Gå til hovedinnhold

Jette A. Kaarsbøl : Den lukkede bok - Lydbok, 19 timer og 26 minutt
Oh hørelykke!

For noen dager siden postet jeg en bloggpost som handlet om leselykke og lesefryd, og nå har jeg hørt en bok som har gitt meg hørelykke! 

Romanen starter med slutten - bokstavlig talt. I 1933 dør  hovedpersonen- den rike, bitre og ensomme Frederikke Faber. I hennes leilighet i København henger det et bilde av en vakker ung kvinne. Det er denne unge Frederikkes historie vi får servert, i lange tilbakeblikk, og som vekselsvis bli avløst av hva den gamle Frederikke tenkte og gjorde i ukene før hun døde.

Frederikke er født inn i en borgelig familie på midten av 1850 - tallet og når foreldrene mener at det ville passe henne å gifte seg med en gruelig kjedelig og inntørket prest, sier hun dem ikke imot, men går fremtiden ganske så dyster i møte. Hun prøver å kysse sin prest, sin forlovede, hun kjenner ingenting og  lurer på om det virkelig skal være slik? Søsteren som er av en helt annen støpning rømte for å gifte seg med en godseier, og Frederikke vet at kjærligheten kan være heftig. Men det er ikke før den sidrompete presten reiser bort en stund at Frederikke skjønner at hun holder på å ødelegge livet sitt fullstendig. Frederikke blir trukket inn i et radikalt miljø der mange av de som vi i ettertid vet er blitt sentrale personligheter i dansk og europeisk offentlighet, blant annet  Georg Brandes, den danske kritikeren og litteraturforskeren befinner seg. Men uansett, i dette miljøet treffer Frederikke den helt usedvanlig sympatiske og kjekke Fredrik Faber,  fødselslege og med en professortittel fristende i horisonten.

Frederikke og Fredrik er venner, men Frederikke er tiltrukket av Fredrik og drømmer om et forhold med ham, og hun avslutter dermed sin forlovelse med den kjedelige presten. Familien fordømmer henne, men hun bryr seg ikke. Noen dager etterpå gir Fredrik henne et tilbud om å gifte seg med ham. Han tilbyr henne en fremtid der han kan være en god venn, de vil ha utmerket økonomi og hvis Frederikke noen gang blir tiltrukket eller forelsket i en annen vil han gi henne den friheten alle mennesker bør ha. Det Fredrik ikke vet er at Frederikke er tiltrukket av ham, og sier ja til ekteskapet, lykkelig og fornøyd. Fredrik har helt andre preferanser, og vil aldri kunne gi Frederikke hva hun lengter etter. 

Konklusjon:

I nesten 20 timer har jeg nytt denne fortellingen. Jeg har tatt med meg ørepluggene og gledet meg til å spasere frem og tilbake til jobb, og med et indelig ønske om å kunne tyvlytte i arbeidstiden. Enkelte setninger og stemninger er bare fabelaktige, men jeg har ikke skrevet noe ned -for alle har dukket opp mens jeg har vært ute og flanert/spasert/trasket/trimmet. 

Birgitte Victoria Svendsen leser helt nydelig!!!!

Kommentarer

 1. Jeg elsker denne boka. Jeg leste den for en stund siden. Jeg var på ferie. Og hadde bare lyst til å stikke meg bort for å lese..Nydelig!

  SvarSlett
 2. Jeg leste denne boka for noen år siden, og den gjorde noe med meg. Det er rett og slett en av de mest fantastiske bøkene jeg har lest! Og nå gir du meg lyst til å lese den igjen! Takk! Neste gang jeg kommer over lydboka på biblioteket, skal den få bli med meg hjem.

  SvarSlett
 3. Enig. Hjerteskjærende!
  (Hørte også lydboka, ifjor engang)

  Mest hjeretskjærende av alt var den aketuren da Frederikke sitter bak og holder om Frederikk. Sukk.

  SvarSlett
 4. Dette er en fantastisk bok!
  Den er så tidsriktig, går inn i mange spennende problemstillinger og tar opp tabu temaer, sett med datidens øyner.

  Synd etterkommeren hennes var så kjedelig, den gledet jeg meg til men, det var nedtur!

  SvarSlett
 5. Tusen tusen takk for tips, nå vet jeg hva jeg skal gi min gamle lærerinne som har mistet synet og sitter og hører masse på lydbøker. Hun vil sikkert like denne?
  Ha en finfin Mandag!

  SvarSlett
 6. Er helt enig med deg, det var en fabelaktig bok. Jeg var på ferie og bare leste og leste, så jeg var lite sosial.Artig med bøker som engasjerer, fryder meg hver gang jeg finner slike.

  SvarSlett
 7. Oj, så mange som liker boken, og jeg som syntes den var kjedelig... Smaken er forskjellig, det ser en gang på gang :-D

  SvarSlett
 8. Åh ja, denne er fin. Leste den og skrev om den på bloggen i høst, tror jeg..?

  SvarSlett
 9. Ja, den likte jeg også veldig veldig veldig godt!

  SvarSlett
 10. Huff så treg jeg er å kommentere kommentarer! Men uansett så er jeg glad for kommentarer og jeg ser at det er kun groskro som ikke har likt boka :-)
  Jeg tenker at jeg skal ha denne med som en hovedbok når jeg tar min neste litterære lunsj - de fleste liker den!

  SvarSlett
 11. Veldig bra som lydbok, har allikevelkjøpt meg boken nå. En bok som er verdt å eie.
  Anniken

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …