Gå til hovedinnhold

Kamila Shamsie : Brente skygger, Lydbok, 13 timer, 24 minutt


Heldige meg!

For en fantastisk bok! Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, for det finnes ikke ord som kan beskrive hvor utrolig bra denne boka var. Jeg leser jo masse bøker, og jeg blir jo beveget og engasjert og sint og alt som hører med, men denne gangen ble jeg overveldet.

Fortellingen starter 9. august 1945 i Nagasaki. Konrad Weiss, en tysk mann i midten av tjueårene er stormende forelsket i Hiroko Tanaka. Konrad har hørt at amerikanerne har sluppet en spesiell bombe over Hiroshima, en bombe som kan forandre alt, og han begynner å bli redd. Redd for å dø ja,  men mest av alt redd for å dø før han har fridd til Hiroko Tanaka. Så han drar hjem til Hiroko, noe har aldri har gjort før, for forholdet deres er hemmelig, og hvis det blir oppdaget vil begge møte strenge reaksjoner. Men, altså denne dagen drar han hjem til Hiroko og frir til henne. Og så svarer hun, og så faller bomben noen minutter senere, og alt forandres.

Noen måneder senere er vi i India, før vi reiser til Istanbul og så videre og videre og videre i den lille store verden vår, før handlingen avsluttes i USA noen år etter angrepene på World Trade Center.

Jeg skal ikke si mer om handlingen, jeg vil ikke ødelegge for de som  ikke har lest/hørt boka. Men gå ikke glipp av denne. Den er vakker, full av spenning, kjærlighet og selv slutten er perfekt, og slett ikke som du skulle tro! Helt sant!

Kommentarer

 1. Jeg er enig-enig-enig! Fantastisk flott bok; den som ikke lar seg begeistre, er sannsynligvis ikke glad i litteratur i det hele tatt...

  SvarSlett
 2. Jeg ble så fenget av innlegget ditt at boken ble med hjem fra bokhandelen i dag. :):)

  SvarSlett
 3. JA! Du ble like bergtatt som meg, ser jeg. Den ER fantastisk; magisk og rørende.

  SvarSlett
 4. Jeg elsket denne boka selv! Fascinerende bok som er nydelig fortalt!

  SvarSlett
 5. Så bra! Jeg vant nemlig denne nå nettopp, gjennom Gyldendals bokfredag-opplegg på Twitter. Så nå får jeg den i posten snart.

  SvarSlett
 6. Helt enig! Dette var en fantastisk bok. Både på fortellerplan og historisk.

  SvarSlett
 7. Ok, bestilles umiddelbart!
  Typisk at jeg aldri har hørt om noe som alle elsker.

  SvarSlett
 8. JAAA, så herlig! Her er alle enige, og de som ikke har lest har fått lyst til å lese!!!! YIPPI

  SvarSlett
 9. Denne har jeg blitt anbefalt av Mettemor. Jeg husker på den når jeg går på biblioteket og i bokhandler :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…