Gå til hovedinnhold

Uheldig og uproffesjonelt av blogger!

Jeg er veldig glad for at Cappelen Damm sa nei til forslaget fra "bloggkjendis" Caroline Berg om å betale penger til henne mot at hun skulle omtale bøker fra forlaget på bloggen sin.  Flott at forlaget er bevisst og jeg håper andre forlag også har guts til å stå imot rosabloggernes prostitusjon!

Det er direkte uetisk, og jeg ønsker etiske retningslinjer for bloggere. Mange bloggere jeg kjenner får bøker fra forlag, men da forteller de oss lesere at de  har fått boka. Uerfarne bloggere vil kanskje bli påvirket eller ble forledet til å gi god omtale fordi de "tross alt fikk boka", erfarne bloggere lar seg ikke påvirke så lett.


Kommentarer

  1. Helt enig! Utrolig bra av forlaget å sette fokus på dette. Nå som flere av forlagene begynner å forholde seg til bloggere, blant andre Cappelen Damm med bokbloggturneen, så er det viktig at vi bokbloggere er bevisste på hvilket ansvar det legger på oss.

    Selv har jeg mottatt bøker både fra Aschehoug og Cappelen, og synes det er viktig at alle som leser bloggen min vet om at det er sånn jeg har fått boken. Og jeg håper, og føler meg sikker på, at det ikke påvirker anmeldelsene mine heller. Det tjener jo ingen på.

    SvarSlett
  2. Det jeg synes er mest oppsiktsvekkende med denne saken er kommentaren fra Lindborg:

    "Flere andre forlag benytter seg i dag av tilsvarende avtaler med norske bloggere"

    Jeg ble kontaktet av en journalist med spm om jeg kjente til dette tidligere i uken, men jeg trodde virkelig ikke på at det medførte riktighet. Jeg har aldri blitt kontaktet av et forlag med tilbud om betaling mot spalteplass. Men i følge artikkelen er det tydeligvis bloggerne som kontakter forlagene. Jeg kan ikke begripe hvilke forlag som vil sette troverdigheten til seg og forfatterne sine på spill ved å gå med på noe slikt.

    Har omtalt saken på min egen blogg også.

    SvarSlett
  3. Jeg lurer veldig på hvilke bloggere som har disse avtalene må jeg si. Har ikke inntrykk av at noen av de (mer eller mindre) rene bokbloggerne har noen som helst avtaler om betaling for bokanmeldelser fra forlagene. Men det er godt mulig jeg er meget naiv.

    En ting er å ha åpenlys reklame i bloggen sin(tenker da på annonser), en helt annen ting er å ta seg betalt for å lese og skrive om en bok.

    Falt forøvrig nesten av stolen da jeg så prislisten, det må være lukrativt å være topplisteblogger..

    Flott at du setter søkelys på saken, Solgunn.

    SvarSlett
  4. Jeg ble også rystet da jeg hørte dette! Jeg har alltid tenkt at bloggerne er frie og uavhengige - uten bindinger til noen som helst. Nettopp derfor stoler jeg mye mer på det en blogger skriver om bøker enn hva en profesjonell anmelder skriver. Vel, kanskje dette ikke alltid har så mye med betaling/ikke betaling å gjøre, men aller mest handler om at jeg stoler på at bloggerne faktisk har lest de bøkene de omtaler mer ordentlig enn de profesjonelle. Jeg leste f.eks. en bokomtale i Dagbladet om "Innsirkling 2" etter å ha lest boka selv. Og når anmelderen ikke opererer med korrekte navn på personene i boka en gang, så skjønner man at boka ikke er lest, men mest sannsynlig skummet i full fart. Nå kom boka like fullt ut med terningkast 6, men på hvilket grunnlag? Egentlig?

    Når det gjelder hva som skal til for at enkeltmennesker lar seg påvirke som følge av smøring, så er det foretatt mange undersøkelser rundt dette. Og disse viser at det ikke skal mange hundrelappene til før folk føler bindinger. De fleste bloggere - uansett hvor dyktige de måtte være - er i bransjesammenheng relativt uerfarne vil jeg tro, slik at det er lettere for dem å bli påvirket enn andre som faktisk lever av dette.

    For eget vedkommende kunne det ikke ramlet meg inn å anmelde bøker mot å motta gratis bøker fra et forlag! Med mindre dette var mitt levebrød og jeg hadde et meget profesjonelt forhold til det ...

    SvarSlett
  5. Jeg likte hermetegnene dine "bloggkjendis"...

    Er naturligvis enig med deg i at dette er svært en svært underlig praksis - de selger jo kredibiliteten sin! (men kanskje den ikke er så mye verd i utgangspunktet?).

    "Det at bloggerne ikke har laget et eget regelverk vil føre til at journalistene fortsatt i fremtiden vil ha størst troverdighet, fortsetter Kokkvold." Det mangler kanskje en slags "plakat" for blogging, men samtidig så stusser jeg alltid på at alle mener at bloggerne skal "ta over" for journalistene. Jeg mener, blogging er noe helt annet og i bokverden så er det et viktig del av mangfoldet. Det interessante er at denne delen av diskusjonen ikke kommer fra bloggerne, men fra de profesjonelle kritikerne...

    SvarSlett
  6. Etter min mening så synes jeg ikke det er rart at noen bloggerer ønsker å ta seg betalt. Spesielt når de blogger på fulltid og det er ikke alltid noen 9-16 jobb med å holde en blogg oppe slik at en kan leve av det. Da trenger en straks mange flere timer enn døgnet kan gi, hvis man ikke er kjent og har mange lesere..

    Dette med betaling for å blogge blir vel mer og mer utbredt her i norge og som i de fleste andre land rundt om i verden. En omtale er vel heller ikke altid positiv og da viser det jo at bloggeren ikke er fornøyd og vil advare andre. Når det lages positive omtaler vil jeg mene de som omtaler også har prøvd produktet og liker det.

    SvarSlett
  7. Tror de hadde en større oppvask i unaiten om dette ifjor, med regler og lover og gud vet hva.

    Litt i mot strømmen kanskje men jeg ville vært jubelglad over å begynne en bokomtale med følgende:

    Denne boken er mottatt av xxxforlag og kostet 7500kr (hoho)

    , men med tanke på at jeg er den eneste bokblogganmelderen av Barnepiken som ikke havnet på det nye omslaget er det vel tvilsomt at det noengang vil skje,
    (da er det i såfall mer en sjela som må selges.)

    Må innrømme at jeg er litt nysgjerrig på hvem disse bokbloggerne som stadig vekk mottar betaling for omtaler, men praksisen forbauser meg ikke.

    Jobbmessig mottar jeg daglig flere mailer fra bloggere, etablerte eller så ferske som går-startet, som gjerne vil motta og omtale produkter (kosmetikk). "Vi sier akkurat hva du vil".

    Summarum:
    Hvis noen har lyst å slenge penger etter omtaler er det bare å komme hit. Jeg er en gumpisk, box of chocolate - you never know what you gonna get - -))

    SvarSlett
  8. Ser at dette engasjerer! Savner en sånn knapp der jeg kunne ha kommentert hvert enkelt innlegg, men det finnes vel ikke på blogspot eller hva?

    Christinebonnegolt, Bokelskerinnen, Ladybug, Rose-Marie og Karin (og egentlig Ingalill også) : Vi er jo enige, det er oppsiktsvekkende og uredelig å ta betalt for å blogge om produkter. Da kan man like gjerne bli ansatt av et forlag. Og jeg kan gjerne tenke meg å være ansatt i et forlag og blogge for det forlaget - men da med 100 % ærlighet. Bloggen til Gyldendal f.eks :-). Da er man ærlig, og som ansatt i et forlag anmelder/omtaler du kun forlaget sine bøker - da vet ALLE hvor du har din lojalitet, det er ikke hos de som leser bloggen (som ikke lenger er din, men forlaget sitt), - og da forandrer alle spillereglene seg.
    Jeg er ikke enig med Lykkelise. Selv om mange blogger mye og bruker mye tid på dette så kan man ikke ta seg betalt for å omtale produkt. Det er nok mange som gjør det, har vært inne på blogger som lovpriser det ene produktet etter det andre, mens TRYKK HER FOR Å KJØPE DETTE FANTASTISKE PRODUKTET lyser mot oss. Kanskje de bloggerne som selger seg selv og sin egen integritet så lett også får prosenter av salget? Hvem vet - det er en merkelig verden.
    Du Ingalill, var du seriøst den eneste blogganmelderen som ikke kom på omslaget? Da er det sikkert fordi du får hele baksiden på neste! Det er nå mitt tips :-)
    Ladybug: Skal sjekke ut retningslinjene, kan jo være ganske lærerikt.

    SvarSlett
  9. (hehe), baksiden ja, det skal du tro. Fakta er vel at jeg var den av bloggerne som likte boka minst, (selv om jeg synes den var helt ok) og det var vel vanskelig å finne et godt sitat som ville friste kjøperne :-).

