Jette A. Kaarsbøl : Den lukkede bok - Lydbok, 19 timer og 26 minutt
Oh hørelykke!

For noen dager siden postet jeg en bloggpost som handlet om leselykke og lesefryd, og nå har jeg hørt en bok som har gitt meg hørelykke! 

Romanen starter med slutten - bokstavlig talt. I 1933 dør  hovedpersonen- den rike, bitre og ensomme Frederikke Faber. I hennes leilighet i København henger det et bilde av en vakker ung kvinne. Det er denne unge Frederikkes historie vi får servert, i lange tilbakeblikk, og som vekselsvis bli avløst av hva den gamle Frederikke tenkte og gjorde i ukene før hun døde.

Frederikke er født inn i en borgelig familie på midten av 1850 - tallet og når foreldrene mener at det ville passe henne å gifte seg med en gruelig kjedelig og inntørket prest, sier hun dem ikke imot, men går fremtiden ganske så dyster i møte. Hun prøver å kysse sin prest, sin forlovede, hun kjenner ingenting og  lurer på om det virkelig skal være slik? Søsteren som er av en helt annen støpning rømte for å gifte seg med en godseier, og Frederikke vet at kjærligheten kan være heftig. Men det er ikke før den sidrompete presten reiser bort en stund at Frederikke skjønner at hun holder på å ødelegge livet sitt fullstendig. Frederikke blir trukket inn i et radikalt miljø der mange av de som vi i ettertid vet er blitt sentrale personligheter i dansk og europeisk offentlighet, blant annet  Georg Brandes, den danske kritikeren og litteraturforskeren befinner seg. Men uansett, i dette miljøet treffer Frederikke den helt usedvanlig sympatiske og kjekke Fredrik Faber,  fødselslege og med en professortittel fristende i horisonten.

Frederikke og Fredrik er venner, men Frederikke er tiltrukket av Fredrik og drømmer om et forhold med ham, og hun avslutter dermed sin forlovelse med den kjedelige presten. Familien fordømmer henne, men hun bryr seg ikke. Noen dager etterpå gir Fredrik henne et tilbud om å gifte seg med ham. Han tilbyr henne en fremtid der han kan være en god venn, de vil ha utmerket økonomi og hvis Frederikke noen gang blir tiltrukket eller forelsket i en annen vil han gi henne den friheten alle mennesker bør ha. Det Fredrik ikke vet er at Frederikke er tiltrukket av ham, og sier ja til ekteskapet, lykkelig og fornøyd. Fredrik har helt andre preferanser, og vil aldri kunne gi Frederikke hva hun lengter etter. 

Konklusjon:

I nesten 20 timer har jeg nytt denne fortellingen. Jeg har tatt med meg ørepluggene og gledet meg til å spasere frem og tilbake til jobb, og med et indelig ønske om å kunne tyvlytte i arbeidstiden. Enkelte setninger og stemninger er bare fabelaktige, men jeg har ikke skrevet noe ned -for alle har dukket opp mens jeg har vært ute og flanert/spasert/trasket/trimmet. 

Birgitte Victoria Svendsen leser helt nydelig!!!!

Kommentarer

 1. Jeg elsker denne boka. Jeg leste den for en stund siden. Jeg var på ferie. Og hadde bare lyst til å stikke meg bort for å lese..Nydelig!

  SvarSlett
 2. Jeg leste denne boka for noen år siden, og den gjorde noe med meg. Det er rett og slett en av de mest fantastiske bøkene jeg har lest! Og nå gir du meg lyst til å lese den igjen! Takk! Neste gang jeg kommer over lydboka på biblioteket, skal den få bli med meg hjem.

  SvarSlett
 3. Enig. Hjerteskjærende!
  (Hørte også lydboka, ifjor engang)

  Mest hjeretskjærende av alt var den aketuren da Frederikke sitter bak og holder om Frederikk. Sukk.

  SvarSlett
 4. Dette er en fantastisk bok!
  Den er så tidsriktig, går inn i mange spennende problemstillinger og tar opp tabu temaer, sett med datidens øyner.

  Synd etterkommeren hennes var så kjedelig, den gledet jeg meg til men, det var nedtur!

  SvarSlett
 5. Tusen tusen takk for tips, nå vet jeg hva jeg skal gi min gamle lærerinne som har mistet synet og sitter og hører masse på lydbøker. Hun vil sikkert like denne?
  Ha en finfin Mandag!

  SvarSlett
 6. Er helt enig med deg, det var en fabelaktig bok. Jeg var på ferie og bare leste og leste, så jeg var lite sosial.Artig med bøker som engasjerer, fryder meg hver gang jeg finner slike.

  SvarSlett
 7. Oj, så mange som liker boken, og jeg som syntes den var kjedelig... Smaken er forskjellig, det ser en gang på gang :-D

  SvarSlett
 8. Åh ja, denne er fin. Leste den og skrev om den på bloggen i høst, tror jeg..?

  SvarSlett
 9. Ja, den likte jeg også veldig veldig veldig godt!

  SvarSlett
 10. Huff så treg jeg er å kommentere kommentarer! Men uansett så er jeg glad for kommentarer og jeg ser at det er kun groskro som ikke har likt boka :-)
  Jeg tenker at jeg skal ha denne med som en hovedbok når jeg tar min neste litterære lunsj - de fleste liker den!

  SvarSlett
 11. Veldig bra som lydbok, har allikevelkjøpt meg boken nå. En bok som er verdt å eie.
  Anniken

  SvarSlett

Legg inn en kommentar