Gå til hovedinnhold

Tom Kristensen : Korsbæreren : Aschehoug, 432 sider
Thriller fra finansmiljøet - Publisert i Altaposten 1. desember

Forretningsmannen David Nomura bor i San Francisco der han har bygd opp et vellykket hedgefond. Firmaet hans håver inn penger og han er fornøyd. Helt til alt plutselig rakner. Den japanske mafiaen, yakuza, dukker opp og forlanger 40 millioner dollar utbetalt i løpet av tre uker. David har ikke mulighet til å betale en slik sum med en så kort tidsfrist, og han vet at livet hans er i fare.

David har tidligere vært banksjef i Forretningsbanken i Oslo og han kjenner godt kvinnen som overtok jobben etter ham; Elvira Elton Eikenes. De hadde et forhold, enkelte mente at hun lå seg til jobben som toppsjef etter ham og de skiltes som uvenner. Nå er David desperat. Han vet at den eneste muligheten han har for å skaffe 40 millioner dollar på tre uker er et lån fra Forretningsbanken, og for å få det lånet må han overbevise Elvira om at han har et bra prosjekt, og at Forretningsbanken vil få pengene tilbake.

Elvira er skilt, og hun har en liten sønn hun er veldig glad i. Når David kommer til Oslo kommer han ikke alene. Han har yakuzaen i hælene og de tar ikke hensyn til verken kvinner eller barn.

Parallelt med Davids historie får vi historien til mannen som forfølger ham. Det gir et lite hyggelig innblikk i japansk mafia, straffemetoder og tenkemåter, og gjør at uhyggen ikke akkurat blir mindre.

Som alltid i Kristensens romaner er det korte kapitler, noe som, hvis boka er godt skrevet, fører til en fortettet stemning med et høyt tempo.

Når Elvira og sønnen blir en del en dramaet blir boka nesten ulidelig spennende. Forfatteren er flink med frempek. Det fører til at uhyggen blir enda større. Bare vissheten om at Elviras klaustrofobi ikke er nevnt uten grunn gjorde meg urolig. For Kristensen er en for god forfatter til å komme med slike opplysning tidlig i romanen hvis det ikke skal brukes senere.

Romanen startet med snakk om hedgefond og andre økonomiske transaksjoner og det ville vært lett for meg å legge bort boka. Dette er ikke tema som vanligvis pirrer eller tiltrekker seg min oppmerksomhet. Men jeg vet at Tom Kristensen skriver bra, jeg har lest alle hans tidligere utgivelser, og likt dem alle. Og han skuffet ikke denne gangen heller. Dette er etter min mening den beste thrilleren Tom Kristensen har skrevet, og det sier ikke lite!

Anbefales!

Terningkast 5

Kommentarer

 1. HØrte nettopp Korsbæreren ferdig på lydbok. Kan ikke være mer enig! Ulidelig spennende! Det var den første boka mi av Kristensen. Jeg har allerede gått igang med "En Kule" - første boka hans. Jeg har funnet meg en ny norsk thriller-favoritt! :)

  SvarSlett
 2. Den beste han har skrevet? Nå fikk jeg utrolig lyst til å lese den. Den siste jeg leste av ham var Profitøren, og den likte jeg veldig godt.

  SvarSlett
 3. KindleJoy: Har vært og lest anmeldelsen din nå, og vi har jo hatt helt likens lese/lytteopplevelse!

  Bokelskerinnen: Ja - den beste, det var ulidelig spennende syns jeg.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…