Gå til hovedinnhold

Hva leser nordmenn, svensker og dansker når de er på ferie i Italia?

Hvis du har lurt på dette så kan jeg gi deg svaret nå. Dette er basert på en grundig studering av hva mine medhotellgjester leste rundt bassenget onsdag 20.april 2011. Sted: Terracina; Italia

4 svenske ungdommer: Hver sin Jo Nesbø pocket
Norsk mann, 60 årene: Lars Kepler, Hypnotisøren
Norsk kvinne, 60 årene: Helene Uri, De beste blant oss
Dansk mann, 40 årene : Noe med Grisham
Dansk dame, 40 årene: Noe med Herta Müller
Svensk mann, 70 årene : Jonas Jonasson; Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
Svensk kvinne, 40 årene: Noe med Läckberg
Svensk kvinne, 30 årene: Kathrin Stockett; Barnepiken
Svensk mann, 30 årene: Kamila Shamsie; Brente skygger

Pål leste Erik Raude av Preben Mørkbak, og jeg leste Russisk vinter av Daphne Kalotay.

Jeg hadde akkurat hørt ferdig Sommeren uten menn av Siri Hustvedt (en pitteliten omtale kommer sikkert snart), og der sier hovedpersonen at kvinner leser skjønnlitterære bøker skrevet av både kvinner og menn, mens menn kun leser skjønnlitterære bøker skrevet av andre menn. Denne uttalelsen gjorde meg litt nysgjerrig så jeg begynte å spionere på mine medbassenggjester. Teorien var ikke helt god da, fordi en svensk menn leste Brente skygger av en kvinnelig forfatter, nemlig Kamila Shamsie (jeg hører den som lydbok nå).

Jeg syns forøvrig at det er ganske betenkelig at det for det meste leses fra bokhandlernes ti på topp, og det ser ut til å være likt i Norge, Sverige og Danmark!

Kommentarer

  1. Hei Solgunn.Det var en spenstig måte å drive litt research på....Har ikke bestemt meg enda hva jeg nå skal lese.Tror jeg får ta en titt på biblioteket hva som er ledig i hyllene. Krimnovellene fra påsken likte jeg veldig godt selv om krim ikke er det jeg foretrekker. Ønsker deg en fin uke.

    SvarSlett
  2. Blir spennende å se hva du plukker frem fra skattehyllene på biblioteket. God uke til deg også!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …