Gå til hovedinnhold

Chris Cleave : Little Bee - Lydbok, 10 timer, 15 minutt


Sterk historie


Dette er fortellingen om Little Bee, en nigeriansk jente som har opplevd grusomme overgrep, og om Sarah og Andrew, et ungt ektepar som helt tilfeldig blit tilskuere og deltakere i hendelser det ikke var meningen de skulle se.

På landsbyga i England, noen mil utenfor London ligger en interneringsleir. Der har Little Bee sitter i to år, livredd menn og livredd for å bli sendt tilbake til Nigeria. Hun har i perioder vært innlagt på psykiatrisk avdeling, for det eneste hun tenker på er metoder for å ta sitt eget liv. Little Bee er så redd mennene, og hun vil være klar - hvis mennene kommer, tar hun selvmord, de må aldri få ta henne levende.

Samtidig strever Sarah og Andrew med sine liv -  Andrews depresjon og Sarahs utropskap.

På forundelig vis veves livene deres sammen, og avgjørelser som blir tatt av den ene får store konsekvenser for de to andre.

Hva syns jeg? Jeg fikk sjokk flere ganger mens jeg hørte. Det hendte ting som jeg var helt uforberedt på, og jeg fikk høy puls og boblende hjerte rett som det var. Historien er spennende, tankevekkende og sterk. En utrolig historie som jeg vil anbefale til alle, og spesielt til alle som syns det er helt greit at Statoil skal utnytte fattige land for å utvinne olje!

Kommentarer

 1. Jeg blir like sjokkert hver gang vi er uenige!

  (selv om evig enighet ville vært mye rarere -))

  SvarSlett
 2. Ja, og nå har jeg vært og lest din anmeldelse, og jeg tror at en del av forskjellen ligger i at du har lest den og jeg har hørt den. For du trekker frem ting som jeg vanligvis legger merke til når jeg leser, men som jeg ikke tenker over når jeg hører.

  SvarSlett
 3. Blir vel samme kommentaren 2 plasser, frem og tilbake som en ping pong ball -)
  , men som jeg skrev i kommentaren på egen blogg, opplever jeg det ofte på samme måte. Får litt avstand, spesielt til språket når jeg hører lydbøker og kan godta ting jeg ellers ville ha steilet på, kommer helt an på oppleser og tolkning.

  Noen ganger utvider det horisonter og gir nye perspektiver, andre ganger går jeg glipp av vesentligheter.

  Jevnt over dog, tror jeg det er flere som liker den boka enn motsatt,
  (akkurat som Fittekvote, er fremdeles i sjokk over at den kunne vinne pris -))

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …