Gå til hovedinnhold

Erlend Loe: Kurt kurer, Lydbok- sånn litt over 4 timerHerlig!
Dette var vårens store positive overraskelse! Jeg er nemlig bare sånn middels imponert over Erlend Loes voksenbøker,  og tenkte jeg skulle høre Kurt kurer som min første Kurtbok. Og gjett om jeg er overrasket og gjett om jeg har ledd! Høyt, lenge og i offentligheten!

Jeg går og går og går og går og prøver å få 20 000 skritt hver dag, og da hjelper det veldig på med en lydbok som er så morsom at det til tider er pinlig. 

Kurt får et kureroppdrag og han må helt opp til Grense Jakobselv i Øst-Finnmark for å overlevere en beskjed. På turen nordover får han selskap av arkitekten Bud og  "søster" Annelianne og det er så ustyrtelig morsomt. Nord i landet er det flyttet en bergenser; Hektor Hellføkk, og han vil at nord og sør skal bli to land, ja, for Hektor Hellføkk hater søringer, og nesten mest av alt trøndere (merkelig nok). Slagordet til den onde Hektor Hellføkk er: To folk - to land! Og nå er det krig, og det sprenges broer og det utkjempes store slag, og Kurt er en viktig person som  må gjøre viktige ting for søringene!


Pål er en ærklært "Æ læs ikke Erlend Loes sine bøker - fy - type", men etter at jeg har ledd meg gjennom fire timer med ren moro og glede klarte han ikke mer, han måtte høre. Og nå ligger han på sofaen med ipoden godt plantet på magen og rister av latter, og jeg har bare lyst til å ødelegge alt for han med å spørre: Kor e du hænne no? Kor langt e dæm kommet? Koffer flire du sånn? 

Anbefales - uten forbehold!Kommentarer

  1. Jeg heller er ikke noen tilhenger av Erlend Loe, men etter innlegget ditt måtte jeg bare få med meg denne.
    Og ja, jeg fikk meg en skikkelig god latter!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…