Gå til hovedinnhold

Hillary Jordan : Mississippi : Pax, 295 sider
I Ku Klux Klans skygge - Publisert i Altaposten 19. oktober 2012

Godt voksen gifter Laura seg med Henry, og de får to jenter. Henry har en drøm om å eie en plantasje i Mississippi-deltaet. Laura er byjente, og tanken på å flytte på landet har aldri vært hennes drøm, men i 1946 er det mannen som bestemmer og derfor blir det flytting.

Henry har tung bagasje med seg i form av en ondskapsfull og egoistisk far, Pappy, som flytter sammen med dem til plantasjen. Henry er snill, men traust og godtroende, og de første valgene han gjør som plantasjeeier fører til at familien må bo i et rakkverk av et hus. Det er utedo og gjørme overalt, og en kraftig nedgradering av standard for den lille familien.

Allerede første kvelden på plantasjen blir jentene syke. Legen er mange timer unna – og barna trenger hjelp. En av forpakterne er gift med Florence som jobber som jordmor, og Henry drar for å hente henne. Da han kommer inn døra med Florence, en farget kvinne som skal komme til å berge livet til de to små jentene,  behandler Pappy henne som søppel. Pappy hater fargede, og han legger ikke skjul på det. Og ganske snart skjønner man at i spenningskurven mellom den godhjertede kvinnen og den ondskapsfulle mannen kommer det til å skje noe fælt.

Florence har mange barn, men den hun elsker høyest er Ronsel som var i Europa under andre verdenskrig. Han var sersjant, og han ble behandlet som et fullverdig menneske. Til og med hvite kvinner ville være sammen med ham. Han kommer hjem til Mississippi en stund etter at Henry har overtatt farmen, og han klarer ikke å bøye nakken og krype for enhver hvit mann som forlanger det. Og Pappy er en som forlanger underdanighet.

Det er seks fortellerstemmer i boka, kapitlene er korte, og historien er gripende og engasjerende. Når Florence og hennes familie forteller har forfatteren valgt å gi dem en annen dialekt enn Lauras familie, og det fungerer greit.  


Hillary Jordan vokste opp i Texas hvor hun jobbet som tekstforfatter før hun debuterte med Mississippi. Boka har vært på bestselgerlistene i mange land og forfatteren har mottatt flere internasjonale priser for romanen.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Denne boken gleder jeg meg til å lese! Det er en stund siden den ble satt på leselisten, så jeg får kanskje sette den høyere opp :)

  SvarSlett
 2. Sett den bare høyt - den er kjempegod og det går virkelig unna når du først har begynt! Ihvertfall for meg :-)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg og lest, - og likt! Fin omtale, Solgunn!

  SvarSlett
 4. Har akkurat begynt på denne boka, er spent på den, fin omtale du har skrevet Solgunn:) Kari Johansen;)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…