Gå til hovedinnhold

Erri de Luca : Montedidio


Vakker barndomsskildring fra Napoli

Hovedpersonen og jeg-fortelleren er 13 år når boka begynner, og bare noen måneder eldre når boka slutter. Så det er ikke en lang tidsperiode vi følger ham. 

Handlingen utspiller seg i et av Napolis arbeiderstrøk, og tidsmessig er vi noen år etter andre verdenskrig. Gutten bor sammen med mor og far, men moren er veldig syk, og tilbringer stadig mer tid på sykehuset, der gutten ikke får se henne. Faren derimot, er hele tiden hos moren og forklarer det med at de to voksne har et spesielt sterkt forhold, som gutten ikke skjønner. Så egentlig er gutten helt alene i verden. Men likevel ikke. For han er begynt å arbeide hos mester Errico og der finner han en ny venn i den jødiske skomakeren Rafaniello. Maria, en av nabojentene blir også veldig viktig for vår hovedperson, og Maria og vår hovedperson (er det noen som har skjønt at jeg ikke husker hva gutten heter - boka ble igjen på flyet...) utvikler seg sammen og får en skikkelig bratt læringskurve. 

Kjempegod bok!


Kommentarer

 1. Helt enig! Dette er en veldig god bok, og jeg kan anbefale deg å lese "Tre hester" av samme forfatter, hvis du ikke har lest den allerede!

  SvarSlett
 2. Tre hester kjøpte jeg samtidig med Montedidio, og klarte å glemme den igjen på et annet fly enn Monte...
  Så jeg har jo ikke lest den - men hadde jo tenkt, og fikk fornyet lyst med anbefaling fra deg :-)

  SvarSlett
 3. Jeg har denne lille boka liggende et sted, og skjønner at jeg bare MÅ få lest den snart! Takk for en smakfull liten teaser! ;-)

  SvarSlett
 4. Kjempefint med tips fra Italia, kommer ikke på ei eneste bok jeg har lest derfra.

  SvarSlett
 5. Rose-Marie og Ingalill: Dette er en typisk endagsbok, lett og god!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …