Gå til hovedinnhold

Jette A. Kaarsbøl : Den lukkede bok - Lydbok, 19 timer og 26 minutt




Oh hørelykke!

For noen dager siden postet jeg en bloggpost som handlet om leselykke og lesefryd, og nå har jeg hørt en bok som har gitt meg hørelykke! 

Romanen starter med slutten - bokstavlig talt. I 1933 dør  hovedpersonen- den rike, bitre og ensomme Frederikke Faber. I hennes leilighet i København henger det et bilde av en vakker ung kvinne. Det er denne unge Frederikkes historie vi får servert, i lange tilbakeblikk, og som vekselsvis bli avløst av hva den gamle Frederikke tenkte og gjorde i ukene før hun døde.

Frederikke er født inn i en borgelig familie på midten av 1850 - tallet og når foreldrene mener at det ville passe henne å gifte seg med en gruelig kjedelig og inntørket prest, sier hun dem ikke imot, men går fremtiden ganske så dyster i møte. Hun prøver å kysse sin prest, sin forlovede, hun kjenner ingenting og  lurer på om det virkelig skal være slik? Søsteren som er av en helt annen støpning rømte for å gifte seg med en godseier, og Frederikke vet at kjærligheten kan være heftig. Men det er ikke før den sidrompete presten reiser bort en stund at Frederikke skjønner at hun holder på å ødelegge livet sitt fullstendig. Frederikke blir trukket inn i et radikalt miljø der mange av de som vi i ettertid vet er blitt sentrale personligheter i dansk og europeisk offentlighet, blant annet  Georg Brandes, den danske kritikeren og litteraturforskeren befinner seg. Men uansett, i dette miljøet treffer Frederikke den helt usedvanlig sympatiske og kjekke Fredrik Faber,  fødselslege og med en professortittel fristende i horisonten.

Frederikke og Fredrik er venner, men Frederikke er tiltrukket av Fredrik og drømmer om et forhold med ham, og hun avslutter dermed sin forlovelse med den kjedelige presten. Familien fordømmer henne, men hun bryr seg ikke. Noen dager etterpå gir Fredrik henne et tilbud om å gifte seg med ham. Han tilbyr henne en fremtid der han kan være en god venn, de vil ha utmerket økonomi og hvis Frederikke noen gang blir tiltrukket eller forelsket i en annen vil han gi henne den friheten alle mennesker bør ha. Det Fredrik ikke vet er at Frederikke er tiltrukket av ham, og sier ja til ekteskapet, lykkelig og fornøyd. Fredrik har helt andre preferanser, og vil aldri kunne gi Frederikke hva hun lengter etter. 

Konklusjon:

I nesten 20 timer har jeg nytt denne fortellingen. Jeg har tatt med meg ørepluggene og gledet meg til å spasere frem og tilbake til jobb, og med et indelig ønske om å kunne tyvlytte i arbeidstiden. Enkelte setninger og stemninger er bare fabelaktige, men jeg har ikke skrevet noe ned -for alle har dukket opp mens jeg har vært ute og flanert/spasert/trasket/trimmet. 

Birgitte Victoria Svendsen leser helt nydelig!!!!

Kommentarer

  1. Jeg elsker denne boka. Jeg leste den for en stund siden. Jeg var på ferie. Og hadde bare lyst til å stikke meg bort for å lese..Nydelig!

    SvarSlett
  2. Jeg leste denne boka for noen år siden, og den gjorde noe med meg. Det er rett og slett en av de mest fantastiske bøkene jeg har lest! Og nå gir du meg lyst til å lese den igjen! Takk! Neste gang jeg kommer over lydboka på biblioteket, skal den få bli med meg hjem.

    SvarSlett
  3. Enig. Hjerteskjærende!
    (Hørte også lydboka, ifjor engang)

    Mest hjeretskjærende av alt var den aketuren da Frederikke sitter bak og holder om Frederikk. Sukk.

    SvarSlett
  4. Dette er en fantastisk bok!
    Den er så tidsriktig, går inn i mange spennende problemstillinger og tar opp tabu temaer, sett med datidens øyner.

    Synd etterkommeren hennes var så kjedelig, den gledet jeg meg til men, det var nedtur!

    SvarSlett
  5. Tusen tusen takk for tips, nå vet jeg hva jeg skal gi min gamle lærerinne som har mistet synet og sitter og hører masse på lydbøker. Hun vil sikkert like denne?
    Ha en finfin Mandag!

    SvarSlett
  6. Er helt enig med deg, det var en fabelaktig bok. Jeg var på ferie og bare leste og leste, så jeg var lite sosial.Artig med bøker som engasjerer, fryder meg hver gang jeg finner slike.

    SvarSlett
  7. Oj, så mange som liker boken, og jeg som syntes den var kjedelig... Smaken er forskjellig, det ser en gang på gang :-D

    SvarSlett
  8. Åh ja, denne er fin. Leste den og skrev om den på bloggen i høst, tror jeg..?

    SvarSlett
  9. Ja, den likte jeg også veldig veldig veldig godt!

    SvarSlett
  10. Huff så treg jeg er å kommentere kommentarer! Men uansett så er jeg glad for kommentarer og jeg ser at det er kun groskro som ikke har likt boka :-)
    Jeg tenker at jeg skal ha denne med som en hovedbok når jeg tar min neste litterære lunsj - de fleste liker den!

    SvarSlett
  11. Veldig bra som lydbok, har allikevelkjøpt meg boken nå. En bok som er verdt å eie.
    Anniken

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på