Gå til hovedinnhold

Årets litterære høydepunkt


Etter å ha intervuet forfattere på bokbad, bokprat, bokdusj og andre morsomme litterære arrangementer bruker jeg alltid å spørre forfatteren om han/hun kan signere boka til meg. Resultatet har blitt en etter hvert imponerende bunke med bøker full av koselige og morsomme og inspirerene ord, men det er ingen som har vært i nærheten av hva Reif Larsen skrev. 

Vi hadde en flott dag sammen i Alta i sommer, der vi vandret timesvis på helleristningsfeltet i Alta, og vi spiste en fantastisk middag på Alfa&Omega. Før han reiste videre skrev han dette i mitt eksemplar av T. S. Spivets utvalgte verker.Sånn kan det gå når man feirer nyttårsaften i Washington og tilbringer store deler av dagen på Smithsonian fordi man har lest T.S. Spivet! Verden er liten!!! 

Og nå skal boka filmatiseres. Den kjente franske filmregissøren Jean-Pierre Jeunet, mest kjent for filmen Den fabelaktige Amélie fra Montmartre har fått æren av å lage film av boka! Kjente skuespillere som Helena Bonham Carter og Kathy Bates har bærende roller! Jeg gleder meg til filmen!

Kommentarer

 1. Ah, jeg kan skjønne at det var en høydare! God jul til deg og dine, jeg gleder meg til mange innlegg fremover på bloggen din med mange gode tips! Jeg er ikke alltid like flink til å kommentere, men det leses!

  SvarSlett
 2. Skjønner at dette er stor stas. God jul!

  SvarSlett
 3. Hva skal en si til sånt da? Du må hvertfall lese alle bøkene han har og vil komme til å gi ut noen gang - ever!

  Hvordan får man forresten signaturer til bøker? Jeg MÅ ha en hilsen fra Lars Saabye Christensen til en Beatles-bok jeg har gitt i gave, men Lars tar ikke telefonen når jeg ringer ham.

  God jul forresten og takk for en mer enn interessant blogg.

  SvarSlett
 4. Gratulere, dette var jo hyggelig for deg.
  Ha en fin jul!
  Klem fra Ingun

  SvarSlett
 5. Såå hyggelig da! En riktig god jul til deg over there :o)

  SvarSlett
 6. Så artig da.:) Signerte bøker er artig og slike meldinger xxx.:)
  En riktig god jul til deg..:)

  SvarSlett
 7. Veeeeldig kult da! Virkelig og ordentlig! God jul til deg også og takk for fiiiiine ord.

  SvarSlett
 8. Karinleser: Ja, en skikkelig høydare. Og takk for gode ord!

  Tine : Japp og fortsatt god jul til deg også

  Geir: En ting er sikkert, jeg skal lese alt han skriver. Neste bok har deler av handlingen lagt til grenseområdet mellom Russland og Norge, og jeg tror han kommer til å bruke en del av det vi snakket om mens vi vandret timevis rundt på helleristningsfeltet. Jeg kommer spesielt til å legge merke til hvordan han beskriver mørketiden, som i følge meg ikke er svart, men blå, noe som kom som en stor overraskelse på forfatteren.

  Jeg har kun fått signatur i bøker etter arrangement der jeg selv har hatt ansvar og bokbadet forfatteren, så det er den eneste måten jeg kjenner til. Men at Lars ikke tar telefonen da. Du får nok møte opp på neste litterære arrangement han deltar på og spørre pent!

  God jul og takk selv!

  Kleppanrova: God jul til deg også og klem tilbake!

  KindleJoy: God jul til deg også!

  Anita: Veldig artig! God jul til deg også

  Knirk : Jepp, veldig kult! Vær så god og fortsatt god jul til deg også!

  SvarSlett
 9. Hei, hei og tusen, tusen takk for Hareboka. Du kan tenke jeg ble himmelfallen.
  Akkurat i siste postsjekk før vi dro til flyplassen så den rakk til og med juletreet.
  , og jeg lover dyrt og hellig og lese den i 2013!
  Fortsatt god jul!

  SvarSlett
 10. Ingalill : Ja, vær så god og slit den med helsa! God jul til deg også :-)

  SvarSlett
 11. Ja, det var ganske herlig :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…