Gå til hovedinnhold

Erlend Loe: Kurt kurer, Lydbok- sånn litt over 4 timerHerlig!
Dette var vårens store positive overraskelse! Jeg er nemlig bare sånn middels imponert over Erlend Loes voksenbøker,  og tenkte jeg skulle høre Kurt kurer som min første Kurtbok. Og gjett om jeg er overrasket og gjett om jeg har ledd! Høyt, lenge og i offentligheten!

Jeg går og går og går og går og prøver å få 20 000 skritt hver dag, og da hjelper det veldig på med en lydbok som er så morsom at det til tider er pinlig. 

Kurt får et kureroppdrag og han må helt opp til Grense Jakobselv i Øst-Finnmark for å overlevere en beskjed. På turen nordover får han selskap av arkitekten Bud og  "søster" Annelianne og det er så ustyrtelig morsomt. Nord i landet er det flyttet en bergenser; Hektor Hellføkk, og han vil at nord og sør skal bli to land, ja, for Hektor Hellføkk hater søringer, og nesten mest av alt trøndere (merkelig nok). Slagordet til den onde Hektor Hellføkk er: To folk - to land! Og nå er det krig, og det sprenges broer og det utkjempes store slag, og Kurt er en viktig person som  må gjøre viktige ting for søringene!


Pål er en ærklært "Æ læs ikke Erlend Loes sine bøker - fy - type", men etter at jeg har ledd meg gjennom fire timer med ren moro og glede klarte han ikke mer, han måtte høre. Og nå ligger han på sofaen med ipoden godt plantet på magen og rister av latter, og jeg har bare lyst til å ødelegge alt for han med å spørre: Kor e du hænne no? Kor langt e dæm kommet? Koffer flire du sånn? 

Anbefales - uten forbehold!Kommentarer

  1. Jeg heller er ikke noen tilhenger av Erlend Loe, men etter innlegget ditt måtte jeg bare få med meg denne.
    Og ja, jeg fikk meg en skikkelig god latter!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…