselesing.......

  SvarSlett
 3. Start med Leikvoll! Glad dei har fått han med her, skandale at han ikkje er Bragenominert. Rått, men også nydeleg om ubehaget i ukulturen.

  SvarSlett
 4. Hei Berge

  Har lest litt om Leikvollboka, og den virker så tragisk, ikke selve boka da, men innholdet med den ene døde søsteren og den andre som snart skal dø, og ensomhet og trippel huff, nei - den må nok vente!

  SvarSlett
 5. Men dei fine partia gjer det mulig å halde ut.

  Frå Aina Basso sin blogg : "Eg grudde meg lenge for å lese denne boka. Eg var redd ho ville gripe inn i meg og rive meg opp. Men ho gjorde ikkje det. Under, mellom, bak alt det brutale finst det eit lys, finst noko vakkert, finst det menneskelege, draumane, håpa, kjærleiken."

  SvarSlett
 6. Ok, jeg legger det på minnet!

  SvarSlett
 7. Synes det er nominert så fine bøker – jeg holder en knapp på Mikkel Bugges "Gå under jorda". Utrolig morsom bok! Liker Ungdommens kritikerpris, fordi jeg synes de klarer å lage en fin profil og skille seg ut fra de andre litterære prisene.

  SvarSlett
 8. Kristin: I år har juryen ihvertfall nominert mange lite kjente forfattere, og det kan bli spennende. Er Gå under jorda virkelig en morsom bok?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…