Gå til hovedinnhold

Å lese en bok om litteraturkritikk på ulike måter - del 2
Kapittel 1:

I kapittel 1 diskuteres litterær kvalitet og BH beskriver kriterier for litterær kvalitet.

”Det er alltid vanskelig å få en litterær opplevelse uten et element av overraskelse og fornyelse”. BH side 24. Og jeg linker direkte til mitt blogginnlegg om en bokanmeldelse som jeg mener synder stort mot avsløring av handling og plot!

Menn:

Immanuel Kant
Ernest Hemingway
Samuel Johnson
William Shakespeare
Ludvig Wittgenstein
Nathaniel Hawthorne
Tor Ulven
Bret Easton Ellis
William James
Raoph Waldo Emerson
Walt Whitman
John Wesley
Dwight Lyman
Moody,
Dag Solstad
Henry James
James Joyce
Don DeLillo
Charles Dickens
Leo Tolstoj
Per Thomas Andersen
John Rawls
Øystein Rottem
Henrik Hovland
Orson Welle
F.R.Leavis
John Updike
Alfred Hitchcock
Harold Bloom

Kvinner:

Elaine Scarry
Mary Mothersill
Harriet Beecher Stowe
Emily Bronteë
Virginia Wolf


Menn : 29
Kvinner : 5

Fortsettelse følger!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…