    Seriøst:
    Jeg ser den på denne måten. Hvis feks Cappelen hadde betalt meg 7500 for å anmelde feks. Fittekvote. Hadde jeg gått utifra at de hadde lest bloggen min og derfor hatt en viss anelse om hva som kunne skje. (slakt)

    Det de da kjøpte ville vært min stemme, min mening, min stil og mine lesere (20 eller 10.000 er irrelevant).
    - dette mener jeg er vår største styrke som bloggere, det unike og den subjektive skrivestilen, dette er oss som vare - og det må de gjerne betale for.

    Forlagene derimot kjøper kun googlehits, de vil ha boka nevnt flest mulig plasser - uavhengig hvor - helst positivt, men egentlig tror jeg ikke det spiller så stor rolle at småblogger (som meg ) slakter og fleiper. Det er hits og hits - helt til vi når en viss størrelse.

    De bruker oss - hvorfor MÅ det være gratis?

    (Bare så det er sagt å kjøpe seg utelukkende positive omtaler, er noe helt annet - og der er jeg enig med alle dere andre.)

    SvarSlett
  10. Ja dette engasjerer jo! Ser at du har fått mange fornuftige og kloke svar her :) Jeg tror dessverre ikke dette er et enkelttilfelle, men at flere bloggere anbefaler ulike produkter som de har fått betaling for å anbefale. Dette er kanskje mer utbredt med hudpleieprodukter osv. enn med bøker (enn så lenge). Jeg husker også at et par seriøse bloggere skrev veldig rosende anmeldelser om ei bok, og det viste seg i ettertid at de hadde mottatt boka gratis og at forfatteren var en "personlig venn". Det er jo også på kanten til å være uredelig. Men de fleste bokbloggerene jeg kjenner til er flinke, seriøse, ærlige og redelige mennesker som forteller det hvis de har fått boka gratis, og som skriver sin oppriktige mening.

    SvarSlett
  11. Ingalill: Jeg tror at dine bokanbefalinger har stor betydning, like mye som jeg er bevisst at mine anbefalinger også kan være med på å hype en bok opp eller ned. Det er klart at vi ikke har den samme gjennomslagskraften som Oprah ☺, men for meg og mange andre så er bloggernes personlige stemme viktig, og det er slik som du sier; bloggerne har ofte sin helt personlige og unike skrivestil. Nå er det jo slik at jeg også anmelder bøker for en avis som jeg legger ut I bloggen min, men jeg blogger jo om mye annet også, og jeg lover alltid ærlighet og engasjement i mine anmeldelser, hvis jeg ikke har hatt det, ville jeg ikke blitt lest.

    Tenk deg følgende: Du får et tilbud om å anmelde 4 bøker i måneden for et forlag, 7500 pr. stk, og avtalen skal vare i måneder, du har eget firma og har så mange fradrag at du rett og slett tjener 180 000 på disse 6 månedene. Hvor lett er det ikke da å bare fokusere på det positive?
    Dessuten så tenker jeg at det godt kan være gratis. Vi får jo tross alt lov til å være med å skape et engasjement og gode diskusjoner omkring litteratur som er den store lidenskapen til de fleste av oss.
    Men når det er sagt…..så blir jeg litt dobbel her. For jeg tjener jo penger på min lidenskap, jeg får betalt for avisanmeldelsene og jeg får betalt for litteraturformidlingen - som er et biprodukt av bloggingen (ofte ihvertfall).

    SvarSlett
  12. Beatelill: Hei, der fikk du lagt inn et innlegg mens jeg satt og kommenterte på Ingalill :-)
    Jeg stoler på alle bokbloggene jeg leser, jeg gjør det. Jeg håper bare jeg kan gjøre det om 2 år også. Huff, nå følte jeg meg skikkelig som en mørkemann...

    SvarSlett
  13. Det kan nok bli vanskelig hvis dette er det eneste levebrødet og du får snikende ultimatum og hint om for mye surmuling - og barnas julegaver havner i faresonen.

    - og med tanke på hvor svake vi mennesker som regel er ville det bli vanskeligere å luke ut de 'seriøse' i forhold til de 'kjøpte'. Dette begynner jo nå å vises ganske godt hos rosagjengen.

    - men jeg leser ikke dine 'betalte' avisomtaler på noe annet måte enn andre mer tilfeldige omtaler. Stilen og engasjementet er det samme, for det er du og jeg liker deg.
    - og hadde du fått 10.000 pr. Vigdis Hjorth bok - (hadde jeg blitt grønn og sjalu) men jeg hadde trodd på deg likevel, fordi du er du osv.

    På samme måte er det mange bokblogger, som sannsynligvis, jobber helt gratis - jeg ikke tror på, og ikke liker, fordi der er kjedelige, skriver dårlig, for generelt osv - heller ikke der ville betaling gjort noe forskjell.

    Vrøvle, vrøvle etc, osv, men bøker direkte fra forfattere kommer ikke på tale.

    (merkelig, hvor taletrengt jeg ble over dette :-)

    SvarSlett
  14. Jeg har heller aldri fått dette tilbudet, og har vel opplevd forlagene ryddige i forhold til blogging, blant annet at de ikke legger noen form for føringer for hvordan/hva osv. vi skal skrive. Jeg registerer også at blogging kan virke mot sin hensikt for forlagene. Noen bøker som Cappelen DAmm har sendt på bokbloggturne (http://www.bokbloggturneen.com/) har fått gjennomgående dårlig omtale av alle bloggerne. Det er jo ikke spesielt god markedsføring, og er en risiko forlagene må ta. Jeg forstår at tema er aktuelt om dagen, til og med Dagsrevyen ringte meg fordi de gjør research på saken.

    SvarSlett
  15. Ingallill: Kjenner at jeg også blir veldig taletrengt, men det er jo fordi det engasjerer og det er jo viktig for meg. Har jeg fortalt at omtalte Vigdis kommer oppover til Alta etter jul? Mest sannsynlig på samme opplegg som Gunnerud ☺ ☺ ☺

    Knirk: Alle forlagene jeg har vært i kontakt med har vært ryddige, og det er kun enkeltforfattere som har vært misfornøyd med omtalen, og det har jeg fått beskjed om direkte. Blir spennende å se hva Dagsrevyen gjør med saken, skulle vært morsomt med en debatt i studio med en betalt rosablogger og en dedikert bokblogger!

    SvarSlett
  16. Jeg tror helt ærlig at hun juger når hun sier at hun oftere sier nei en ja til forespørsler om reklame på bloggen sin.

    Det at hun bruker tid på å sende ut slike mail til bedrifter beviser jo bare at hun ikke får tilbud kastet etter seg slik hun prøver å fremstille det som.

    Den mailen hun sendte C.D. beviser også at hun er desperat etter penger.

    Tenk å være så dum. Tenk hvor mange bedrifter som har mottatt slike mail fra henne. Herregud så flaut.

    Jeg leste over at det var en eller to her som kommenterte at hun skriver i bloggen hvilke produkter hun driver og tester for så å komme med anmeldelser noen uker senere. Helt ærlig så tror jeg at dette er en del av "avtalen". Hun later som om hun tester dem, bare for å vise produktet og for å virke ærlig, så får hun kanskje litt betalt for å si at hun tester produktene på bloggen..og så noen uker senere så kommer det en positiv omtale av produktet med link til hvor man kan kjøpe produktet, og så få hun igjen betalt for det.

    Jeg tror hun er veldig utspekulert.

    Hun er så arrogant at hun ikke skjønner helt selv hva hun har gjort galt.

    Ja, alle skal ha betalt for å "jobbe".Det er ikke det det går på. Det å være så desperat og sende slike mail til bedrifter rundt om i Norge, det er lavmål as. Det sier så mye om henne.

    SvarSlett
  17. Jeg har nok hatt det litt for hektisk, siden jeg ikke fikk med meg dette før nå!

    Jeg har vært en av de som har vært involvert i saken på forlaget, dette fordi jeg selv blogger.
    Jeg vet om flere eksempler på bloggere som har fått tilbud om penger for å blogge om bøker, men det har stort sett ikke vært bokbloggere. En av bloggerne som har fått et slikt tilbud er Virrvarr, og det er henne jeg har hørt det fra.

    Jeg har selv fått tilbud om gratis bøker for å skrive anmeldelser. Hvis jeg ikke hadde vært ansatt i forlag så ville jeg absolutt ha tatt i mot tilbudene. Jeg ser ikke på det som noe annet enn de anmelder-eksene som sendes ut til avisredaksjoner og ville ha forbeholdt meg retten til å skrive akkurat det jeg mente om bøkene.

    For min egen del, som ansatt i Cappelen Damm, så er det som dere vet ikke alltid så lett å påstå at bloggen er MEG og ikke jobben. Jeg er nå i ferd med å revidere teksten på bloggen for å være enda mer åpen om at jeg jobber for Cappelen Damm.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.