Gå til hovedinnhold

Uverdig og helt uakseptabelt

Vi har ettermiddagsavis i Alta, og etter middag bruker jeg alltid å gå i postkassen og hente den. Dagens forside på Altaposten inneholder en historie som er så uverdig at jeg ikke klarer å la være å tenke på det. Det handler om en 29 år gammel høygravid kvinne som dagen før et planlagt keisersnitt blir sendt med buss til vårt nærmeste sykehus, som er 14 - FJORTEN - mil unna. Kvinnen satt på bussen og spydde og var syk, og da hun kom frem til sykehuset var fødselen i gang.

Kvinnen er ikke fra Norge, men hun er gift med en norsk mann. Meldingen hun fikk fra pasientreiser var at hun kunne få reise til sykehuset med fellesdrosje, men valgte hun den løsningen var det ikke sikkert at mannen kunne være med i drosjen. Noen ganger skammer jeg meg over å være norsk - dette er en av gangene.

Man kan kanskje lure på om den ansatte på pasientreiser er tilhenger av at Alta skal få eget sykehus, og derfor sørger for å skape skikkelig krøll for pasienter. Jeg tror dessverre at det er snakk om pasientens status her. Er det noen som tror at en direktørs kone ville blitt tilbudt rutebuss over fjellet vinterstid den dagen hun skal føde? Eller kona til legen?

Kommentarer

  1. Så fryktelig!!! Jeg synes sykehusene her er forferdelige, men de hadde aldri sendt noen bort som skal føde med buss! Håper fødselen gikk bra!

    SvarSlett
  2. Joda, det gikk visst greit, men det er så utrolig uverdig. Synes så synd på henne....

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…