Gå til hovedinnhold

Finnmark internasjonale litteraturfestival 2012 - oppsummering del 1

En festival er over. Det var deilig å komme hjem etter å ha bodd på hotell i Kirkenes siden onsdag morgen, men likevel litt vemodig. Inntrykkene har vært mange, alt har vært fint, og nå når jeg prøver å oppsummere opplevelsene vet jeg ikke hva som har vært finest. Med mange gode norske og internasjonale forfattere samlet på et bittelite sted som Kirkenes over mange dager, så er det mange morsomme, koselige, og noen ganger litt for private samtaler som finner sted, og det blir minner som blir lagret i den private minnebanken.

Jeg gir dere noen bilder fra noen av arrangementene:


Øystein Wiik - her synger han opera for oss i lobbyen på hotellet. God stemning!


Helga Flatland som prater om bøkene sine, og som leste utdrag fra begge.

Johan Theorin er en dreven historieforteller, her er han med et kart over Öland. Kommer ikke til å glemme historien om ørna på kjøkkenet!

Etter samtalen med Aina Basso på hurtigruta Nordkapp tok jeg selvfølgelig bilder. Dette er Aina Basso og Sylfest Lomheim (hvis noen skulle være i tvil).


Og så var det tid for danske depressive forfattere, der fokuset var død og fordervelse. Jeg tviler på at det var mange andre i salen som hadde lest bøkene til Josefine Klougart og Harald Voetmann, men det hadde jeg, i hvert fall delvis. Boka til Voetmann klarte jeg ikke å lese ferdig, den var bare for drøy, men boka til Josefine Klougart hadde jeg på 2. plass i tippinga om hvem som skulle få Nordisk råds litteraturpris for 2011. Her er lenken til min side i samlesningsprosjektet. 

Alberte Clement Meldal ledet boksnakket, og hun var DYKTIG! 

Konsert med multitalentet Niillas Holmberg og Roope Mäenpää. Helt vidunderlig. Jeg har laget en egen bloggpost med lenke til musikken. Den kommer i morgen! Jeg er musikalsk forelsket!Kommentarer

 1. Bokfestivaler er veldig inspirerende. Jeg holder foressten på å lese Aina Basso sin nyeste bok nå og er spent på hva du synes om den.

  SvarSlett
 2. Jeg likte Inn i elden godt. Hadde anmeldelse av den i Altaposten forrige fredag og ga den terningkast 5. Skal legge ut anmeldelsen når jeg bare får landet skikkelig etter fem innholdsrike dager. Gleder meg til å se hva du tenker om den!

  SvarSlett
 3. Det ser ut som dere hadde en finfin festival i Finnmark! Takk for referat!

  SvarSlett
 4. Takk for referatet. Jeg fikk med meg han Theorin her i Alta. Måtte fortelle historien om ørnen på kjøkkenet på jobb i dag :-)

  SvarSlett
 5. Den ørnehistorien er skikkelig god. Skal ta den en gang jeg også, men da med min onkel som ørnefangeren - det vil være i god Theorinstil!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…