Gå til hovedinnhold

Hva leser nordmenn, svensker og dansker når de er på ferie i Italia?

Hvis du har lurt på dette så kan jeg gi deg svaret nå. Dette er basert på en grundig studering av hva mine medhotellgjester leste rundt bassenget onsdag 20.april 2011. Sted: Terracina; Italia

4 svenske ungdommer: Hver sin Jo Nesbø pocket
Norsk mann, 60 årene: Lars Kepler, Hypnotisøren
Norsk kvinne, 60 årene: Helene Uri, De beste blant oss
Dansk mann, 40 årene : Noe med Grisham
Dansk dame, 40 årene: Noe med Herta Müller
Svensk mann, 70 årene : Jonas Jonasson; Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
Svensk kvinne, 40 årene: Noe med Läckberg
Svensk kvinne, 30 årene: Kathrin Stockett; Barnepiken
Svensk mann, 30 årene: Kamila Shamsie; Brente skygger

Pål leste Erik Raude av Preben Mørkbak, og jeg leste Russisk vinter av Daphne Kalotay.

Jeg hadde akkurat hørt ferdig Sommeren uten menn av Siri Hustvedt (en pitteliten omtale kommer sikkert snart), og der sier hovedpersonen at kvinner leser skjønnlitterære bøker skrevet av både kvinner og menn, mens menn kun leser skjønnlitterære bøker skrevet av andre menn. Denne uttalelsen gjorde meg litt nysgjerrig så jeg begynte å spionere på mine medbassenggjester. Teorien var ikke helt god da, fordi en svensk menn leste Brente skygger av en kvinnelig forfatter, nemlig Kamila Shamsie (jeg hører den som lydbok nå).

Jeg syns forøvrig at det er ganske betenkelig at det for det meste leses fra bokhandlernes ti på topp, og det ser ut til å være likt i Norge, Sverige og Danmark!

Kommentarer

  1. Hei Solgunn.Det var en spenstig måte å drive litt research på....Har ikke bestemt meg enda hva jeg nå skal lese.Tror jeg får ta en titt på biblioteket hva som er ledig i hyllene. Krimnovellene fra påsken likte jeg veldig godt selv om krim ikke er det jeg foretrekker. Ønsker deg en fin uke.

    SvarSlett
  2. Blir spennende å se hva du plukker frem fra skattehyllene på biblioteket. God uke til deg også!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…