Hillary Jordan : Mississippi : Pax, 295 sider
I Ku Klux Klans skygge - Publisert i Altaposten 19. oktober 2012

Godt voksen gifter Laura seg med Henry, og de får to jenter. Henry har en drøm om å eie en plantasje i Mississippi-deltaet. Laura er byjente, og tanken på å flytte på landet har aldri vært hennes drøm, men i 1946 er det mannen som bestemmer og derfor blir det flytting.

Henry har tung bagasje med seg i form av en ondskapsfull og egoistisk far, Pappy, som flytter sammen med dem til plantasjen. Henry er snill, men traust og godtroende, og de første valgene han gjør som plantasjeeier fører til at familien må bo i et rakkverk av et hus. Det er utedo og gjørme overalt, og en kraftig nedgradering av standard for den lille familien.

Allerede første kvelden på plantasjen blir jentene syke. Legen er mange timer unna – og barna trenger hjelp. En av forpakterne er gift med Florence som jobber som jordmor, og Henry drar for å hente henne. Da han kommer inn døra med Florence, en farget kvinne som skal komme til å berge livet til de to små jentene,  behandler Pappy henne som søppel. Pappy hater fargede, og han legger ikke skjul på det. Og ganske snart skjønner man at i spenningskurven mellom den godhjertede kvinnen og den ondskapsfulle mannen kommer det til å skje noe fælt.

Florence har mange barn, men den hun elsker høyest er Ronsel som var i Europa under andre verdenskrig. Han var sersjant, og han ble behandlet som et fullverdig menneske. Til og med hvite kvinner ville være sammen med ham. Han kommer hjem til Mississippi en stund etter at Henry har overtatt farmen, og han klarer ikke å bøye nakken og krype for enhver hvit mann som forlanger det. Og Pappy er en som forlanger underdanighet.

Det er seks fortellerstemmer i boka, kapitlene er korte, og historien er gripende og engasjerende. Når Florence og hennes familie forteller har forfatteren valgt å gi dem en annen dialekt enn Lauras familie, og det fungerer greit.  


Hillary Jordan vokste opp i Texas hvor hun jobbet som tekstforfatter før hun debuterte med Mississippi. Boka har vært på bestselgerlistene i mange land og forfatteren har mottatt flere internasjonale priser for romanen.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Denne boken gleder jeg meg til å lese! Det er en stund siden den ble satt på leselisten, så jeg får kanskje sette den høyere opp :)

  SvarSlett
 2. Sett den bare høyt - den er kjempegod og det går virkelig unna når du først har begynt! Ihvertfall for meg :-)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg og lest, - og likt! Fin omtale, Solgunn!

  SvarSlett
 4. Har akkurat begynt på denne boka, er spent på den, fin omtale du har skrevet Solgunn:) Kari Johansen;)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar