Gå til hovedinnhold

Heidi Linde : Agnes i senga : Lydbok - 6 timer og 18 minuttDenne romanen handler om 32 år gamle Agnes som syk av kjærlighetssorg flytter inn i en av farens leiligheter. Faren til Agnes er glad i damer, og han vet hvordan damer skal oppføre seg og hvordan damer skal se ut. Agnes husker hvordan hun ble skysset avgårde til venninner for mer eller mindre tvungen overnatting når faren skulle på date. Men nå er det Agnes det handler om. Agnes som har hatt en kjærest. Som hun var så fryktelig glad i. En kjærest hun likte, og selv om han bedro henne, så lukket hun øynene. For Agnes ville at det skulle være de to - sammen - for alltid. I et stort og fint hus og så skulle de kose seg - i tosomhet. Men nå ligger Agnes i en seng. I en leilighet hun verken eier eller leier og hun syns så synd i seg selv. Og hun gråter og hun tenker på hvor urettferdig livet er. Hun ser for seg begravelsen sin - at hun så meningsløst skal dø, av sorg kanskje?

Og så får vi tilbakeblikk på barndom, ungdom og hvordan hun ble kjærest med William. Og så kommer det oppskriftsmessig en ny mann inn i livet hennes, og det er jo jevnt småmorsomt, men ikke så mye mer enn det.


Det finnes dem som har kalt denne boka for det morsomtste de har lest på lenge. Dem om det. Jeg har nylig lest en mye morsommere bok, nemlig Julebrevpikene. Kanskje jeg kjente meg mer igjen i den boka. Det som i alle fall er sikkert er at jeg har problemer med å leve meg inn i en 32 år gammel sytete flyvertinnes hverdag.  En kvinne som typisk nok bruker handling av dyre kremer og solbriller som terapi.


Dette var min første møte med Tone Beate Mostraum som oppleser. Jeg likte henne godt, syns hun var veldig troverdig som sytete vestkantkvinne!

Kommentarer

 1. Si meg, skriver du omtaler om natta?
  Hmmm, til morsomste, og hmme til at det var julebrevpikene, har ikke du lest en annen som var ENDA morsommere i høst? Jeg bare spør.

  Ellers var det godt at jeg leste denne omtalen nå og fikk balansert forventningene mine. Agnes er neste bok ut, så snart jeg blir ferdig med The Monk (kan fort ta litt tid).

  SvarSlett
 2. Neida, kladdet den i går ettermiddag - og før jeg gikk og la meg kom jeg på at jeg jo kunne poste - sover om natta jeg :-), i hvert fall noen ganger.

  Vet godt hvilken bok du sikter til - men den var absurd, trist, veldig godt skrevet og morsom i flekkene! Nå gleder jeg meg vilt til Endre Lund Eriksens Den sommeren pappa ble homo - håper den kommer i postkassa snart!

  SvarSlett
 3. Litt morsomt å lese en litt dempet omtale om Agnes. Hun nådde ikke helt opp hos meg heller, men må innrømme at det er den morsomste, norske boka jeg har lest i år. Nå leser jeg mye engelsk da, så jeg har ikke hatt mye å velge blant i 2012. Jeg syns igrunnen det er vanskelig med humor i bokform. Det kommer sånn an på humøret mitt i leseøyeblikket.

  SvarSlett
 4. KindleJoy: Når det gjelder bøker og humor så må jeg kjenne meg igjen i situasjonene for å synes at det er morsomt - og derfor tror jeg at jeg bare var så måtelig begeistret for Agnes. Men det er klart, humør og form sånn generelt spiller jo inn, men er det superbra så funker det uansett, tenker jeg.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…