Gå til hovedinnhold

Nominerte til Nordisk råds litteraturpris 2013

Da var nominasjonene klare (for å være helt ærlig, det ble de for noen dagen siden), men det er først nå jeg kom på å skrive om det.

Danmark
Josefine Klougart
Én af os sover
Roman, Rosinante, 2012

Kim Leine
Profeterne i Evighedsfjorden
Roman, Gyldendal, 2012


Finland
Rosa Liksom
Hytti nro 6 (Kupé nr. 6)
Roman, WSOY, 2011, Wahlström & Widstrand 2012 (Oversettelse Janina Orlov)

Ulla-Lena Lundberg
Is
Roman, Schildts & Söderströms, 2012


Island
Hallgrímur Helgason
Konan við 1000º – Herbjörg María Björnsson segir frá (Kvinden ved 1000º – Herbjørg Maria Bjørnsson fortæller)
Roman, JPV útgáfa, 2011 (Dansk oversettelse Kim Lembek)

Guðmundur Andri Thorsson
Valeyrarvalsinn (Valeyri-valsen)
Noveller, JPV útgáfa, 2011 (Dansk oversettelse, Erik Skyum Nielsen)Norge
Nils-Øivind Haagensen
God morgen og god natt
Dikt, Forlaget Oktober, 2012


Ole Robert Sunde
Krigen var min families historie
Roman, Gyldendal, 2012


Sverige
Lars Norén
Filosofins natt
Albert Bonniers Förlag, 2012

Johannes Anyuru
En storm kom från paradiset
Roman, Norstedts förlag, 2012

Færøyene
Jóanes Nielsen
Brahmadellarnir (Brahmadellerne)
Roman, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2011 (Dansk oversettelse Povl Skårup), forlaget Torgard, 2012


Grønland
Mariane Petersen
Piniartorsuit kinguaavi (Storfangernes efterkommere)
Diktsamling, Milik Publishing Aps, 2010


Det samiske språkområdet
Sollaug Sárgon
Savvon bálgáid louttastit
Diktsamling, Iđut, 2010


Åland
Ulla-Lena Lundberg
Is
Roman, Schildts & Söderströms, 2012


Jeg har lyst til å lese dem alle, men skal starte med Profetene i Evighetsfjorden, som i Norge er gitt ut på Cappelen Damm.
Tre av disse forfatterene var på Finnmark internasjonale litteraturfestival i Kirkenes i mars; Josefine Klougart, Rosa Liksom og Jòanes Nielsen. Flotte folk!

Kommentarer

 1. Kjenner nå at jeg savner den nordiske lesesirkelen. (Den som ga oss tatoveringsolsen). Hadde neppe hatt tid til å være med - men tror noe sånt er den eneste muligheten for at jeg leser disse bøkene.

  (klougart kommer jeg IKKE til å lese igjen - det er det ingen som har tid til).

  SvarSlett
 2. Savner også lesesirkelen og har fridd til knirk - hun tenker på saken.

  SvarSlett
 3. Så kjekt at Knirk tenker på saken! Eg klarte ikkje henge med sist runde, men eg prøver meg gjerne igjen.

  Eg synest det er veldig kjekt at Haagensen er nominert. Eg har ikkje lese denne boka, men eg liker mykje av det andre han har gjort.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …